2021. II. félév

Évzáró túra 2021. december 31.

A túra szakosztály részére úgy kerek az év, ha szilveszterkor elzarándokol a csapat a Rózsa-kúthoz. Ezzel lett a 2021. év is kerek. Szép napos idő volt éppen szilveszter napján, ideális a kirándulásra, erdő járásra. A felvételek remélhetőleg visszaadják a kellemes túra hangulatát.
Fotók: STY


 

Pásztorjáték a templomokban - 2021. december 24.

Szenteste a kisiskolások a klasszikus pásztorjátékkal lepték meg az ünnepre készülő hívőket.


Az ünnepre hangoló üdvözlés után a tábortűz köré gyűlt pásztorok beszélgetésének lehettünk tanúi. A legidősebbik a társainak adta tovább a rég hallott próféciát.


A bojtárok kételkedtek a prófécia igazságában, inkább lefekvéshez készülődve még egyszer megnézték a nyájat.


A kétségeikkel tértek nyugovóra, ám a kisbojtár rövidesen izgatottan ébresztette öregapját.


Nem hitték a kisbojtár látomását, de nagy fényesség gyúlt és a magasban angyalok jelentek meg.


Az angyalok énekeltek és elmondták a jó hírt. A pásztorok mind fogadkoztak, hogy meglátogatják az újszülöttet.


És útra keltek, és meggyőződtek az igazságról.

Fotók: STY


 

Mindenszentek - 2021. november 1.

Délután ökumenikus áhítat volt a temetőben.Először közös imádkozás volt Klementisz György egykori, evangélikus kántortanító sírjánál, majd a kereszténél folytatódott az áhítat. Igét hirdetett Mekis Ádám esperes úr.


Fotók: STYJózsi bácsi 90 éves - 2021. október 30.

Budai Józsi bácsi betöltötte 90. életévét, és ebből az alkalomból gyermekei, az önkormányzattal közösen, családi ünnepséget rendeztek számára. A vendégeket Gábor fia köszöntötte, majd a Pávakör köszöntő műsora következett, melyet az ajándék átnyújtása követett.Józsi bácsi életútját Budai László méltatta, majd sorban köszöntötték az ünnepeltet az önkormányzat, a szlovák kisebbségi önkormányzat, a regionális szlovák önkormányzat, Király Katalin és a dédunokák.


Józsi bácsi megköszönte a számtalan ajándékot és a kedves, éltető jókívánságokat. A zenét stílusosan Józsi bácsi Samu unokájának zenekara szolgáltatta.Fotók: STYHonvédelem Árpád korában - 2021. október 6.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár támogatásával Trux Béla történelmi regényíró tartott előadást az Árpád-kori honvédelemről. Az összegyűlt vendégeket Dudok Tünde könyvtáros üdvözölte, és mutatta be az előadót.
A megjelentek a honfoglalás körüli magyarság hadviselési érdekességeit ismerhették meg. Az előadó számos fotóval gazdagította mondanivalóját, és a magyarok technikáit, felszereléseit, képességeit mindig a már korábbi, európai, nyugati népek hasonló technikáival, adottságaival hasonlította össze. Érdekes, regényes előadásban volt része a hallgatóságnak.Fotók: STYAz őszi erdő - 2021. október 3.

Túrázni minden időben szép és kellemes dolog, ősszel viszont kihagyhatatlan. Mert ilyenkor az erdő csodálatos:

Fotók: STYZenenap - 2021. október 2.

