2018. I. félévAz ifjúsági klub átadása - 2018. június 22.

Új berendezésekkel (bútorok, szekrények, játékok, hangulatvilágítás, hangosítás) megújult az ifjúsági klub, melynek kulcsátadására június 22.-én került sor.
A megjelent fiatalokat a polgármester asszony köszöntötte és rájuk bízta a klub kulcsát. A fiatalok azonnal használatba is vették a helyiséget (részletesebb beszámoló az eseményről: Kürtölő 2018. II. szám 7. oldal).


Fotók: STYKonferencia Rómában - 2018. május 15.


Fotó és beszámoló: Dr. Sóskuti-Varga Gergely koordinátorHúsvéti tojásfestés - 2018. március 24.

A húsvétot megelőző hétvégére, az önkormányzat kézműves foglalkozásra hívta a szülőket, gyerekeket. A konyhában tojásokat lehetett festeni hagymalével, a könyvtár társalgójában pohárnyuszit, kanálnyuszit, papírból bárányka figurát vagy pillangót készíthetett az ügyeskezű vállalkozó. A gyerekek többsége persze elég ügyes volt ahhoz, hogy mindenből készítsen egy-egy alkotást. A szülők sem hagyták magukat.

A figura alkotók Györgyi néni vezetésével az alapanyagokból kivágással, hajtogatással, ragasztással hozták létre a minta utáni darabokat. Ezt a kicsik is, némi segítséggel, ügyesen megoldották.

A tojásfestének már komolyabb technológiai eljárása van. A főtt tojásra egy harisnyadarab segítségével szorosan rá kell kötni azt a mintát adó anyagot (ez valamilyen levél, vagy egy kis papírcsipke darab volt), amelynek a mintáját a tojáson szeretnénk látni. Ahol ez az anyag lefedi a tojást, ott nem fogja be a hagymalé és világos rajzolatot fog hagyni a sötét alapszínen. A harisnyadarbbal szorosan bekötött tojást a forró hagymalébe kell mártani, és legalább 10 percig benne hagyni, hogy megszíneződjön (az idő változtatásával világosabb vagy sötétebb tojást tudunk készíteni). Amikor úgy érezzük elég barna lett a tojás, kiveszük a léből, várunk amíg kihül, akkor levágjuk róla a harisnya darabot, lebontjuk a minta adó anyagot, és kész a festett húsvéti tojásunk.

Volt aki a nagy munkában megéhezett. Még szerencse, hogy volt kéznél főtt-tojás, lehetett csillapítani az éhséget (már akinek a süti, nápolyi, pufi és tea nem volt elég csábító).


Fotók: STYNemzeti ünnep - 2018. március 15.


Délelőtt, az 1848-as forradalom és szabadságharc megünneplésére gyülekezett a falu lakossága a művelődési ház nagytermében. Az ünneplőket Szebenszkiné Palik Katalin polgármester asszony üdvözölte, utána pedig a Himnusz közös eléneklésére kekrül sor. Az ünnep méltatását a polgármester asszonytól hallhattuk.A beszédet az óvodások, majd az iskolások színes, látványos műsora követte:A gyerekek műsorát követően Havjár Zoltán tanár úr tartott "történelem órát" (természetesen nem volt egy igazi, iskolai 45 perces óra, habár lehetett volna). Elsősorban azokról, a forradalmat megelőző, nagyjából két évtized alatt bekövetkezett társadalmi, gazdasági folyamatokról beszélt, amelyek végül megérlelték a 48-as reformok szükségességét. Nem hagyta ki a kor nagy és meghatározó történelmi alakjait, de érintette a forradalmi fellángolásnak a szellemi, kulturális és művészeti életre gyakorolt hatásait is.A nagytermi megemlékezés után, ahogyan az már hagyomány, az ünneplő sereg átvonult az iskola udvarán álló Petőfi szoborhoz, koszorúzáshoz.

