ERDŐKÜRTI NYÁRI TÁBOR

Erdőkürt, 2023. június 26. - június 30.30 gyermek jelentkezett a táborba. A gyerekek 5 csapatra lettek osztva, mindegyik középiskolás vezetővel. A tábor tematikája "Az én házam az én váram" mondásból vette a címét. Ez alatt nem egy konkrét házat kell érteni, mint a baloldali fotón látható, hanem egy környezetbarát házban élő testileg, lelkileg egészséges ember és környezete együttesét. Ha már van környezetbarát ház, abból település is formálható (jobb oldali képen: Almafalva). A programok is ilyen gondolatok mentén lettek kialakítva.

Hétfő

A táborvezető üdvözlő szavaival indult a nap. Helga néni bemutatta Györgyi nénit, aki egész héten a programokat irányítja, és a gyerekek megismerték azokat a segítőket is, akikhez fordulhattak bármilyen kérdéssel, ügyes-bajos dolgaikkal, minthogy több, nem falubeli gyerek is volt a táborlakók között.A körben elhelyezett székeken várták a gyerekek, hogy megismerkedhessenek egymással és a csoportvezetőkkel.

Egy játékkal indult a program, stílusosan A ház cíművel. Két gyerek alkotta a házat, egy volt a bentlakó. Bizonyos vezényszavakra vagy a ház keresett új lakót, vagy a bentlakóknak kellett új házat elfoglalni. Akinek nem jutott ház, az adhatta ki a vezényszavakat.
Az ismerkedés is játékos formában történt. Először mindenki sorban bemutatkozott, elmondta mi az amit legjobban szeret, majd egy labdát egymásnak dobva, a többieknek vissza kellett mondani a labda birtokosáról a korábban hallottakat.
Kezdődött a csapatnév-, kiáltás megfogalmazása, majd a saját ház tervezése.A saját házakból később településeket formáltak, melyek részletei itt láthatók:
Délután a csapatok bemutatkoztak választott nevükkel, a kigondolt kiáltásukkal és tánccal.A bemutatkozások után Eszter néni elmondta a pólófestés alapszabályait, és kezdődött az alkotás.
Kedd

Minden nap, mint ez is, testmozgással indult. A táborlakók Boda tanár úr útmutatásai alapján mozgatták meg valamennyi porcikájukat. A rövid tornát a Pásztói Rendőrkapitányság (mondhatnám nagyon magas színvonalú) balesetmegelőzésről szóló, változatos, játékos, több kérdést érintő programja követte.


A rendőrkapitányság vezetője személyesen vezette a csapatát, kezdésként minden kollégáját bemutatta a gyerekeknek, majd a gyerek csapatokat osztotta el a különféle feladatokhoz. Miután 5 téma szerint oszlottak meg a feladatok, minden csapatnak jutott egy feladatcsoport, és rotációs elven váltották egymást a csapatok.Kedvcsinálónak elsőként Jonny robottal ismerkedtek meg a gyerekek. Jonny zenére végzett ügyes tornamutatványokat. A gyerekek egyből megszerették a kis robotot és utánozták a mozdulatait.Jonny után kezdődtek a csoportos feladatok. Egy feladatféle volt teszt lapok kitöltése.
Másik feladatcsoport volt, hogy a kártyákon bemutatott jeleket tableten kellett azonosítani.

A legösszetettebb talán a kerékpáros ügyességi pálya volt. A pályát Dávid tesztelte. Először a rendőrnő végigvezette a pályán, elmondta mire kell ügyelni, azután egyedül, kerékpáron kellett végig menni a pályán. A sikeres teszt után következtek a csapatok. Először ők is megismerkedtek a pályával, majd mindenki egyedül kellett végig haladjon rajta.


Dávid teljesen hibátlanul, tökéletesen teljesítette a feladatot. A tesztpályára vonatkozó összes KRESZ előírást betartva ment végig a figyelmet elterelő nehezítésekkel tűzdelt terepen. Joggal kiérdemelte a neki adományozott, itt láthaó kupát:

Nagyon népszerű volt a motorozás. Motoron kellett utazni a városban, aránylag kis forgalom mellett a gép utasításait követve. Élvezték a vezetést kicsik, nagyok.


