ERDŐKÜRTI NYÁRI TÁBOR

Erdőkürt, 2019. július 8. - július 12.A 2019. évi Nyári tábornak nem volt különösebb tematikája. Ebben az évben is 25 gyerek gyűlt össze, hasonlóan az elmúlt évihez, többségükben alsó tagozatosok. A program előadásokból, sok kézműves foglalkozásból, kirándulásból és játékos vetélkedőkből állt össze.

Hétfő

A köszöntő után a gyerekek főleg Györgyi néni gondjaira lettek bízva, akit Eszter néni és Klárika segített. A gyerekek három csoportba lettek beosztva, a rangidős csapatvezetőn kívül mindegyik csoport kapott egy idősebb, középiskolás segítőt is.A stáb gyors bemutatkozása után felállt a három csapat és elkezdődött a csapatépítés. Számos apró, trükkös feladat következett, melyeknek egyetlen célja volt egymás megismerése, vagyis az ismerkedés.

Fotók: STY

Az ismerkedés, csapatépítés után mindenki az udvarra ment, a kerékpáros ügyességi versenyen bárki bizonyíthatta tudását.


Fotók: Miczki Fanni

Délután moldvai táncokat tanultak a gyerekek Simon Tamás és felesége vezetésével.

Fotók: Miczki Fanni

Kedd


A keddi nap kincskereséssel indult. Az első kincslelőhely Eszter néni birtoka volt, gyógynövényekkel. Ezeket kellett felismerni, a helyes felismerésért maximum 10 pont járt. A beazonosítások után Eszter néni elmondta mire használhatók az egyes növények.


A második csapat virággal érkezett, melyet a házigazda kapott. Kezdetét vette a beazonosítás (néha tippelés) szín, szag, tapintás (ízlelés nem szerepelt a lehetséges mintavételezések között) alapján. Levente bizonyult a legtájékozottabbnak.Megkapták a pontszámot és mehettek.


A következő csapat is hozott virágot. A felismerés módja megegyezett az előzőekkel. Érdekes módon a városi gyerekek több növényt ismertek fel, mint a falusiak. A végén, az elmúlt évben korongozott cserepek közül kiválogathatták saját alkotásaikat, már akik korongoztak.Fotók: STY

A többi állomáson különféle ügyességi játékok voltak.


Délután kézműves foglalkozások szerepeltek a programban:
Fotók: Miczki Fanni

Esti túra

Szép számmal gyülekeztek a túrázni vágyók és Helga néni biztató szavaival, 8 óra után néhány perccel a csapat nekivágott. A Téglaház út végéig sima menet volt.Kezdődött a Cigány-parti emelkedő. A mezőny rendesen széthúzódott, az apukák többnyire a sereghajtók lettek. A tetőn tartott pihenőnél mindenki beérte a többieket.


Újabb pihenő az Alma-völgyi tetőn, a volt Kecskés-Máriánál, majd az Ecskend kerítésnél. Ettől a ponttól lejtmenet kezdődött.Az aljban kisebb pihenő következett, amíg a túravezető nem talált egy megfelelő gázlót a patakon, majd Püspök-parton át a csapat visszatért a faluba. Addigra már teljesen besötétedett. A túra 4 km, a legnagyobb emelkedő 320 m volt, a pihenőkkel együtt kb. 1,5 óráig tartott.

Fotók: STY

Szerda

Délelőtt előadások, délután főként kézműves foglalkozások voltak. Először Szabó Rubina előadásában a méhekről, a mézről volt szó. Rubina részletesen bemutatta a méheket, a családok felépítését, az egyedek fejlődési fokozatait, a méhek munkáját. Szó esett a különféle kaptárakról, a manapság használatosakról, azok felépítéséről.


A kaptárak után már gyakorlatiasabbá vált az ismertető. Az üres, illetve fokozatosan felépített kereteket a gyerekek kézbe is vehették. Az előadást mézkóstoló zárta, sokféle méz megkóstolására volt lehetőség.
A méz után jött a medve. Faragó Zoltán a barnamedve Észak-Magyarországi előfordulásáról tartott képes előadást, amely a Balassi Bálint Megyei Könyvtár támogatásával jött létre. Hallhattunk medve megfigyelésekről, medvék által hagyott nyomokról, az állatok táplálkozásáról, legfőbb jellemzőikről. Szóba került az is, hogyan lehet nyájat megőrizni a medvék támadásaitól (egyébként kifejezetten erre szolgáló kutyákkal - lásd fotó lejjebb). Érdekes volt annak a medvének az esete, amelyik végig masírozott az országon Somoskőújfalutól Szegedig, mintegy 270 km-es utat megtéve.A gyerekek élvezték a medve-sztorikat, még a legkisebbek is nyugalommal végighallgatták.


Délután Simon Tamás történelemtanár a bajvívásról tartott előadást és bemutatót. Először a Nándorfehérvár 1456 animációs filmből vetített részleteket, figyelemmel az akkor használatos fegyver típusokra. Rövid mozgófilm volt látható A magyar párbaj művészetéről is. A filmkockák után pedig következett a gyakorlati rész, a szablya megismertetésével, a bajvívás egyes fogásainak bemutatásával, az udvaron pedig mindezeket gyakorolni lehetett fa- és polifoam kardokkal.


Kézműves foglalkozásként stílusosan macit lehetett készíteni.Fotók: STY

Csütörtök

Kirándulási nap. A táborozók és kísérőik Ipolytarnócra mentek. A kirándulás egy-egy mozzanatát Miczki Fanni örökítette meg.Fotók: Miczki Fanni

Péntek

A délelőttöt teljes egészében a Holló Lovasklub programjai töltötték ki, délután pedig vetélkedők voltak. Az eseményekről Miczki Fanni készített felvételeket.Fotók: Miczki Fanni

Végül Miczki Fanni által rögzített néhány pillanat:
Fotók: Miczki Fanni

<< VISSZA A KEZDŐLAPRA