Az önkormányzat, a szlovák kisebbségi önkormányzat, majd az iskola és az óvoda képviselői helyezték el koszorúikat a szobor taplazatánál, utánuk pedig az óvodások tűzték le zászlóikat a szobor körül. A Szózat hangjaival ért véget az ünnepség. Így történt a megemlékezés.
Fotók: STYBöjt második vasárnapja - 2018. február 25.

Ezen a vasárnapon az énekkar segítette böjti ráhangolódásunkat három szép énekszámmal.Fotók: STY


 

Faluvédő Egyesület és Művelődési Kör éves közgyűlései - 2018. február 16.

A két civil szervezet közgyűlése ugyanazon napirendi pontokat tárgyalta meg. Nevezetesen meghallgatta és elfogadta az elmúlt év tevékenységéről szóló, valamint a hozzá kapcsolódó pénzügyi beszámolót, illetve az alapszabályban végrehajtott kisebb módosítást. A beszámolókat Horváthné Franyó Ildikó elnök, illetve a Művelődési Kör részéről a betegség miatt távol lévő elnök helyett Boda Károly elnökhelyettes tartotta, a pénzügyi beszámolókat pedig mindkét szervezet esetében Benedekné Budai Júlia adta közre. Az alapszabály módosítások kapcsán Szebenszkiné Palik Katalin adott rövid tájékoztatót és kiegészítést az elhangzottakhoz. A napirendi pontok lezárása után meleg tea és szendvics várta a megjelent tagokat.Fotók: STYFalusi farsang - 2018. február 3.

Itt a farsang, áll a bál - mondja a felirat. A tett követte az írást, állt a bál a művelődési ház nagytermében. A polgármester asszony üdvözlő szavai után a műsor vezetője ismertette a programot, egyben bemutatta a jelmezeket elbíráló zsűri tagjait.A tényleges programot az óvodások nyitották meg a Cowboyjal táncoló vidám kis számukkal.
Az ovisok után következett a jelmezesek felvonulása. Ezeket a zsűri és a közönség is értékelte (a fotók alatt, a nevek mellett, zárójelben a díjazások).


Kertész


Indián lány


Mestercukrászok (Zs.III.)Piroska


Elza hercegnő


Szabadságszobor (Zs.II. és K.I.)Markolószerelő (K.III.)


Rendőr


Római katonaBoszorkányhercegnő


Konfettigránát


Jin és jangMa született bárány (Zs.I. és K.II.)


Katica (Zs.III.)


Kiskutya és hercegnő
A jelmezesek után a terem sötétjéből tűnt elő a nagy csapat, és kezdődött a mókázás. Kihajóztak a részeg tengerészek, de részegségük ellenére is nagyon jól ment nekik a tánc. Folyt a rum és a nóta.
Miután az összes rum elfogyott, a közönség megmozgatása következett. A Nád a házam teteje gyorsuló ritmusára, a matrózok a színpadon vezényelték a mozdulatok sorát, a közönség közül a vállalkozóbb szelleműek pedig bekapcsolódtak a testmozgásba. Volt hangulat.
A közönség rövid idő alatt kimerült, jöhettek a gyerekek. Őket a játékmesterek szórakoztatták különféle feladatokkal, és jobban is jártak, mint a felnőttek, mert a részvételért jutalmat is kaptak.

Elérkezett a zsűri értékelésének az ideje és a díjak átadása a jelmezeseknek. A nem díjazottak is kaptak egy-egy nagy tábla csokoládét. Amikor ez is megvolt, kezdődhetett a konfetti szórás.


A záró program a tombolasorsolás volt. Gyerek és felnőtt egyaránt boldogan vette át a kisorsolt mütyüröket. Voltak, akik egy nagy nyalábra valót is összegyűjtöttek.

A végén a fődíjak is gazdára találtak, így nem maradt más hátra, minthogy a műsorvezető megköszönje a részvételt, és útjára engedje a közönséget, hogy az esti, igazi, nagy bálig kipihenhessék a fáradalmaikat.

Fotók: STY


<< VISSZA A KEZDŐLAPRA