2019. I. félévVendégségben - 2019. május 11.

A NyuSzi (Nyugdíjas Színjátszók szilasligeti egyesülete) egy autóbuszkirándulásra indult a Somoskőújfalui várba, ami délután az acsaújlaki kastélyt megnézésével folytatódott. Adódott az ötlet, hogy útközben Erdőkürtön lehetne ebédelni, mivel a csapat egy jó disznótorost szeretett volna enni. Hogy az ötletből valóság legyen, Béla már kora reggel elkezdte a kemence felfűtését.11 után a kemence boltozata már fehéren izzott, a nyersanyag az őt megillető helyre került. Mire a csapat megérkezett, a parkban már a disznótoros illata várta őket.


Kezdetét vette a vendéglátás.
Fotók: STY

Az ebéd mindenkinek nagyon ízlett, a hely, a kiszolgálás maximális volt. Nagyon jól éreztük magunkat - írták utólag a NyuSzi-sok - és köszönetet szeretnénk mondani a vendéglátásért, a kedvességért, a Béláéknak az ebédért, a Marikának a süteményért, a Tibinek a sajtokért. Külön köszönttel tartozunk polgármester asszonynak, aki még a templomot is kinyittatta nekünk.

Mi is ez az egyesület?
A NyuSzi (Nyugdíjas Színjátszók) 11 éve alakult Szilasligeten, 10 fővel, Almássy Bettina színész, rendező, drámaíró vezetésével. Minden évben egy színdarabot tanulnak meg és adnak elő. 4 éve a színjátszó csoport pártoló tagjaiból alakult a Szilasligeti Kulturális Egyesület, amely jelenleg 45 fővel működik. Hétfőnként klubnapot tartanak, ahol kézimunkáznak, novellákat olvasnak fel, beszélgetnek. Több éve húsvét alkalmából  egy díszkutat díszítenek fel tojásokkal, erre egy ovis csoportot is meghívnak. A Napfény házban fogyatékkal élő gyerekeket gondoznak, akiket gyereknapra évek óta ajándékokkal lepnek meg. Kirándulásokon vesznek részt, színházba, kiállításokra járnak, minden második héten van szenior torna és szenior tánc. Kirándulást külön busszal (mint ez is) és vonattal is szerveznek. Részt vesznek a helyi rendezvényeken, koszorúzásokon (pl. Szabó Magda írónő emlékművét minden évben megkoszorúzzák). Néhány  életkép tevékenységükről mesél:


Temetői séta


Díszkút óvodásokkal


A kerepesi kálvária dombon


Szabó Magda emlékművénél


Hogyan kerülnek ők Erdőkürtre? Úgy, hogy az erdőkürti születésű Kapuszta Irénke is tagja az egyesületnek.Anyák napja - 2019. május 5.

Az óvodások és az iskolások köszöntötték az édesanyákat május első vasárnapján. A polgármester asszony mondott ünnepi beszédet, azt követően pedig az óvodások adták elő műsorukat. Versek, mondókák hangzottak el az édesanyák köszöntésére. Egy kis történetet is eljátszottak a három pillangóról. Ismét köszöntő versek következtek, majd virágot és ajándékot adtak át anyukájuknak.
Az óvodások után az iskolások köszöntő műsora hangzott el.
Fotók: STYÓvoda átadás - 2019. május 1.

A kívül-belül megújult óvoda átadására május 1-én, egy családi nap induló eseményeként került sor. Az átadáson többek között jelen volt Balla Mihály országgyűlési képviselő, Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, Skuczi Nándor Nógrád Megye Önkormányzata Közgyűlésének elnöke, dr. Varga Lajos váci segédpüspök és Mekis Ádám az Észek-Pest Megyei Egyházmegye esperese.

A meghívott vendégek gyülekeznek az átadási ünnepségre.
Szebenszkiné Palik Katalin polgármester üdvözölte a megjelenteket, röviden ismertette a felújítás történetét, majd a vendégek mondták el köszöntőiket. A beszédek után Varga Lajos atya megszentelte az épületet, Mekis Ádám lelkész úr pedig áldást mondott.A szalag ünnepélyes átvágása után az óvodások rövid műsort adtak, a vendégek pedig megtekintették a belülről az épületet.


Fotók: STYJótékonysági koncert - 2019. április 27.

Az Erdőkürtért Társaság jótékonysági koncertet szervezett, melynek teljes bevételét egy falubéli kisfiú intézményi elhelyezésének belépőjére szánták, ahol a kerekesszékes Down-szindrómás fiú  életminősége nagyban javulna. A koncert fővédnöke Balla Mihály országgyűlési képviselő, további védnökei pedig dr. Varga Lajos segédpüspök, Tácsik Bálint és Bíró Anna voltak.
A vendégek köszöntését követően a képviselő úr és a polgármester asszony röviden üdvözölte a jótékonysági rendezvény gondolatát és szellemét, mint a falu összefogásának egyik nagyszerű és magasztos példáját.


