2024. I. félév

Összetartozás napja - 2024. június 4.


Miután 20:24-kor fellobbant az összetartozás lángja, az ünnepi megemlékezést a polgármester asszony tartotta. Ezt Juhász Gyula Trianon című verse követte, majd gitár kíséret mellett a résztvevők együtt énekelték az előzetesen kiosztott énekeket. Az összejövetel a Himnusz eléneklésével zárult.
Fotók: STYAfrikai emlékek - 2024. május 31.

Annak kapcsán, hogy 70 éves születésnapjára Lipovszky György doktor úrnak megjelent a Vadállatok nyomában című, gyerekeknek szóló meséket tartalmazó könyve, az önkormányzat meghívta doktor urat egy író-olvasó találkozóra. És ha már doktor úr ellátogat hozzánk, akkor legyen képeiből egy fotókiállítás is, és élménybeszámoló afrikai utazásairól. Így jött létre hármas céllal ez a rendezvény.Amíg a hallgatóság gyülekezett, nézelődött a kiállított képek előtt, addig doktor úr dedikálta könyvét azoknak, akik ezt kérték. Majd a polgármester asszony köszöntötte a megjelenteket, és doktor úr elkezdte képes beszámolóját kenyai útjáról. Először azokról az óriási változásokról szólt, melyek két útja között eltelt időszakban történtek, amit követtek a fotók keletkezéseinek történetei.


Az önkormányzat helyi jellegű ajándékokkal köszönte meg a beszámolót.


Fotók: STYCsővári kirándulás - 2024. május 19.

Részletek a vár történetéből.
A vár a jelenleginél jóval kisebb elődje a feltételezések szerint IV. Béla magyar király szorgalmazására épült, szintén csak feltételezések szerint az ott élő tehetős Csői és Nézsai családok által. Építésének időszakára az ott talált ezüstpénzek utalnak. Később Csák Máté csapatai megostromolták és elpusztították, közel száz évvel később épült fel újra (forrás: Wikipedia).
1444-ben a Csői-Nézsai família a Felvidéket megszállás alatt tartó huszita Giskrával összefogva valóságos rablótanyává tette a várat, folyamatosan zaklatták a környéket.
1470-ben Csői Miklóst testvérgyilkosság és garázdaság miatt birtokvesztésre ítélték, de a vár a Nézsai család kezén maradt. Nézsai László és János részt vett Vitéz János összeesküvésében Mátyás király ellen, ezért hűtlennek ítélték őket. 1474-ben mindketten fiú utód nélkül haltak meg, ezért a vár és uradalom visszakerült királyi kézbe.
1731-ben a Prónai család szerzi meg, akik kőbányának használták acsai kastélyukhoz. A XIX. század elején erdészházat alakítottak ki a várban.
1954 és 1961 között állagmegóvás történt, megerősítették a leomlani készülő tornyot, kitisztították a területet és feltárásra került a ciszterna. Később a munkálatok abbamaradtak. Részletes régészeti feltárás nem történt (forrás: https://varlexikon.hu/csovar). A téli légi felvételen jól látszik a vár elrendezése, közepén az óriási ciszternával (fotó: https://hu.wikipedia.org/wiki/ Cs%C5%91v%C3%A1r_v%C3%A1ra#).A vár feltételezett alaprajza és látványterve (várnál található ismertető tábláról):


A megmaradt falmaradványok és kilátás a várból.
A ciszterna


TávolrólCsővártól tovább sétálva a Vas-hegyről nyíló kilátás Nógrádsápra, illetve a hegy alatt Nézsára.


Fotók: STYEvangélikus Énekkar - 2024. május 19., pünkösd ünnepe

Az énekkar két, az ünnephez illő énekkel készült pünkösd napjára (Isten élő lelke jöjj, Istennek tetszened úgy lehet), melyeket Kenyeres Anikó vezetésével adott elő. Egy volt egyben a tavaszi szezon utolsó fellépése is, szeptemberig, amint az lenni szokott, szünetelni fognak a próbák és a fellépések.

