2020. I. félév

A vírus - 2020. március 15.

Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. Az első igazolt koronavírusos fertőzést március 4-én azonosították Magyarországon. Egy hónap alatt több mint félezerre nőtt - és 3-4 naponta megduplázódott - a fertőzöttek száma - tájékoztatott a hvg.hu internetes oldal.

Az iskolában már március 13-án megszűnt a tanítás. Az önkormányzat március 16-i nappal az óvodában rendkívüli szünetet rendelt el, a zárvatartás ideje alatt ügyelet működik, meghatározott feltételek teljesülése esetén, indokolt esetben  gyermekfelügyeletet biztosítanak. Az iskolások és óvodások részére, amennyiben erre igény van, az étkeztetést az önkormányzat biztosítja. A Polgármesteri Hivatalban az ügyfélfogadás szünetel, ügyintézés csak telefonon és elektronikus úton lehetséges (sürgős, halaszthatatlan ügyben telefonos egyeztetés után biztosítanak ügyfélfogadást).

Az önkormányzat színes és fehér szájmaszkokat szerzett be (ezeket galgagutai, illetve gödöllői varrodák készítették), és a 18 év feletti lakosok részére mintegy 400 darabot osztott szét a polgárőrök segítségével.


A templomok március 16-tól szintén zárva vannak, minden hitéleti tevékenység szünetel, istentiszteletek megtartásáról a gyülekezetek online és egyéb módokon gondoskodnak.


Orvosi rendelés a szokott időben van, de a váróteremben egyszerre csak egy ember tartózkodhat szájmaszkban, gumikesztyűben. A többiek a rendelő előtt várakoztak az egymás közötti távolság megtartásával. Gyógyszerfelírás telefonon történik, a gyógyszereket az falugondnoki szolgálat juttatja el az érintettekhez. A posta is működik, egy időben csak egy ügyfél tartózkodhat a hivatalban. Az alkalmazottak szájmaszkban, gumikesztyűben dolgoznak. Az autóbuszokra is csak a hátsó ajtón lehet felszállni, jegyváltás csak mobil applikáción keresztül lehetséges.A boltban egyszerre öt vásárlónál több nem tartózkodhat, külön időpont van kijelölve a 65 év felettieknek és az az alattiaknak. A vevők általában szájmaszkot viselnek, a kiszolgálók szájmaszkban és kesztyűben dolgoznak, még a beszállítók is maszkot viselnek.A parkok és a játszótér le vannak zárva, nem látogathatók. A művelődési házban is szünetel minden szolgáltatás, az ifjúsági klub, a könyvtár zárva van. Nem használható a sportöltöző kondi terme sem. A falugondnoki szolgálat is csak halaszthatatlan egészségügyi ellátásokra vehető igénybe.

A falu utcái szinte kihaltak. Időnként áthalad egy-egy autó, embereket ritkán látni.


Fotók: STY (a szájmaszkokról és a polgárőrökről készült felvételek Szebenszkiné Palik Katalin fotói)

A július 17-i állapot szerint Magyarországon 4 293 főre nőtt a koronavírus-fertőzéssel (COVID-19) beazonosított betegek száma, az elhunytak száma pedig 595 fő volt. Világszerte a megfertőzöttek száma meghaladta a 13,8 milliót, és több mint 590 ezren vesztették életüket a betegség miatt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el. A fertőzés 188 országban volt, van jelen, és a legtöbb, több mint 138 ezer halálos áldozatot az Egyesült Államokban követelt.

 Erdőkürtön a korlátozások fokozatos feloldása május 18-án kezdődött, a Polgármesteri Hivatal és intézményei (pl. könyvtár) június 22-től fogadja az ügyfeleket, illetve a látogatókat.
Böjti énekek - 2020. március 8.

Az Evangélikus Énekkar az év során számos alkalommal szolgál az istentiszteleteken. Ilyen alkalmak a nagy ünnepek (húsvét, karácsony, hálaadó ünnep), az énekkari találkozók előtti istentiszteletek, böjt és advent. Természetes módon, az alkalomhoz összeválogatott énekek adják ilyenkor a repertoárt. Böjti énekek rendszerint, mint most is, böjt második vasárnapján szólalnak meg.
Fotók: STYInterreg zárókonferencia - 2020. február 28.