Elsőként az Erdőkürti Evangélikus Énekkar foglalta el a színpadot, Mekis Ádám lelkész konferálta fel, és kísérte szintetizátoron az énekszámokat, Mekis Andrea dirigált. A 20 perces műsoruk alatt 8 kórusművet adtak elő csodálatosan szép hangzásban.Az énekkar után Lajkó Anita énekelt, gitározott, Héjja Gábor pedig kísérte őt. Ákos feldolgozást, Republic dalt, egy Kispál és a Borz számot, valamint egy Somewhere over the Rainbow feldolgozást adtak elő.A következőkben Tolner Kata és barátai klarinétjátékát élvezhettük.Kondelláné Szvetlik Szilvia és Kondella Mirtill az alkalomhoz illő énekszámokat adtak elő.


Az est második része új műsorvezetővel indult. Először Rózsán Tibor, a szlovákiai Hidaskürt polgármestere kapott szót, ő a szlovák testvértelepülések adományát hozta el a koncertre, amit személyesen adott át a családnak és virággal köszöntötte az anyukát.Az Aszódi Művészeti Iskola fúvószenekara nagyon változatos és üde muzsikával nyerte el a hallgatóság tetszését.
Kenyeres Anikó Berdini, Chopin és Debussy műveket játszott. Öccse Tamás virtuóz dzsessz melódiákkal lepte meg a hallgatóságot.A Pávakör Dalcsokra volt az utolsó műsorszám, melyet egy vidám veszekedőssel zártak.Befejezésül a műsorvezető mondott köszönetet a fellépőknek és a nagyszámú, hálás közönségnek.

Fotók: STYJátszótér - 2019. április 8.

Az Interreg Szlovák Köztársaság - Magyarorszag Együttműködési Program keretén belül megvalósuló pályázat célul tűzte ki Ohrady és Erdőkürt községek idegenforgalmi infrastruktúrájának fejlesztését. A pályázati leírás alapján "Erdőkürtön felépül a játszótér, a patakon átívelő híd és helyükre kerülnek a tájékoztatótáblák is. Sor kerül Erdőkürt község parkjának felújítására és bekerítésére, a színpad feletti tető felszerelésére és a parkoló vízelvezető csatornájának felújítására is". A lenti képeken a játszótér látható a patakon átívelő híddal (egy másik patakon átívelő híd is létezik a művelődési ház udvarának hátsó részén). A színpadtető megvalósulásáról szóló beszámoló a 2018. II. félévi beszámolók között lelhető fel. A program befejezési határideje 2019. március 31. volt.
Fotók:STYFalusi farsang - 2019. február 23.

A színpad és a zsűri már teljes készültségben várta a farsangolókat, amikor a műsorvezető, Horváthné Franyó Ildikó üdvözölte a megjelenteket és elindult a forgatag.


A szokásokhoz híven az óvodások nyitották az estét a Kacsatánccal.
Következett a jelmezesek felvonulása. A zsűri (Zs. I-III.) és a közönség (K. I-III.) is értékelte a bemutatókat.


Katicabogár


Királylány


SeriffFocista


Jegesmedve és Pillangó (Zs. II.)


CsingilingAngyal (K. II.)


Tűzoltó (K. I.)


TeknősElza a jégvarázsló (K. III.)


Elza a balerina


Boszorkány (Zs. III.)Királylány


Szellem


Éjszaka (Zs. I.)Kutyás lányok


Végül mindenki


a színpadon

Amíg a zsűri értékelte a jelmezeket és megállapította a helyezéseket, addig felnőtt jelmezesek szórakoztatták a közönséget. Az első felvonásban a Húzd meg jobban, menjen a munka című munkadal ritmusára rendre bemutatták a munkavégzés minden kerülendő mozzanatát.


A jól végzett munka után következett a szórakozás. A zsűri sajnos el volt foglalva a jelmezek értékelésével és nem láthatta a műsort, pedig ha látja, biztosan ezt hozta volna ki győztesnek.
Az eredmények megszületéséig még játékra is maradt idő:


Következett az eredményhirdetés, a díjazottak átvehették nyereményeiket. A nem helyezettek is kaptak egy apró ajándékot a beöltözésért.
Az est utolsó programja a tombolasorsolás volt. A sok kisebb-nagyobb nyeremény mellett a fődíjként kisorsolt torta is gazdára talált, és ezzel véget ért az idei falusi farsang (legalábbis a gyerekek számára).


Fotók: STY

<< VISSZA A KEZDŐLAPRA