2016. II. félév


Természetjárás (évzáró túra) - 2016. december 31.

A természetjárók Szilveszterkor évzáró túrával szokták zárni az évet, és ez már több éve így történt. Erre az eseményre mindig össze szokott jönni 10 - 15 természetjáró, az idén viszont csak kettőig kellett számolni a létszám megállapításánál. Ettől függetlenül nagyon szép kirándulások voltak 2016-ban is, érdemes visszaidézni néhány képet tavasztól télig:


És végül Szilveszterkor ilyen az erdő:

Fotók: STYKarácsonyi sportdélután - 2016. december 29.

Több éves hagyomány, hogy karácsony és újév között, amikor egyébként is mindenki pihen, a sportkör rendez egy sportdélutánt. Sakk, ping-pong mérkőzések az elkényelmesedett test és szellem felrázására. A résztvevők száma mindig nagyon változó volt, az idén, az előző évekhez viszonyítva talán egy kicsit többen jöttek el. A játékot mint midig, most is Boda tanár úr vezette, így ő köszöntötte a megjelenteket.

Sakk mérkőzésekre olyan kevés jelentkező volt, hogy nem tudott verseny kialakulni. Inkább amolyan oktatás félévé alakult a játék. Asztaliteniszre viszont szép számmal volt jelentkező, ott komoly csaták folytak.

Uzsonnára zsíros kenyér volt lila hagymával. Szükség is volt az energiapótlásra.


Késő este lett, mire az eredmények kihirdetésre kerülhettek. Azt hiszem, annak a 10 versenyzőnek, aki benevezett a játékokba kellemes, mozgalmas délutánban volt része a versenyben elért helyezéstől függetlenül.

Helyezés
Név
Pontszám
Megjegyzés
1.
Holló Attila
8

2.
Dudok János
7
A második - harmadik hely sorság az egymás között játszott mérkőzés eredménye döntötte el!
3.
Kreszta Miklós
7

4.
Brinszky Zoltán
6
A negyedik - ötödik hely sorság az egymás között játszott mérkőzés eredménye döntötte el!
5.
Korbelyné Virág Julianna
6

6.
Dudokné Virág Klára
5

7.
Orgoványi Dóra
3

8.
Szabóné Ági
2

9.
Dudok Dóra
1

10.
Szabó Bernadett
0


Fotók: STYFalusi adventi készülődés

Falukarácsony - 2016. december 18.

Elérkezett advent utolsó vasárnapja, meggyújtottuk az adventi koszorú negyedik gyertyáját is. A falu lakói falukarácsonyra gyűltek össze a művelődési házban.


A gyertyagyújtást követően Mekis Ádám esperes úr gondolatai nyitották meg a délutáni ünnepséget. Az óvodások következtek a hozzájuk méltó aranyos kis műsorral.
A picik után Tolner Kata, Fodor-Zimány Ágnes és Zimány Petra nagyszerű klarinét játéka következett, és Gregor Bernadett művésznő karácsonyi hangulatú műsora fejezte be a délutánt.
Fotók: STYKézművesvásár - 2016. december 11.

Szebbnél szebb karácsonyfadíszeken, kerámiákon csillant meg a harmadik adventi gyertya fénye a karácsonyi vásárban. A kézzel készült mécsestartók, fali dekorációk, asztaldíszek, mézeskalácsok közül mindenki találhatott magának kedvére valót.
Még alig negyed órája tartott a vásár, és bizony, már több terméket is elkapkodtak a fürgébb vásárlók a késlekedők elől. Aki pedig nemcsak a szemét kívánta jóllakatni, sütőtökből csemegézhetett, karácsonyi süteményekből válogathatott, vagy akár házi sajtból is feltankolhatott. A kiváló portékák megfizethető áron nyújtottak segítséget a karácsonyi ajándékok kiválasztásához. Sajnálhatja, aki nem jött el!
Fotók: Orgoványi Helga


Kézműves foglalkozás - 2016. december 4.

Advent második vasárnapja a gyermekeké volt. Eszter néni és Györgyi néni közreműködésével kézműves foglakozás zajlott. Parafadugóból rénszarvas, fenyőtobozból karácsonyfa, papírgurigából angyalka készült, ajándéktáskát díszített, házikót hajtogatott a vidám társaság, miközben a frissen sülő mézeskalács illata lengte körül a már két égő gyertyát az adventi koszorún. A kihűlt mézeskalácsokat színes mázzal díszítették, majd e műremekeket persze jóízűen fogyasztották kicsik és nagyok. (Orgoványi Helga).