A 2017. december 1-én kezdődött és 2020. február 19-ig tartó regionális együttműködési program zárókonferenciája került megrendezésre ezen a napon. A program Csallóközkürtön és Erdőkürtön a turisztikai infrastruktúra fejlesztését tűzte ki célul, amely a két település közötti  több éves együttműködés eredményeként jött létre. Csallóközkürtön park, játszótér, piactér épült, megszépült a faluközpont, kialakításra került egy tanösvény két meditációs, információs pavilonnal, illetve az ezekhez kapcsolódó közvilágítás és öntözőrendszer.
Erdőkürtön játszótér épült, megerősítésre került a játszótér két felét összekötő, Céklás-patak felett átívelő híd, tető került a művelődési ház udvarán lévő színpad fölé, megújult a ház előtti kerítés, a parkoló esővíz elvezetővel bővült, faburkolatot kapott a Barinára vezető híd, a faluközpontban pedig piactér épült.

A nagyterem melletti klubban helyi, illetve csallóközkürti kézműves termékek bemutatója volt, kóstolási lehetőséggel.

A konferencia a regisztrációt követően, fél tizenegy után a polgármester asszonyok, valamint Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntő beszédeivel kezdődött. A köszöntések után rövid kulturális műsor következett az Erdőkürti Pávakör és az iskolások közreműködésével.

A műsor után a polgármester asszonyok bemutatták a program során megvalósult fejlesztéseket.

A bemutatók után Kubik József, Csallóközkürt előző polgármestere, aki annak idején kezdeményezte ennek a programnak az elindítását, méltatta a megvalósult fejlesztések, illetve az együttműködés során kialakult partneri viszony jelentőségét.A konferencia rövid állófogadással zárult.


És végül, a program során megvalósult erdőkürti fejlesztések lényeges elemei:


Fotók: STYFarsang - 2020. február 15.

A farsangi rendezvény az utóbbi években két részes. Az első rész délután kezdődik, és ez az óvodások és kisiskolások farsangja. A gyerekek jelmezes felvonulása adja a fő összetevőt, a jelmezeket tapasztalt zsűri értékeli (Zs. I.-III.), és a közönség külön szavaz saját díjazottakra (K. I.-III.). A dobogósok értékes jutalmakban (az első helyezettek többnyire tortában) részesülnek, de legalább egy csokoládét minden beöltöző kap. A jelmezesek felvonulását kiegészíti a felnőttek meglepetés műsora, a szünetekben pedig bohócok hívogatják társasjátékokra a gyerekeket.
A farsangi rendezvény második része az esti bál, ahol a kitartóak elő zenére hajnalig rophatják a táncot. Mindkét részt tombola színesíti.


A köszöntő és a zsűri bemutatása után az óvodások nyitótáncával indult a délután.

A nyitótánc után a jelmezesek felvonulása következett (zárójelben a helyezések).Anna, Elza és Olaf a Jégvarázs meséből (Zs. III.)


Táncosok


Lovas polgárőrökCsak csajok


Mása és a medve


Unikornis (K. III.)Tündérhercegnő


Sellő (Zs. II.)


Hernyó, amiből pillangó lesz (Zs. II.)Bűbájos boszorkák (Zs. III.)


Kalózlány


Kalóz és pillangó (K. I.)Katona (K. II.)


Piroska és a farkas


TreeforFavágó


Minyon (Zs. I.)


DzsókerKalóz I.


Kalóz II.


Minden jelmezes együtt


A jelmezesek után a felnőttek meglepetés műsora következett: nem egészen hupikék, és nem egészen törpikék, de az előadás nagyszerű volt.
A zsűrinek sok idő kellett az értékeléshez, ez idő alatt bohócok szórakoztatták a gyerekeket játékos feladatokkal.
Persze, egyszer csak megszületett az eredmény, és következett a díjak átadása.
A nyári táborba két részvételi jegyet is kisorsoltak az iskoláskorúak között.


És a tombola elé még maradt egy felnőtt tánc: Lisa McHugh Hillbilly Girl (szabadon fordítva talán Lökött lány?) című számára ropták a lányok, miközben a fiúk "adták alájuk a lovat", eképpen:
És akkor a tombola...Miután Erzsi néni a fő díjat is elvitte, nem maradt más hátra, mint elbúcsúzni a közönségtől azzal, hogy jövőre is lesz farsang.

Fotók: STY

<< VISSZA A KEZDŐLAPRA