A közlekedési tábla kirakásához muszáj volt némi útmutatást, szabályrendszert adni, utána már jól ment a kirakás.
Nagyon mókás volt a részegséget imitáló szemüveg. Jól elszórakoztak a gyerekek "részegen" a bójákat  kerülgetve.Minden nap volt rövid ideig tánctanulás, készülve a pénteki záró eseményre.
Délután az egészséges élethez hozzájáruló különböző technikákkal ismerkedhettek meg a gyerekek dr. Koncz Orsolya előadása alatt. Volt játékos ismerkedés a fogalmakkal, volt szó táplálkozás piramisról, fogmosásról, a  mozgás fontosságáról, valamint arról, hogyan kell segítséget hívni baj esetén.Egy kis játékra mindig maradt idő.


Az utolsó foglalkozás alatt Eszter néni ismertette a gyógynövényeket. Nem csak kiállítva láthattak, megszagolhattak számtalan gyógynövényt, de megtudhatták a gyűjtés alapvető szabályait, hallhattak tárolási és használati tanácsokat.

Szerda

Felidézve az előző napi, balesetmegelőzési hosszú délelőttöt, közlekedési játékokkal indult a nap.Péter következett a méhészet és a méhek bemutatásával. A gyerekek rendkívül tájékozottaknak tűntek méhészeti ismeretekben, sorban tették fel a gyakorlatiasnál gyakorlatiasabb kérdéseiket. Péternek csak meg kellett válaszolnia a kérdéseket és össze is állt a komplett előadás. Sok dolog szóba került, bemutatta a kaptár felépítését, a használatos eszközöket, szerszámokat, a végén még a védőöltözetet is magára öltötte. Ezek után bárki, aki elég bátornak érzi magát, elkezdheti a méhészkedést, az alapismeretek elhangoztak.

Délután Dolányi Gábor tartott elsősegély bemutatót és oktatást. Kezdődött a mesterséges lélegeztetéssel, és azzal, hogyan kell segítséget hívni. A babát mindenkinek lélegzésre kellett bírnia.
A mesterséges lélegeztetés után következtek a stabil testhelyzetbe állítás fogásai. Azt is megtapasztalhatták a gyerekek, hogy nem kell félni akkor sem, ha kisebb tömegű egyénnek kell nagy súlyú embert stabil helyzetbe helyezni, amennyiben jól ismeri a teendőket. Ezt is kipróbálhatta mindenki.

Végül voltak egyéb elsősegélynyújtási ismeretek is.Hurrá, jöhet a saláta készítés...
És ami még délelőtt készült:


Csütörtök

Strand

Péntek

A péntek délutánja főleg sportversenyekkel telt. Könnyed, játékos bevezető után kezdődtek a versenyek, ahol a csapatok mérték össze ügyességüket. Üzenetfejtéssel indult a sorozat, majd kibogozódás, labda vitel, karika átadás, célzás babzsákkal, vízhordás lyukas pohárral, tojás egyensúlyozás és zsákban futás következett.

A verseny megkezdése előtt Zoli megmutatta hogyan nem kell zsákban futni.
Amíg a versenypontokat összesítették, jól esett az uzsonna.Eredményhirdetés. Az ötödik helyezett az Energiabombák csapat lett, a negyedik az Édes burgonya. Nekik még nem jár külön jutalom.


A harmadik lett a Gyümölcsfalva lakói csapat, második helyezett az Almafalva és első pedig a Cseresznyeliget. A helyezettek kisebb édesség féleségeket kaptak.
Viszont, hogy senki ne érezze vesztesnek magát, mindenki, a nem helyezettek is, kapott még egy nyalókát is.Következett a tábor értékelése. Györgyi néni az adott napon történt események jelképeit felrajzolta egy lapra, és valamennyi gyerek egy apró tárggyal szavazhatott a neki legjobban tetsző napra, úgy hogy a kis mütyürkéjét a neki kedvenc a napjára helyezte.Az eredmény az lett, hogy a legtöbb tárgy a csütörtöki napon gyűlt össze, amikor a tábor a strandon volt. A pénteki napra 3 mütyür került, a szerdai és hétfői napokra pedig egy-egy.


A táborzárást az Eső mese előadása kezdte,

és a Ha végre itt a nyár című dalra betanult koreográfia megjelenítése fejezte be a színpadon.Fotók: STY

<< VISSZA A KEZDŐLAPRA