Fotók: Orgoványi HelgaNyugdíjasok napja - 2016. november 27.

Advent első hetében, amikor az adventi koszorún meggyújtják az első gyertyát, az önkormányzat meghívására a nyugdíjasok összegyűlnek a művelődési ház nagytermében. Szép hagyomány, Erdőkürtön ez a nap a nyugdíjasok napja. Az önkormányzat nevében a polgármester asszony köszönti a nyugdíjasokat, majd rövid kulturális műsorral, uzsonnával köszöni meg aktív éveik, sőt a nyugdíjas éveik során is a faluért kifejtett tevékenységüket.Rita verssel köszöntötte az egybegyűlteket, majd a polgármester asszony mondta el ünnepi beszédét, és meggyújtotta az adventi koszorún az első gyertyát. Az ünnepi műsort az óvodások kezdték. Az biztos, hogy sokat készültek, mert nagyon profi módon adták elő vásáros jelenetüket.


Az óvodások után az iskolások következtek karácsonyi énekekkel és zeneszámokkal.Nagy örömünkre szolgált, hogy erre a napra is összeállt az az alkalmi énekkar, amelyik az elmúlt évben úgy a szívünkbe lopta magát. És jó, hogy ismét együtt énekeltek, mert az idei műsoruk is pont olyan nagyszerű volt, mint a tavalyi. A kulturális rész méltó befejezése volt Mirtill fuvolajátéka.Fotók: STY


 

Mindenszentek 2016. november 1.

     A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent) az üdvözült lelkek emléknapja. Nem tévesztendő össze a halottak napjával, egyháztanilag a szenvedő Egyház ünnepével, amit 998 óta tart meg az egyház a következő napon, november 2-án az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért (forrás: Wikipédia).
     Mindenszentek és az azt követő halottak napja - egyházi jellegén túl - fokozatosan általános népi megemlékezéssé is vált. Ilyenkor mindenki kilátogat a temetőbe, meglátogatja elhunyt hozzátartozóit. Megtelnek a sírok őszirózsával, krizantémmal, az elmúlás jelképes virágaival. Az emberek gyertyát gyújtanak, és elveszített szeretteikre emlékeznek.
     A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. Vannak, akik a gyertyagyújtás szokásáról kereszténység előtti eredetet feltételeznek. Ők azt tartják, hogy azért gyújtanak lángot a sírokon, hogy a tévelygő lelkek melegedni tudjanak a gyertyák lángja mellett, illetve, hogy visszataláljanak sírjaikba, és ne nyugtalanítsák az élőket (forrás: Wikipédia).
     Régóta szokás volt Erdőkürtön, hogy a felekezetek temetői misét, illetve istentiszteletet tartottak, külön-külön időpontban, illetve helyen - katolikusok a mindenki keresztjénél, evangélikusok Klementisz György néptanító sírjánál.


Az idén a helyi egyházi vezetők közös, ökumenikus istentisztelet tartását határozták el. Mekis Ádám esperes az istentisztelet előtti bevezetőjében emlékeztetett rá, hogy a megelőző napon 2016. október 31-én, a katolikus és evangélikus egyházak együtt emlékeztek meg a 499 éve elindult reformációra a svédországi Lundban, és I. Ferenc pápa egyben megnyitotta a reformáció emlékévét is. A neves események tiszteletére döntöttek a közös megemlékezésről. Így nálunk is, katolikusok és evangélikusok közösen énekeltük az evangélikus énekeskönyvből a kijelölt énekeket és a két plébános felváltva szolgált a mindkét felekezet részéről sokak által megtisztelt szertartáson.
Az áhítat végére leszállt az est és a megemlékezés fényei egyre erősebben törték át a temető sötétjét.
Fotók: STYPedagógus Szolgálati Emlékérem - 2016. október 23.

Nógrád Megyei Önkormányzat közgyűlése minden évben méltatja azokat a nyugállományba vonuló pedagógusokat, akik legalább 25 éven keresztül a gyermekek oktatása, nevelése érdekében tevékenykedtek és kiemelkedő munkát végeztek. Skuczi Nándor elnök úr megkeresésére Budai Józsefnét javasoltuk és terjesztetünk fel a Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetésre. A díj átadására az október 23-án Romhányban megtartott megyei közgyűlés rendezvényén ünnepélyes keretek között került sor. Az emlékérmet Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke adta át. Gratulálunk, „Erzsi óvó néni”! (Szebenszkiné Palik Katalin)


Az emlékérem

Az átadó

ünnepségen.

