2016. I. félév

50 éves osztálytalálkozó - 2016. június 25.

Az osztály 1966-ban és ma.

Tizenhatan végeztünk, négy lány, a többi fiú, de mára már öten hiányoznak közülünk, ketten pedig egészségügyi okokból nem jöhettek el. A tanárok közül is régen elvesztettük Nagy Miklósnét, Vadovics tanár urat és Nagy Miklóst is. Budai Józsi bácsi erdélyi útja miatt nem tudott részt venni a találkozón.

A gyülekezőt követően Nedeliczki Mária üdvözölte a tanárokat, az osztálytársakat, a vendégeket, és röviden visszatekintett az iskolás évekre. Közben köszöntöttük tanárainkat és megemlékeztünk azokról, akik már nem lehettek közöttünk. A csoportkép készítése után következett az ebéd, amelyhez a hozzávalókat Budai Józsi és Orgoványi Mari néni sütötték kemencében - csak azt lehet mondani róla: pazar volt. Nagyszerűen megalapozta a hat óráig tartó kötetlen beszélgetést.Volt mit felidézni! Boda tanító bácsi pont akkor került Erdőkürtre tanítani, amikor mi kezdtük az első osztályt 1958-ban. Eszti tanító néni egy évvel később, amikor bevezették az iskolába a szlovák nyelv oktatást. Vadovics tanító bácsi már akkor itt volt, talán egy évvel korábban jött a faluba. Szóval velünk együtt kezdett egy fiatal tanári gárda is. A nyolcadikot pedig úgy végeztük, hogy még építettük az új iskolát, de már nem tanultunk benne. Hőskor volt, számunkra mindenképpen az, jó volt visszagondolni rá!

Fotók: STYÉvzáró, ballagás - 2016. június 18.

Ez az évzáró nem olyan volt mint a többi. 1966 őszéig a faluban volt egy alsó és egy felső iskola, egy-egy tanteremmel. Az alsó tagozat a felső, a felső tagozat az alsó iskolába járt. Ezt az állapotot sikerült megszüntetni azzal, hogy 1966 őszére a felső iskolát a falu átalakította - állami segítséggel - egy 4 tantermes, tornatermes iskolává. A nyolc osztály ettől kezdve, osztottan ugyan, de egy iskolába járhatott. Ez az állapot ötven éven keresztül tartott mostanáig. És 2016 őszétől - szintén állami segítséggel - megszűnt a felső tagozat.


Az évzáró lehetett volna nem gyászos, hanem olyan ünnepélyes is, mint a korábbiak, ha ez az árnyék nem vetődik rá. Az alsósok, mint máskor, búcsúztatták az elmúlt tanévet, az igazgatónő értékelte az éves munkát, majd jutalmazta a jó tanulókat és jó magaviseletűeket. Még Nagymama díj is volt, mint szokott lenni - amit idén Hegedűs Dávid érdemelt ki.
És következett a nyolcadikosok búcsúztatása. A hetedikesek búcsúztatták őket, a beszédet Urbán Brigitta mondta. A nyolcadikosok nevében Horváth Roxána köszönt el az iskolától és a társaktól, majd az igazgatónő mondta el útravalóját.A ballagási szertartás az osztályban kezdődött, ahol a tanulók átvették bizonyítványaikat, és az osztályfőnök búcsú szavai után felvették ballagó tarisznyáikat. Utoljára végigmentek a tantermeken, megkerülték az épületet, és jelképesen a kapun át hagyták el az iskolát.

Ők voltak azok akik ebben az iskolában utoljára ballagtak. Félő, hogy ezzel nem csupán a ballagás volt utolsó, hanem sok minden mást is magával visz. Gondoljunk a Gálákra, a zene napokra, az ünnepi megemlékezésekre, a falunapi fellépésekre. És meddig lesz alsó tagozat, és óvoda? Bármikor ki lehet gondolni olyan létszámhatárt, ami alatt már nem "gazdaságos". Az ünneplő öltözet talán nem is ünneplő, hanem gyász-öltözet volt?
Fotók: STYGála - 2016. június 12.

Az iskolások gála műsorára ezúttal nem június első, hanem második hétvégéjén került sor. Az igazgatónő üdvözlő szavai után keringővel nyitottak a gyerekek, majd Anita tanító néni vette át a szót, és konferálta a műsorszámokat.
A fellépést a legkisebbek kezdték furulyával citera kísérettel, őket követték a nagyobbak. A szlovák órák dalai és játékai után ismét furulyásokat hallhattunk, majd két-szereplős szlovák vers és aerobik következett. Az első blokk befejező része egy rövid vers után a dráma volt.

A második rész tánccal indult, amit a KFT zenekar Afrika számának iskolásokra átköltött változata követett. Rövid szlovák betét után újabb tánc a Rednex Cotton-Eye Joe zenéjére, utána népdalok citera és furulya kísérettel, majd szlovák vers és befejezésül aerobik.