Fotók: STYA Nemzeti Múzeum - 2024. április 26.

A Magyar Nemzeti Múzeum középkori kincseiről tartott előadást Pető Zsuzsa Eszter muzeológus. Az előadót és a megjelent érdeklődőket a polgármester asszony köszöntötte, majd Pető Zsuzsa kapott szót. Bevezetőként a Nemzeti Múzeum történetét ismertette röviden, kiemelve néhány korábbi, a maitól eltérő érdekes funkcióját is. Ezt követően került ismertetésre számos kiemelkedő múzeumi értéktárgy, többek között a koronázási jelvények közül a palást. A bemutatott képek önmagukért beszélnek, aki pedig mélyrehatóbban szeretne megismerkedni egyes darabokkal, az szívesen látott vendég a Nemzeti Múzeumban, ahol rendszeresek az ingyenes látogatási napok is.
Fotók: STYA költészet napja - 2024. április 12.

Ha a költészet napjára gondolunk, rögtön eszünkbe jut, hogy tavaly milyen nagyszerű versparádé volt, sok résztvevővel, sok verssel. Ilyen előzményekkel gyülekeztünk a művelődési ház nagytermében. És valóban, szép számmal jöttek versmondók és verset kedvelő hallgatók is. A gyerekek kezdték, hogy minél előbb túl legyenek az izguláson, és követték őket a felnőttek. A versekkel József Attilára, Radnóti Miklósra, Váci Mihályra és Móra Ferencre emlékeztünk. Befejezésül Anikó és Bence Radnóti Miklós Éjszaka című versét énekelték el a Kaláka Együttes feldolgozása alapján. Anikó ugyan a számot altatóként konferálta fel, de olyan szépen adták elő, hogy senki nem aludt el rajta. Élvezetes verses délután volt.Valamennyi gyermek - a verset nem mondók is - egy apró ajándéknak is örülhetett az ünnepség végén.

Fotók: STYEvangélikus Énekkar - 2024. március 31.

Mekis Ádám lelkész nyugdíjba vonulásával az Evangélikus Énekkar karvezető nélkül maradt. Reményteljes fejlemény, hogy időközben Tolner Kata próbálja átvenni ezt a feladatot. Zenei képzettséggel rendelkezik, de karvezetői gyakorlata eddig nem volt, úgy hogy ez számára újdonság, bele kell tanulnia. Ezért egyenlőre olyan számokat gyakorolnak, melyeket már korábban az énekkar betanult, így Katának az összhang megteremtésére lehet koncentrálnia. Gond az is, hogy az énekkar létszámgondokkal is küzd, hiányos a tenor szólam és az alt hang is egyre kevesebb. Ennek ellenére készülnek a tavaszi énekkari találkozóra és pünkösd ünnepére is. Egyáltalán nem kilátástalan a helyzet, mert húsvétkor hangszeres kíséret nélkül is remekül hangzott előadásukban három, korábbról már ismert énekszám, csodálatosan megtöltve a templomot.
Fotók: STYHarmonika és gitár koncert - 2024. február 23.

Két fiatal művész, az erdőkürtiek között is jól ismert Havjár Bernát Sámuel (harmonika) és Jakabovics Jonatán (gitár) koncertjét élvezhette a hallgatóság (már aki eljött) a műv.ház nagytermében, Labirintus elnevezés alatt. Mindenki előre megkapta az elhangzó művek listáját, így a számokat nem kellett felkonferálni. Anikó üdvözölte a hallgatóságot, röviden bemutatta az előadókat, és a zenészek egymást váltva, folyamatosan, különösebb kommentár nélkül adták elő a darabokat. Először kifejezetten gitárra, illetve harmonikára írt számok, vagy átiratok hangoztak el, a végén pedig a két hangszer együtt szerepelt. Ezek voltak különösen érdekesek, mert ahogyan a számok előtt azt Jonatán elmondta, J. Rodrigo Concierto De Aranjuez, és A. Vivaldi Concerto in D major művei zenekari kíséretre íródtak, jelen esetben a zenekart a harmonika helyettesítette. Egészen jól sikerült ez az úgymond helyettesítés. A koncert végén Anikó köszönte meg az előadók fellépését.
Fotók: STYFarsang - 2024. február 10.