Erzsi óvó néni az emlékéremmel.
Fotók: STY, Szebenszkiné Palik Katalin, Szebenszkiné Palik Katalin, STYÚtjaink - 2016. október 9.

A természetjáró szakosztály a nyári és őszi hónapok hétvégéin is rendszeresen megtette túráit. Sajnos az iskolások szeptembertől kezdve teljesen elmaradtak. Pedig éppen ebben az időszakban váltak igazán érdekessé a kirándulások. A hőség megszűntével sokkal hosszabb útvonalakat lehet bejárni, és az állatok is jóval aktívabbak. Nincs is olyan séta, amely során ne találkoznánk valamilyen állattal. Van amikor Galgagyörköt, máskor Püspökhatvant közelítjük meg karnyújtásnyira útjaink során. Közben vaddisznók, muflonok, őzek szarvasok tűnnek fel, mi pedig lélegzetvisszafojtva figyeljük őket, míg észre nem vesznek minket. Íme néhány útvonal és a megtett kilométer:


09.04. - 18,2 km

09.11. - 17,5 km

09.18. - 17,5 km

09.25. - 16,1 km

10.02. - 14,8 km
Felvételek: STYA zene világnapja - 2016. október 8.

Nálunk a zene napja mindig késik a világhoz képest, mert mindig az október 1-ét követő hét végén kerül megrendezésre, egyszerűen azért, mert így könnyebb összehozni a fellépőket. Ez a kis késedelem semmit nem ront az ünnep hangulatán. Ezt bizonyítja, hogy az iskola "zongora terme" kicsinek bizonyult a számos érdeklődőnek. Többször kellett pótszékeket beállítani és még így is voltak, akik csak a folyosóról élvezhették a zenét.


Az est házigazdája Kenyeres Anikó volt. Bevezetője csupán a jelenlévők üdvözlésére szorítkozott és máris átadta a helyet a fellépőknek, hiszen szép számban voltak, akik lelkesen készültek a jeles napra. A fotók ugyan nem adják vissza a hangokat, de legalább lássuk a színes kínálatot!Miután az est házigazdája megköszönte a fellépők előadását és a nagy számú vendég megjelenését, Jáger János és Barátai zárószámával ért véget a műsor. A jelenlévőket tea és sütemény várta a szomszédos terem megterített asztalain.


Reginának köszönhetően ritmushangszerek sokaságát láthatta a megjelent vendégsereg. Érdemes egy pillantást vetni az arzenálra!Fotók: STYPásztói kistérség (helytörténeti előadás) - 2016. október 5.

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár az Országos könyvtári napok rendezvénysorozat keretében helytörténeti előadással lepte meg könyvtárunkat. Az előadó Csépe Attila amatőr helytörténész volt, aki a Pásztói Kistérség történeti és építészeti értékeiről tartott képes beszámolót. Bemutatkozását azzal kezdte, hogy ő nem hivatásos történész, vagy régész, csupán előszeretettel foglalkozik a kistérség történetével. Viszont az áttanulmányozott irattári adatokat és régészeti anyagokat kiegészíti a helyszínen készített fotókkal, illetve a helyi emberek elbeszéléseivel. Ezáltal előadása mesélő, magával ragadó, érdekes. Mondandóját a kistérségben található őskori földvárak bemutatásával, illetve azok feltérképezéseivel kezdte. Ezekből a legtöbb helyen már csupán néhány méteres kiemelkedés, vagy árok, esetleg egy-egy faltöredék, néhol kőhalom látható, melyet benőtt az aljnövényzet, mégis megragadják az ember fantáziáját az egykor óriási építmények.Azután még érdekesebbek voltak a középkorból, illetve az újabb korokból ránk maradt emlékek. Ezek sokkal látványosabbak, hiszen nem csupán vár maradványokról, hanem ma is létező templomokról, kastélyokról és egyéb építményekről van szó. Arról nem is beszélve, hogy ezek mindegyikünk által ismert, közelünkben lévő települések értékei. Buják, Pásztó Egyházasdengeleg, Erdőtarcsa, Szirák és még lehetne sorolni. Még Erdőkürtnek is maradt egy kis hely.


A jelenlévők élvezettel hallgatták a "mesét", az egy órásra tervezett program másfél óráig tartott. A végén még kérdésekre is válaszolnia kellett Csépe Attilának.

Fotók: STYJótékonysági szeretet nap - 2016. szeptember 15.