A műsort követően köszöntötték a pedagógusokat. A tanárok munkáját Brinszky Zoltán testületi képviselő köszönte meg, az iskolások verseket mondtak, majd virággal köszöntötték tanáraikat és azokat a felnőtteket, akik az év során sokat fáradoztak a gyerekek körül.


Fotók: STY


Kapuszta világtalálkozó - 2016. június 11.

Kapuszta Józsi bácsi ritkán látogat haza Kanadából, már csak a két ország közötti távolság miatt is. Az idén úgy határozott, hogy családjával együtt tesz látogatást. Ha már ő jön a családjával, akkor jöjjön össze egy délutánra az egész Kapuszta rokonság, hogy mindenki találkozhasson mindenkivel. Az elgondolást tett követte, és a művelődési házban létrejött a világtalálkozó. Világtalálkozó, hiszen rajtuk kívül hazajött számos külföldön dolgozó, vagy tartózkodó fiatal, és összesereglett a rokonság az ország minden részéről. Az asztalokra 163 teríték került fel, az ennivalót a jól felkészült Orgoványi Mari néni csapata készítette, a felszolgálók a rokonság soraiból kerültek ki. A szervezők nagyszerűen előkészítették a találkozót, fennakadás mentesen, gördülékenyen ment minden.


Józsi bácsi csak nagyon röviden üdvözölte a rokonokat, barátokat, a köszöntőt Budai tanító bácsi mondta. A beszéd nem tarthatott túl hosszú ideig, mert a leves készen állt tálalásra. Józsi bácsinak is csak éppen annyi idő maradt, hogy viszonozza a polgármester asszonytól kapott ajándékot. Az erdőkürti díszpárnáért cserébe kanadai indiánok által szappankőből faragott szobrot ajándékozott a falunak. Gyakorlatilag ennyi volt a protokolláris rész, következhetett a beszélgetés és fotózkodás. Volt egy meglepetés-ajándék, Józsi bácsi Katalin lánya és férje beöltözött a helyi népviseletbe. A ruhák pont olyan jól álltak rajtuk, mintha kürtiek lettetek volna.

Fotók: STYHarkály mese - 2016. május 30.

A harkály - talán többen tudják - saját területén több odút is készít. Nos, az én harkályom már négy odút készített, még az eresz széldeszkába is, de egyikben sem költ. Költéshez valahová - csak ő tudja hová - elvonul, de az odúk tulajdonjogát szigorúan megtartja magának. Mikor a költésből visszatér, végigjárja odúit és kiköltöztet (az is lehet, hogy csak bérleti díj elmaradás az oka). Két évvel ezelőtt egy tapasztalatlan veréb pár költözött az egyik odúba, majd jött a tulaj és az egész fészket kizsuppolta. Tavaly az egyik odúban seregély költött, de ügyesen csinálta, mert a kicsik már kirepültek, mire a gazda visszajött.


Az egyik, az utcai fa


egy alsó,


és egy második, felső odúval.A másik, a hátsó fa


egyetlen odújával,


és a széldeszkába vájt odú.


Az idén az utcai fa alsó odújába egy csuszka költözött be. De nagyon ravaszul csinálta, mert az odú száját, mint a képen látható, betapasztotta úgy, hogy csak ő fért be rajta. Jött a harkály és élni akart tulajdonosi jogával, de legnagyobb meglepetésére nem tudott az odúba bemenni. A csuszka észrevette, hogy a harkály az odúja körül ténykedik, és az a kis madár borzasztó rikácsolással úgy nekitámadt a nagy harkálynak, hogy az alig győzött menekülni. A kert végéig üldözte harkály komát, aki nem is merte többet háborgatni a csuszka lakot.

Miután a harkályt sikerült végleg elkergetni, a csuszka pár békésen, háborítatlanul hordta az élelmet kicsinyeinek és sikerült is azokat rendben felnevelni.Az utcai fa felső odúját seregély foglalta el. Ő egy más, de ügyes taktikát választott, szorgalmasan és gyorsan nevelte a kicsiket, úgyhogy a harkály még nem tért vissza, a kicsinyek már elhagyták az odút. Nem nagyon kedveljük a seregélyt, pedig láthatjuk mennyi rovart megetet a fiókákkal. Igaz, amikor a fiókák felnőnek, közös erővel támadják a meggy- és cseresznyefák terméseit.A hátsó fa odújában is seregély költött. A kicsik vagy a csőrüket dugták ki az odú száján, vagy hátsó részüket, attól függően, hogy az anyjukat várták eledellel, vagy terhüktől akartak megszabadulni. A szülők itt is időben kezdték a költést, és mára már üresen várja az odú a harkály visszatértét.