Beköszöntött farsang, ahogy jött el is múlt, olyan rövid volt. Egy farsangi bálra is csak épphogy maradt idő. Maga a bál viszont nem volt rövid. Volt bőven jelmezes, népes zsűri, voltak meglepetések, volt fánk (természetesen farsangi - már ha van különbség farsangi és nem farsangi között), hozzá tea és hab a tortán a tombola. A közönség is szavazhatott, kiválaszthatta a neki leginkább tetsző jelmezt. Ami más volt mint eddig, a kiszebáb égetés. A műsor a szokásos volt, az óvodások kezdtek, jöttek az iskolások és még a jelmezesek előtt a szinkronúszó hölgyek csigázták fel a közönség érdeklődését. De lássuk a részleteket, mert menet közben is volt meglepetés!


A házigazdák remek egyenruhát találtak ki maguknak, légi kísérőnek öltöztek.


A zsűri és a műsorvezetők.


Az óvodások a NOX Forogj világ című számára táncoltak.

Györgyi néni felkonferálása után az iskolások Répa meséje következett. A klasszikus mesét remekül kibővítették, így minden alsó tagozatos iskolás szerephez jutott. Még béka és katicabogár is segített a hatalmasra nőtt répa kihúzásában, nem csoda, hogy siker koronázta erőfeszítésüket.Miután a répát sikerült kihúzni, a szinkronúszó hölgyek kápráztatták el a nézőket.Még tovább csodáltuk volna a bemutatót, de jött egy csúnya nagy cápa, és hölgyek hanyatt-homlok menekültek a medencéből - csak a hosszan tartó taps vigasztalta meg őket, no meg a hálás zsűri, mert különdíjjal jutalmazta a produkciót.


Jöttek a jelmezesek. Őket a zsűri értékelte mint egyéni (EZs) és csoportos (CsZs) produkciókat, valamint a közönség díjazottja lett, aki a legtöbb szavazatot kapta a közönségtől. A zsűri különdíjat (KZs) is kiadott.Sárkány

Boszorkány

Cigánylány


Pop-corn  (EZs III.)

Mikulás

My craft


Hazatalálok (CsZs I.)

Cica

Erdőkürti pávák (CsZs III.)


Fagyi (EZs II.)

Tűzoltó

Majom és a körzeti "meghízott"


Méhecske (KZs)

Pókember

Ulomi lány


Búvár (EZs I.)

Jéghercegnő

Hercegnő


Focisták (CsZs II.)

Jégvarázs Elza és Anna (KZs)

Fűszoknyás lányok (CsZs I.)

Az összes jelmezes a színpadon:


Következtek a légi kísérők a gépkapitánnyal - nem meglepő módon a Reptér című slágerre ropták a táncot.


Hogy még több ideje legyen a zsűrinek a döntései meghozatalához, továbbá, hogy közben a tél is el legyen űzve, egy kiszebábu elégetésére is volt idő.A télűzés után a gyerekeknek még jócskán maradt kedvük és idejük a játékra is. Számtalan ügyességi játékban próbálhatták ki magukat, megfelelő jutalmazás mellett.

A zsűri meghozta döntéseit, eredményhirdetés következett (a díjazottak ld. a jelmezek alatt).

Záró programként pedig az elmaradhatatlan tombolasorsolás.


Fotók: STY
<< VISSZA A KEZDŐLAPRA