Szeptember 15-én Önkormányzatunk, valamint a Faluvédő, Szépítő és Fejlesztő Egyesület a Házat-Hazát Alapítvánnyal közösen jótékonysági szeretetnapot szervezett Erdőkürtön, melynek keretein belül falutakarításra vártuk a helybélieket és az Alapítvány önkénteseit. Az égiek kegyesek voltak a szervezőkhöz, mivel napfényes reggelre ébredtünk, a „vénasszonyok nyara” tombolt Erdőkürtön. Kilenc órakor a művelődési ház udvarán gyülekeztünk, nagy örömünkre sokan jöttek segíteni. A munkálatokhoz szükséges eszközöket és szerszámokat a szervezők biztosították, csak a munkakedvet és a vidámságot kellett hozni. A csapatok összeállítása és a reggeli (csak amúgy parasztosan: zsíros-kenyér–tea–lilahagyma–paprika) elfogyasztása után szétosztásra kerültek a szerszámok, fűkaszák és fűnyírók, volt, aki a sajátját hozta. Mindenki elindult a helyszínekre, mivel a kalákamunka keretein belül a segítő kezek a település több területén is dolgoztak.

Egyik önkéntes csoport a temető kaszálásán és takarításán szorgoskodott, a másik a Mária-kert, az emlékmű és a kemencés park területén ágyásokat gyomlált, rózsákat metszett, füvet vágott, sőt átfestették a parkban levő padokat és játékokat. A harmadik csapat a futballpálya lelátóján egyengette a talajt. Nem szabad megfeledkezni azokról az önkéntesekről sem, akik a háttérben a „tábori konyhán” a csapat étkeztetéséről gondoskodtak, hiszen már kora reggel kenték a kenyereket, és pucolták a krumplit, készítették elő az ebédet.Fotók: Szebenszkiné Palik Katalin

Kellemes nap volt. Ismerősök, régi és új barátok, jókedvű emberek dolgoztak együtt. Müller Péter szavaival élve: „Igazi közösség csak ott jön létre, ahol az emberek rejtélyes módon szeretik egymást. Vagyis barátok. Minden érdeken, valláson, politikán, társadalmi helyzeten és világnézeten túl.”
Köszönöm mindenkinek, aki részt vett és hozzájárult, hogy segítségének, munkájának köszönhetően megszépült a település.
Szebenszkiné Palik KatalinHaluskafesztivál (Vanyarc) - 2016. szeptember 10.

Már megszokhattuk, hogy szeptember második szombatja Vanyarcon a haluskafesztivál napja. Az "Együtt Erdőkürtért" Baráti Kör ebben az évben már tizedszer nevezett a versenyre. A tíz alkalomból egyre nem tudott eljutni, mert a verseny napján, sőt a megelőző napon is szakadt az eső. Így csak a nevezéseket tekintve volt jubileumi az alkalom. Időközben az eredetileg négy fős csapat összetételében is változások történtek. Ezúttal a cserén túl, egy új taggal öt főre emelkedett a létszám, sőt egy kisegítő is csatlakozott a társasághoz. A nap során bebizonyosodott, hogy szükség volt az erősítésre. Csupán néhány szám ennek alátámasztására: 60 kg krumpli, 29 kg liszt, kb. 10 kg szalonna, 7 kg túró lett feldolgozva, amihez hozzájött még lila hagyma, savanyú és édes káposzta, lecsó, kapor és egyéb fűszerek. A megérkezés és berendezkedés pillanatától kb. délután négy óráig megállás nélkül folyt a megfeszített munka. Ki kellett szolgálni a sátor előtt csak egy-egy rövid időre lerövidülő sort.
Szép napos, meleg idő volt, rengetegen jöttek a rendezvényre, ahol 19 csapat igyekezett megfelelni az érdeklődők és a zsűri igényeinek. Az alap ízesítéseken kívül mindig megjelenik valami új is, például az idén a gombapörköltes haluska. A kürti csapat a kapros juhtúrós változattal rukkolt elő.
Amíg a csapatok a sztrapacskát főzték, a színpadon folklór műsor szórakoztatta a nagyérdemű közönséget, már mint azokat, akik éppen nem az evéssel voltak elfoglalva. És számtalan egyéb program is várta az érdeklődőket. Volt kézműves kirakodó vásár, voltak kézműves foglalkozások,  játszóház a gyerekszigeten, kosaras körhinta, sétatraktorozás, sétakocsikázás és lovaglás - mindez persze több helyszínen.

A megérkezést követően mindenki a krumpli hámozásnak esett neki, de ez még véget sem ért, az asszonyok elkezdték a reszelést. A reszelt krumplihoz Zoli adagolta a lisztet és a sót, keverte a megfelelő keménységűre és a massza már is mehetett a szaggatóra. Szaggatás, kiszedés, ízesítés és kész a sztrapacska - lehetett mérni a sorban  állóknak.