Így május végére az első fészekaljak már kirepültek. Fiatal feketerigó, rozsdafarkú vagy tengelic fiókákkal bármikor összetalálkozhatunk az udvarban.


Fotók: STY


 

Faluvédő Egyesület és Művelődési Kör éves közgyűlései - 2016. május 27.

A meghívóban jelzett napirendi pontok szerint zajlottak az események. Mindkét egyesület részéről elhangzott a beszámoló a 2015. évi tevékenységről, a 2015. évi pénzügyi beszámoló és a 2016. évi tervek. Az új Polgári Törvénykönyv és a Civil törvény rendelkezései szerint módosítani kellett az alapszabályokat, melyeket a tagok elfogadtak. Az egyesületeknél újra választották  a vezetőségi tagokat és tisztségviselőket. A Művelődési Kör egy új tagot vett fel a soraiba. Végül az  egyéb napirendi pont alatt aktuális kérdéseket vitattak meg a jelenlévők. A beszámolókat és az ez évi terveket a régi, új elnökök ismertették.Fotók: STYCsaládi nap - 2016. május 7.

A családi nap hivatalos programja rendhagyó módon, frissítő tornával kezdődött Boda tanító bácsi vezetésével. A nem hivatalos program viszont, Orgoványi Marika néni vezetésével korán reggel, hogy mire mindenki megéhezik legyen mit enni. Az ebédet követően pedig válogathattak a gyerekek és szüleik a legkülönfélébb programokban.


A nap legszínvonalasabb műsora talán a Maszk Bábszínház előadása volt, kicsik és nagyok legnagyobb örömére.


Fotók: STY


Jó az idei citromtermés

Rendkívül jó a citromtermés idén Erdőkürtön. No nem a klímaváltozásról van szó, miszerint már nálunk is citromligetek lennének, hanem Boda tanító bácsi és tanító néni gondos munkájáról. Egész kis déligyümölcs kertészetük van, citrom, narancs és mandarin fával. Ezek nem csupán dísznövények, de teremnek is. A telet természetesen a kellemesen meleg verandán töltik, de nyáron az udvaron a helyük, mert a jó terméshez szükség van a méhek beporzó munkájára is.

A narancs, mandarin és citromfa. Most csak a citromon van termés, de bimbók a narancson is vannak - és az elmúlt években az is termett.


A növények természetesen gondos ápolást igényelnek. A citrom, mint a képeken is látható, folyamatosan egész évben terem. Állandóan vannak rajta új bimbók, virágok, kis zöld és érett sárga citromok. Az egész családnak biztosítják az éves, bio-minőségű citrom mennyiséget.


Fotók: STYBöllér bajnokság - 2016. április 23.

Idén második alkalommal rendezték meg Héhalomban a Böllér Bajnokok Ligáját, ami egy jótékonysági rendezvény, a bevétel Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványát támogatta. Az erdőkürti csapat Palóc Ízőrzők néven indult. Készült tarjából gyöngyöző húsleves, oldalasból finom sült, csontos részekből és combhúsból toros káposzta. Pazsiczki Misi borsós tokányt készített, Urbán Tibi pedig egy ételkülönlegességet. A fotókon a kürti viseletbe öltözött Kondella Mirtill, a zsűri Urbán Tiborral és a Palóc Ízőrzők csapata látható.

Benedekné Budai Júlia felvételei

A Palóc Ízőrök elhozták a legfinomabb ételkülönlegesség I. díját, a legszebb udvar kategóriában a III. díjat, a házi sütemény versenyen bronzérmes lett a csapat, a fogópálinka versenyen pedig Pazsiczki Mihály birs pálinkája oklevelet kapott.

Fotók: STYÉbredő természet - 2016. március 20 - április 10.

A természet szinte egy hónap alatt felébredt. Március végén még minden rőt barna és kopár volt, mostanra pedig már kellemes, zöldellő arcát mutatja a természet. A levegő is egyre kellemesebb, a napfény sétára csalogat. Az állatvilág is érzi a tavaszt.

Április 10.


A határ,


a fák lombjai,


az aljnövényzet is egyre zöldebb.A tó vízszintje igen leesett.


Már vannak kis csíkosak,


és fejlődik az agancs.


Március 28.


Itt még normál vízszint.


Levél még alig van a bokrokon,


a fű már kezd hajtani.


Március 20.


A föld még fedetlen,


a fák kopárak,


az utak jócskán "felszántva".

Fotók: STY


  

Emlékezés a forradalom és szabadságharcra - 2016. március 15.

