2022. II. félév

Évzáró (túra) - 2022. december 31.

Maga a túra ebben az évben elmaradt, csak az évzáró maradt. De azért túrák az egész év folyamán voltak, összességében 686 km-t teljesített a "Túra szakosztály". Emlékezzünk vissza, mennyi mindennel találkoztunk, mit láttunk útjaink során!
Az Ecskend, Püspök-part, Peres-puszta:


Az apci Széleskő-tó, a Nagy-hársas:

Ecskend, Alma-völgy:Mátrakeresztes, Muzsla:Püspök-part, Ecskend:


Fotók: STYKarácsony - 2022. december 25.

Az Erdőkürti Evangélikus Énekkar lélekemelő összeállítással szolgált a karácsonyi istentiszteleten az evangélikus templomban.
Fotók: STY


 

Karácsonyi pásztorjáték 2022. december 24.

Az evangélikus és katolikus hittanos gyerekek pásztorjátékkal készültek szentestére, melyet az evangélikus és katolikus templomban is eljátszottak. A lelkész úr az üdvözlő szavai után megköszönte a gyerekek munkáját és a felkészítésüket Anikó tanárnőnek.


A pásztorok a tűz mellett is fáznak, tanácstalanok, mi tévők legyenek ha már a pálinka sem igazán segít. Az öreg, a legtapasztaltabb a messiásban reménykedik. A farkas is környékezi őket, éppen jók lennének vacsorára. Mindezt látják az angyalok és bátorítják őket, hogy induljanak Betlehembe, mert a megváltó megszületett.


Tankodnak, indulnának, de a farkas nem tágít. Akkor egy határozott angyal a farkast elzavarja, így  hát nekiindulnak.
És valóban megtalálják az újszülöttet, betérnek hozzá és imádják. Még a farkas is megszelídül, és együtt imádják a megváltót.Végül felcsendül a hálaének.


Fotók: STYKarácsonyi vásár 2022. december 10.

Adventben az önkormányzat rendezvénysorozattal készíti elő az ünnepek eljövetelét. Advent első vasárnapján már hagyományosan, mint ebben az évben is, a nyugdíjasok gyűlnek össze egy kulturális műsorra a műv.ház nagytermében. Folytatásként december 4-én mikulásjárat vitte a csomagokat a gyerekeknek. December 5-én bábelőadás örvendeztette meg a gyerekeket, felnőtteket. Most a karácsonyi vásárral fejeződik be az adventi készülődés rendezvénysorozata.

A vásárt a polgármester asszony nyitotta meg a harmadik gyertya meggyújtásával az adventi koszorún. Mikor már a gyertyák égtek, a gyerekek énekeltek el egy karácsonyi dalt, utánuk pedig a gyerekekkel együtt a felnőttek is egy újabbat.
Ebben az évben rendkívül nagy volt a vásári kínálat. Külön vásárosok voltak, akik az iskola javára, külön akik az óvoda javára árulták termékeiket. Volt sok sütemény, díszek, gyertyák, cserépfigurák, koszorúk, sajtok stb.


Legalább egy tucatnyi árus kínálta termékeit.
Aki éppen mézeskalácsot szeretett volna sütni, azt is megtehette a szomszédos teremben. Volt is ügyes vállalkozó gyerek szép számmal, persze szakmai támogatás mellett készült a mézeskalács.
És végül a vásári forgatag:Fotók: STYAdventi szeretetünnep 2022. november 27.

Amikor megtelt a terem, a polgármester asszony köszöntötte az összegyűlteket, majd meggyújtotta az adventi koszorún az első gyertyát. Külön köszöntötte a falu legidősebb lakóját, aki számtalan jókívánság kíséretében egy óriási csokrot kapott. A köszöntőket rövid ünnepi beszéd követte.
A műsort az óvodások kezdték, az iskolások folytatták.

József Attila Betlehemi királyok című verse magyarul és szlovákul hangzott el.


Az Erdőkürti Evangélikus énekkar karácsonyi énekeket adott elő.A műsorfolyamot klarinét koncert zárta, melyet tárogatón megszólaltatott dallamok vezettek be.Fotók: STY


 

Mindenszentek - 2022. november 1.Ökumenikus istentisztelet ezúttal Clementisz György egykori kántortanító sírjánál volt megtartva Mekis Ádám esperes és Varga Lajos segédpüspök szolgálatával.

Fotók: STYZenenap az iskolában - 2022. október 8.

A főszervező, Anikó köszöntötte a zenekedvelőket, majd felsorakoztak a hangszerek. Több újdonság is megjelent a zenészek kezében, mint a xilofon, a trombita, sőt mi több, egy egész előadás formájában a tárogató.
Egy rövidebb előadás keretén belül mutatta be kedvenc hangszerét, a Stowasser tárogatót, Schmiedt László. Történelmi áttekintést adott a hangszer kialakulásáról, fejlődéséről, és számos dallamot is hallhatott a közönség a tárogató hangján.

Anikó zongorajátéka zárta az estét.

Fotók: STYCsatornázás - 2022. október 8.

Augusztus végén vonult fel a Penta Kft., akik a falu csatornahálózatát építik ki. Az önkormányzat által kijelölt, őrzött telephelyen tartják a gépeiket, tárolják a szükséges anyagokat. A csövek lefektetését a Kossuth út végén kezdték, haladnak Acsa felé. A fővezeték lefektetése igen lassan megy, mert a több méteres mélységben állandó talajvíz problémával küszködnek, gyakran kell a vizet szivattyúzni, hogy a markolók dolgozni tudjanak.
Fotók: STYA német 503. páncélos hadosztály veszteségei Erdőkürtön - 2022. szeptember 23.

