ERDŐKÜRTI NYÁRI TÁBOR

Erdőkürt, 2022. június 20. - június 24.Két év kihagyás (a pandémia miatt) után ismét nyári tábor. Most a szokásosnál előbb volt, rögtön az tanévzárást követő héten. 33-34 lakója volt a tábornak (egyvalaki nem volt végig jelen). A programok java része a hagyományokhoz kapcsolódott. A tábor kabala figurája a hegyi kecske volt - balra, jobbra pedig egy hagyományos csutkababa és készítője látható.

Hétfő

Minden tábor életében a hivatalos megnyitást egy csoportbeosztás és az ismerkedés követi. Ennek egyszerű módja, hogy a csapatok zászlót, címert készítenek, mondókát írnak. Ez most is így történt. Öt csapat foglalt helyet az asztaloknál és kezdődött az ismerkedő tervezés.Lejárt az alkotásra adott idő, minden csapatnak elő kellett állni a mondókával.
Mire a mondókák elhangzottak, minden készen állt a pólófestéshez.Kezdődött a fehér pólók erős összekötözése zsineggel. Ott ugyanis, ahol szorosan össze van kötve az anyag, nem fogja érni a festék, így megmarad a fehér alapszín - ez adja a pólón a mintázatot.
A kötözést a forrásban lévő festékben történő áztatás követte.
Jó tízperces áztatás után le kellett hűteni az anyagot és kiöblíteni a felesleges festéket.Az öblítés után következett a csomagok felbontása és már is lehetett gyönyörködni az eredményben.Délután falubejárás volt állomásonkénti feladatokkal. Ezt követően Anikó várta a táborlakókat süteménnyel a közösségi ház udvarán.A katolikus templomban folytatódott a program. Anikó a templom részeit ismertette: megtudhatták a fiatalok mi az a sekrestye, mely része a templomnak a szentély, a hajó, a kórus, a szószék, a harangtorony. Szó esett a templom titulusáról, közösen elemezhették az oltárképen ábrázolt jelenetet.
Fotók: STY

Kedd

Délelőtt a vanyarci tájház meglátogatása volt a programban. A gyűjteményben a régi paraszti élet talán valamennyi kelléke fellelhető. A viseletet felöltöztetett babák mutatták be. Itt 2009-ben készült felvételeken látható a tájház.A délután a kézműves foglalkozásoké volt. Mézeskalácsot és hagyományos játékokat lehetett készíteni.A mézeskalács készítés eredménye:

Játékként, az egyik térfélen búgattyú készült.
Aki elkészült, kipróbálhatta alkotását:

A másik térfélen csuhéból csutkababát vagy szitakötőt lehetett készíteni.


Voltak sikerek is:


Este túrára várták a szervezők a táborozókat és hozzátartozóikat. A gyülekező után Györgyi néni ismertette a legfontosabb szabályokat, és indult is a menet.

Felkaptattunk a Mély-útig, ott ráfordultunk a Szépkilátás lakóparkhoz vezető útra és lementünk a Bányai-tábla sarkán lévő keresztig. Ott visszafordultunk a Homokosi útra és jöttünk vissza a faluba.

Fotók: STY

Szerda

Az egész délelőtt mese írással telt. Betanulás után ez a mese lesz előadva a pénteki táborzáráskor.
Ebéd után minden nap volt, így ezen a napon is, fél óra tánctanulás. Lépésről-lépésre tanultak a gyerekek, úgy ütemezve, hogy péntekre egy egésszé álljon össze a mű.


A tánc után Faragó Zoltán tartott előadást, melynek során részletesen bemutatta a Medves-vidéket. Ez abból a szempontból is hasznos volt, mert a csütörtöki kirándulás is érintette a vidéket. Így az egész tábor ismeretekkel felvértezve várta a másnapi kirándulást.Fotók: STY

Csütörtök

Kirándulási nap volt. Elsőként Salgótarjánban a bányamúzeumba vitt a kirándulók útja. A fotók az internetről származnak, a múzeum épületét, a lejtős akna bejáratát és egy belső képet ábrázolnak.


Fotó: Sándor Béla


Fotó: VargaA


Fotó: ismeretlen szerző


A múzeum után Somoskő várát (ez már Szlovákia területén van, így a táborlakók külföldön is jártak) tekintették meg a résztvevők. Hogy némi elképzelésünk legyen a látottakról néhány fotó az internetről (a vár és környéke, a vár felülnézetben, várfalak és a bástya):


Fotó: TakkkFotó: Civertan Grafikai Stúdió


Fotó: Várkonyi Tibor


Fotó: Várkonyi TiborPéntek

Minden reggel, így ez a reggel is, tornával kezdődött - ez Karcsi bácsi irányításával történt.A torna után Györgyi néni napindítója volt (ez is minden nap szerepelt a programban), majd valamilyen hagyományos  játék következett (jégtörő, hol az olló komámasszony?, pecsenyeforgatás). Ma éppen fekete-fehér fogócska játék.
A mozgás után Kriszti tanító néni készítette fel a gyerekeket a délutáni dráma előadásra.
A heti tanultak felmérését egy kvíz formájában a fiatalok nagyon szellemesen oldották meg. A Kahoot nevű internetes, játék alapú, tanuló felületet használták. Ezen a felületen állították össze a kérdéseket, a lehetséges feleleteket. Minden csapatnak interneten kellett bejelentkezni a játékra, és telefonon, vagy tableten adták meg a kérdésre a válaszokat. A válaszok beérkezésére adott idő állt rendelkezésre, ennek leteltével a rendszer rögtön pontozta a válaszokat, és felállította a csapatok sorrendjét a kapott pontok alapján.Ebéd után hagyományos sportjátékok következtek. Póló áthúzás egyik gyerekről a másikra, cipők összekeverése és szétválogatása időre, vízzel töltött lufik ügyességi dobálása, és az elmaradhatatlan kötélhúzás.Pihenésképpen mindenki leírta, ha akarta elmondhatta mit szeretett, mi tetszett neki leginkább a táborban, majd a feljegyzések a "boldogság-üvegben" lettek összegyűjtve.A legszebb élmények felelevenítését követően Helga néni értékelte a tábort, megköszönte a szervezők és lebonyolítók munkáját, majd kihirdette a csapatok helyezését.

Közben a segítők készítették az uzsonnát, ez esetben bundás kenyeret és teát. Jöhetett az uzsonna.


A nap, és egyben a tábor zárása következett. Ez, az alkalomra megjelent szülők, hozzátartozók részére, a betanult dráma előadásából és a tánc bemutatásából állt. Ezzel az idei nyári tábor véget ért.Fotók: STY

<< VISSZA A KEZDŐLAPRA