Az alkalomra összegyűlteket a polgármester asszony köszöntötte, majd a Himnusz eléneklésével kezdődött a megemlékezés. Az ünnepet méltató szavak után az óvodások és az iskolások adtak az alkalomhoz méltó, színvonalas műsort.
Az ünnepi megemlékezést az iskola udvarán álló Petőfi szobor megkoszorúzása követte. A szakadó hóesés sem tántorította el a népes tömeget az iskoláig vezető néhány száz méteres úttól. Ernyők alatt, zászlókkal, kokárdákkal, mint a régi szép március 15-én. Az iskolaudvarban a program csupán a koszorú felhelyezése volt, melyet az iskola, az óvoda és az önkormányzat képviselői helyeztek el a szobor talapzatán. A koszorúzás után a kicsik letűzték zászlóikat a talapzat köré és a Szózat dallamával véget ért az ünnepség.


Fotók: STYÚj év, új utak a természetben - 2016. február 7 ÷ 28.

Február 28.


Február 28. Az andezitbarlang után


meredeken le a hegyoldalban a mederig.


Valamikor itt volt a Kőároki-tó.A mederben felfelé a forrás irányába


néha ilyen,


máskor másféle akadályokon át.Meredek a vájat,


a meder alja szűk,


és víz, és sár.Valahol


ez a forrás,


ahol a víz felbukkan.Szóval ez a forrás.A forrás felett már csak vízmosás.


Óriási akác-csemete telepek között


vissza az erdőbe, a Rózsa-kúthoz.


Február 21.21-én a Rózsa-kúthoz közel láttuk ezt köves részt.


Február 7.


Február 7. A természet


próba elé állítja


még a természetjárókat is.A tornyoknál


a fiúk úgy döntöttek felmásznak a középső toronyra.


De nem tudták eldönteni melyik az, így a mászás elmaradt.

Fotók: STYFarsang - 2016. február 6.

A farsangi felvonulás hagyományosan nyitótánccal, illetve a kisebbek által előadott tánccal kezdődött. A bevezető táncok után ráadásként még a színpadon is bemutattak a gyerekek egy western táncot. A táncokat mindig egy hosszabb átöltözési szünet követi, amikor jelmezbe bújnak a gyerekek.Sokan öltöttek jelmezt, 26 igen jó, ötletes megoldást láthattunk, melyek közül kettő volt csoportos (amikor egynél többen formálják meg a jelmezt, az már csoportos). Nem volt könnyű helyzetben sem a zsűri, sem a közönség, hiszen a zsűri még ötödik díjat is odaítélt, és a közönség is három jelmeznek adott megosztott harmadik helyezést.


A közönség


 Felhő


ÁlommanóCowboy


Hófehérke


Konfetti rakétaPók


Pingvin (Zse.I. és Ke.II.)


Körhinta (Zse.V.)Balerina


Pénzeszsák (Ke.I. és Zse.II.)


Citromfa (Ke.III. és Zse.IV.)Öregasszony


 Kállói aranyköpések


Szerpentin és konfetti ágyú (Kcs.I. és Zscs.II.)Ninja


 Pókember - 1


KaticabogárTáncosnő


 Pókember - 2


Busó (Ke.II. és Zse.III.)Szakács


 Kupidó (Ke.III. és Zse.IV.)


Kommandós (Ke.III.)Kalóz


 Farkas


Hupikék törpikék (Zscs.I. és Kcs.II.)


Végül néhány, a rengeteg torta közül a díjazottaknak, majd a tombola következett számtalan nyereménnyel, és természetesen fatörzstorta fődíjjal.


Fotók: Havjár Zoltán, STYVasárnapi teadélutánok - január 10 ÷ január 31.

Az "Együtt Erdőkürtért" Baráti Kör szervezésében idén is megrendezésre kerültek a tea kóstolással egybekötött filmvetítések a könyvtárban. Az összejövetelek  vasárnaponként 14 órakor kezdődtek, melyekre bárki eljöhetett. Ebben az évben különböző földrészekről származó, különféle teákat kóstoltunk. A híres "puskapor" zöld teát Kínából, sencha zöld teát Japánból, mate teát Argentínából, fekete teát Sri Lankáról. Nagy örömünkre szolgált, hogy a nyugdíjasok mellett a legfiatalabb korosztály is képviseltette magát (ő még teát ugyan nem kóstolhatott, de a film iránt nagy érdeklődést tanúsított). Az összejövetelek időtartama alkalmanként kb. 2 óra volt.

Dátum A filmek címe A filmek tartalma
   2016. január 10.      Farsang – 2015   A 2015. évi farsangi bálon készült felvételek (nyitótánc, kicsik tánca, jelmezek
  felvonulása, eredményhirdetés, díjazás, tombola).
   2016. január 17.      Gála – 2015   Az iskolások 2015. évi gálaműsora.
   2016. január 24.      Nyári tábor – 2015   A nyári tábor eseményei fotókon és mozgóképeken.
   2016. január 31.   Falunap – 2015    A falunap eseményei - kutya bemutató, főzőverseny eredmények, kulturális műsor.


Fotók: STY

<< VISSZA