A művelődési ház nagytermében tartott előadást Gere József helytörténész A német 503. nehézpáncélos osztály erdőkürti vesztesége címmel. Először bemutatta a német páncélosokat (a fejlesztések során kialakult típusokat), a kiszolgáló gépezetet, és utána tért át a páncélos osztály erdőkürti jelenlétére. A front közeledtével az osztály Balassagyarmat irányába indult. Az előadás minket érdeklő, első felében a Bicske környéki eseményekig követte a páncélosok sorsát. A fotók elbeszélik a részleteket. A második felvétel az előadót mutatja, a harmadik pedig egy királytigris makettet, amely megtekinthető volt a helyszínen.
Fotók: STYAz új kenyér ünnepe - 2022. augusztus 20.

A szokásoshoz képest helyszínváltozás történt. A kedvezőtlen időjárási előrejelzés miatt az Emlékmű-park helyett a művelődési ház nagytermében gyülekeztek a falusiak az ünnepre.A Himnuszt követően a polgármester asszony tartotta az ünnepi beszédet, ezután egy vers hangzott el.

Az ünnepélyes szavak után a helyettes püspök atya áldotta meg az új kenyeret, melyet a polgármester asszony vágott fel.


Az ünnep résztvevői megkóstolhatták az új búzából készült kenyeret és a Szózat eléneklésével fejeződött be itt az ünnepség, a katolikus templomban pedig misével folytatódott.
Fotók: STY1 úton: zarándokút Mátrakeresztes - Muzsla (2022. augusztus 20.)

Betegség miatt, tulajdonképpen a meghirdetett időpont utáni héten lett a zarándokút teljesítve, viszont az eredeti tervek szerint. Az indulási pont a mátrakeresztesi parkoló volt, ott tértünk a piros kereszt jelzésű turistaútra.

Itt egy pillanatra letértünk a piros keresztről, hogy útba ejtsük a Zsivány-barlangot.Ez az, amit tudni lehet róla a természetjárók honlapján található. (A Mátrakeresztes határában, az Alsó-vízesés közelében található üreg Vidróczki nevét viseli, bár egyes térképeken Zsivány-barlangként találjuk meg. Ennek alapján feltételezhetjük, hogy már régebb óta a hegységben bujkáló szegénylegények szálláshelyéül szolgált. A faluhoz közeli búvóhely ideális volt Vidróczki számára is, közel a segítőkész lakossághoz, mégis szabadon, a hatóságok elől menekülve a hegyek oltalmában. Persze nem lehetett túl kényelmes, mivel az üreg alacsony és csupán 5 méter hosszú. Forrás: https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/barlang/vidroczki-barlang-zsivany-barlang-/57181179/)
Elég vadregényes, az tény.
Akkor tovább, bükkösökön és vegyes erdőkön át, szép kitekintésekkel.Egyszer csak, egyik pillanatról a másikra, közel a Nyikom-réthez, szó szerint bele futottunk egy felhőbe.
A felhőben mentünk egészen a Muzsla-nyeregig, de itt lett igazán zord az idő. Alig lehetett a ködben látni, süvített a szél, mintha csak a Himaláját másztuk volna meg.Ilyen körülmények között értül el a csúcsot.


Amit a Muzsláról tudni érdemes: A 805 méter magasságú Muzsla a Mátra nyugati, északkelet-délnyugati csapásirányú gerincének legmagasabb pontja. A tetőt a gerinc hosszabb szakaszon 700 méteres magassággal övezi, ezért Pásztó felől, a zagyva völgyéből jól kivehető, markáns csúcsnak látjuk. Pedig sok mátrai társához hasonlóan lapos forma jellemzi - amit látogatásunk során érzékelünk is. A turistaút a gerincen haladva keresztezi, és mindkét irányból izzasztó, de rövid emelkedővel vág neki. A tetőn információs táblát és egy csúnya betontömböt találunk. A gerinc a Muzsla körül vékonnyá válik, mindössze 3-8 méter szélességű.
1935-ben a Magyar Kárpát Egyesület Pásztói Mátra Osztálya gerendakilátót épített a csúcsra (Dénes Ferenc-kilátó). Ennek már nyoma sem látszik a tetőn (pontosabban a beton talpak még látszanak - szerkesztői megjegyzés). Forrás: https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/magaslat/muzsla-teto/23645943/


Azután visszafelé menet a felhőt elvitte a szél, kitisztult az ég és kitágult a látóhatár.


A vissza utat a Mocsár-bükki-rétnél rövidre zártuk és visszatértünk Mátrakeresztesre. Az út 12,5 km hosszú volt, 4,5 órát vett igénybe.


Fotók: STYKürt községek találkozója - Strekov, 2022. július 9.

A Kürt községek találkozója az idei évben Strekov-ban volt. A találkozó egyik legnagyobb eseménye a kispályás labdarúgó torna. Az erdőkürti csapat többnyire azokból a fiatalokból állt össze, akik fociztak az Erdőkürti SK-ban is, most viszont a héhalmi csapatot erősítik. Öten jöttek onnan és jött még négy barátjuk Herédről, illetve Kökényesről. Az így összeállt kürti csapat kitett magáért, a harmadik helyezést érték el. Amikor Erdőkürtön volt a Kürtök találkozója, akkor mindkét alkalommal negyedikek lettek. Gratulálunk a szerepléshez.

Fotók: Hegedűs Gábor<< VISSZA A KEZDŐLAPRA