A zene világnapja megünneplésére szervezett esték korábban az iskolában voltak. Az idén, miután az iskolát felújítás céljából kiköltöztették (közben vissza is költöztették), az est a művelődési  házban lett megtartva. Utólag bebizonyosodott, hogy ez nem is volt olyan nagy baj, mert olyan szép számú közönség jött össze, hogy az iskola zongora termében ennyi ember el sem fért volna. Az est szervezője és lebonyolítója Anikó volt, ő köszöntötte a hallgatóságot és a fellépőket.Az első fellépők az elsős hittanosok voltak, akik gitárkísérettel két kedvenc dalukat adták elő. Utánuk Hanna, édesanyja és húga segítségével, az európai népek dalaiból énekelt néhányat.Anikó is népi dallamokat szólaltatott meg furulyán, majd játék következett. Anikó citerán játszott rövid részletet egy-egy népdalból, amit az iskolás gyerekeknek kellett felismerni. Akik elsőként ismerték fel a dallamokat, cukorkát kaptak. Mondani sem kell, a felnőttek persze besegítettek, mégpedig a citerával együtt énekelték a dalokat - pillanatok alatt jó hangulat kerekedett.Tamás három rövidke zongoradarabot játszott a hallgatóságnak.


A zongora után gitár következett, majd ismét zongora, Debussy-től A kis néger című darabot hallhattuk Bálint előadásában.Kata furulya játékát Anikó kísérte zongorán, egy Vivaldi és egy Telemann átirat hangzott el.


Befejezésként Samu virtuóz tangóharmonika játékát hallhatta a közönség. Sokféle, változatos hangulatú darabbal készült (Bach átirat, filmzene, finn polka stb.), legalább 25 percen át élvezhettük játékát.Fotók: STYA magyar népmese napja - 2021. szeptember 30.

A magyar népmese napja alkalmából, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár jóvoltából az Ákom-bákom bábcsoport A kiskondás című előadásával várta a mesét kedvelő felnőtteket és természetesen a gyerekeket a művelődési házba.
A lusta kiskondás útnak indult, hogy elnyerje a királykisasszony kezét, amit eddig 99 kérőnek nem sikerült elnyernie. Csupán anyja tanácsát vitte a tarisznyájában: "hallgass mindig a szívedre!"Útja során találkozott szomjas galambokkal, sánta rókával, parton vergődő hallal, akiket megsajnált és segített rajtuk. Így ért el a királyi palotához. A királykisasszony kezének elnyeréséhez úgy kellett elrejtőznie, hogy az ne találja őt meg. A rejtőzködésben segítették a galambok, a róka, a hal, rejtették őt a napkorong mögé, a föld alá, a tó vizébe, de a királykisasszony mindenhol megtalálta.A háromszori próbálkozás sikertelen maradt, de a királykisasszony kérésére a király adott még egy lehetőséget azzal a feltétellel, hogy ha az sem lesz sikeres, akkor fejét veszik. És ekkor jött segítségül a másik galamb, aki nem elrejtette, hanem egy varázsmondóka segítségével rózsává változtatta a kiskondást. Így persze a királykisasszony már nem találta őt, vagyis ez a próbálkozás sikerrel járt és elnyerte a királykisasszony kezét és a fele királyságot - ahogyan ez már a népmesékben szokott lenni.

Az előadás közönsége:


A bábjáték után a rajzverseny eredményhirdetése és díjazása következett:


Legelőször Csanád olvasta fel az általa írt mesét, amit jutalommal honoráltak. Utána a benyújtott rajzok helyezettjeinek díjazása következett.

És a díjazás tárgyai:

Fotók: STYIskolakezdés - 2021. augusztus 31.

Nem tévedés, a kép nem lett elcserélve - most egy ideig ez lesz az iskola. Az iskolaépület ugyanis felújítás alatt áll. Szó szerint áll. Június közepétől is üresen állt, de a felújítás nem kezdődhetett el valamilyen rejtélyes okból, valószínű létezik egy olyan törvény, hogy iskolafelújítást csak szorgalmi időben lehet végezni. Ezért át kellett költözni a művelődési házba. A nagyterem és az ifi-klub lesznek a tantermek, a "tanári szoba" a polgárőr irodában kapott némi helyet. Hogy meddig lesz ez így? Erre még jóslatok sincsenek. Ami biztos, hogy a gyerekek nem innen fognak elballagni, de csak azért, mert nincs felső tagozat (- mekkora szerencse, mondhatnánk erre keserű szájízzel).