Akit nem csak a sztrapacska érdekelt szétnézhetett a árus-soron.A sátorban közben elkészültek a zsűri értékeléséhez az ételminták. Ezt követően már csak a sorban állók ostromát kellett állni.


Érdeklődő akadt szép számmal. Evés, ivás közben nézték a színpadon zajló folklór műsort.


Az eseményről nem hiányozhatott a TV és egyéb filmesek sem.


És idézzünk fel néhány képet a folklór műsor forgatagából. A fotók nem az előadások sorrendjében következnek és nem a fellépők teljes sora látható, csupán ízelítő a rengeteg táncot, népdalokat szlovák és magyar nyelven előadó szereplők közül.


Pannónia Hagyományőrző Néptánccsoport - Kistarcsa


Legéndi Népdalkör


Szügyi NéptánccsoportSzlovák vendégegyüttes - női kar


Szlovák vendégegyüttes - férfiak


Benkó AnnaTáncoló Talpak - Egyházasdengeleg


Guzsalyos Gyermekcsoport - Vanyarc


Rozmarin Hagyományőrző Együttes - VanyarcCsővári Asszonyi Hangok


Fehér Pálné és unokájaFialka Hagyományőrző Egyesület - Csomád


Haraszti ikrek - BátorterenyeMuzsla Néptáncegyüttes - Pásztó


Muzsla Néptáncegyüttes - Pásztó


Ahogyan az lenni szokott, a folklór műsor nagyon elhúzódott. A 18 órára meghirdetett eredményhirdetésre 19:30 körül került sor, már szinte teljes sötétségben. A csapatok képviselői (már akik ki bírták várni) felsorakoztak a színpadon, a zsűri elnöke tartott egy rövid értékelést, majd a polgármester asszony átadta a díjakat. A nem helyezettek is kaptak egy-egy kis ajándékcsomagot.

Fotók: STYNyári tábor értékekés - 2016. augusztus 1.

A nyári tábor sikeres befejezését követően a tábor vezetői és a lebonyolításban segítséget nyújtók értékelték a programok lebonyolítását. Az értékelés alapját a gyerekek által a zárónapon kitöltött kérdőívek adták, melyeket a tábor vezetője összesített és ismertetett. Az 50 táborlakó közül 38-an válaszoltak a kérdőív kérdéseire. Akadt egy-egy szélsőséges vélemény, melyekkel nem is lehet mit kezdeni, de az összesítő értékelésben ötös skálán jeles minősítést kapott a tábor. Ez arra serkenti a szervezőket, hogy érdemes az elkövetkező időkben is tábort szervezni. Az értékelés győztesei a szakácsnők voltak, mert az élelmezésre nem érkezett kritikai megjegyzés.
A táborvezető egy oklevéllel és egy apró ajándékkal köszönte meg a közreműködők munkáját. Jutalmul még süteménnyel is megvendégelte a megjelenteket - a süteményt ő maga és a Gazdag család készítette. Az édesség elfogyasztása közben jó alkalom nyílt a következő évi tábor programjáról elmélkedni.
Fotók: STY50. Nógrád megyei nemzetiségi találkozó - 2016. július 31.

Július 30-án és 31-én két napos rendezvény keretein belül került sor az 50. Nógrád megyei nemzetiségi találkozó és a 20. Magyarországi Szlovákok Folklórfesztiváljának megszervezésére Bánkon. A rendezvény fővédnöke Áder János magyar és Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök volt.
Az erdőkürtiek csak a vasárnapi programon vettek részt. A településeket egy-egy menyasszony-vőlegény pár képviselte, így Erdőkürtöt Kondella Mirtill és Németh Ádám.
A program a délután 13 órától kezdődő színpadi próbákból, majd az evangélikus templomban tartott folklór istentiszteletből, az azt követő  népviseletes felvonulásból és a színpadon rendezett gálából állt.

Beöltözés. A vőlegénynek szemmel láthatóan nem kellett segítség a beöltözéshez, a menyasszony körül viszont sürögtek-forogtak az öltöztető asszonyok (ahogyan ez a valóságban is lenni szokott).Íme az eredmény - meg kell hagyni, jól mutatnak:


Színpadi próbák - jó alkalom fotókat készíteni a legkülönfélébb tájegységek viseletéről.

A párok felvonulása a színpadhoz.Fotók: Kondella László

<< VISSZA