Minden kész a tanévnyitóhoz. Ez lesz a nagyobb tanterem padokkal, tanári asztallal, táblával. A digitális tábla is fel lesz állítva, de gyakorlati okokból egy kicsit később.A tanárinak a polgárőr irodában jutott egy asztalnyi és egy szekrény-nyi hely, nem lehet táncra perdülni. A kis tanterem viszont már berendezve várja a tanulni vágyókat.


Fotók: STY1 úton: zarándokút Diósjenő - Csóványos (2021. augusztus 14.)

A lelkes túrázó csapat (2 fő) az ez évi zarándokútnak a Csóványos meghódítását választotta. A Csóványos 938 méteres magasságával a Börzsöny legmagasabb hegye, ezzel Magyarországon a 20. legmagasabb a hegycsúcsok rangsorában. Minden oldalról megközelíthető, jelölt túristautak vezetnek a csúcsra. Mi a Diósjenő melletti parkolóból, a piros X jelzésen indultunk neki a zarándoklatnak.
Az első tisztás eléréséig elég változatos volt az erdőkép, azt követően viszont sokkal egyenletesebb lett. Óriási fenyőfák, bükkösök váltogatták egymást. A kijelölt útvonal gyakran vezetett víz mosta járatokban.
A második tisztás egy igazi útválasztó volt. A piros X-ről itt tértünk át az országos kék túra vonalára. Rendkívül szép részeken visz ez a szakasz, számtalan helyen megközelítve a hegy peremét, szemet gyönyörködtető kilátásokkal az alatta lévő területekre.
A csúcson, egy eredetileg 1978-ban betonból emelt 22,6 m magas geodéziai mérőtorony képezi a kilátó magját, melyet az Ipoly Erdő Zrt. 85 millió forintos költséggel, európai uniós támogatással kilátóvá alakított (forrás: Wikipédia - https://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%B3v%C3%A1nyos). A tornyot minden szinten körül sétálható, vörösfenyővel borított acélszerkezettel vették körül, belül biztonságos lépcsőkkel látták el. 133 lépcsőfok visz a legfelső emeletre, ahonnét remek kilátás nyílik a környékre. Nagy kár, hogy kissé párás volt a levegő és a távoli részek homályba vesztek.
A kilátó tövében áll a Béke emlékmű, melyet az Újpesti Természetbarátok Egyesülete állított 1964-ben.
Visszafelé a zöld jelzéssel jelölt útvonalat választottuk, ezen a szakaszon kevesebb volt a nagyon meredek lejtő, a lábaknak nagyobb, a tüdőnek kisebb terhelést jelentett.
Átkelünk (száraz lábbal) a Kemence-patakon és a Diósjenői Tanösvényen visszatérünk a piros X jelzésre, illetve Diósjenőre.


Fotók: STYSportöltöző - 2021. július 20.

Történt, hogy az elmúlt év nyarán elkezdődött a sportöltöző felújítása. A munkálatokat a focicsapat (miután nincs) nem sürgette, a vírus meg inkább lassította, ezért a felújítás nem is lett kész az évvégéig. November 8-ig elkészültek az épületet körülvevő drénezéssel, külső vakolást kapott az épület, leszedték a cserepeket és újra lécezték a tetőt, le lett cserélve a csatorna egy része, kibővítették a teraszt és előtető került fölé. A régi lelátót elbontották és itt várakozás következett.A szabadtéri edzőpark még az ősz folyamán elkészült. Január 21-én már cserepek is kerültek a tetőre, de még nem a teljes felületre. A színezés is megtörtént, a csatornával is haladtak, a teraszt leburkolták. Elkészült a nézőtéri korlát, a burkolat egy része és az ülések alapjai.Március 21-re már kész volt a tető, fel lettek szerelve a teraszra a korlátok, tehát az épület már egyben volt.A padok és a talaj burkolás a nézőtéren július 20-ra készült el, de mint a fotókon látható, még mindig nem teljesen. Messziről szépen fest a mű. És ki fogja használni?


Fotók: STY