2015. I. félév


Mária-kert - 2015. június 28.

Sokan nézegették érdeklődve, mi készül a falu központjában. Az információs tábla felirata: „A Mária Út – Via Mariae észak-magyarországi szakaszához kapcsolódó attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” nem sokat árult el. Lassanként azonban egyre többet láthattunk a Mária-kert alakulásából. Előbb a sétány képe bontakozott ki előttünk, majd elkészült az „imasarok” a rózsafüzér örvendetes titkait tartalmazó kopjafákkal és a domborművel, mely a két áldott állapotban lévő asszony − Mária és Erzsébet − felemelő találkozását jeleníti meg. Noha még nem minden „berendezés” került a helyére június 28-ra, a parkosítás befejeződött, így nem volt akadálya annak, hogy birtokba vehesse a falu. A vasárnapi szentmise után Szebenszkiné Palik Katalin polgármester asszony bevezetőjét követően Kovács Attila plébános úr áldotta meg az imahelyet, kérve az Istent, hogy minden itt imádkozó számára legyen kegyelemhozó a kertben elmondott imádság. A régi himnuszunk (Boldogasszony Anyánk) eléneklése után kis vendégség (a helybeliek finom süteményeivel) várta a résztvevőket a művelődési házban, ahol lehetőség nyílt a projektmenedzserrel való találkozásra és beszélgetésre is.
(Kenyeres Anikó)Fotók: STY  Évzáró, ballagás - 2015. június 20.


Az igazgatónő köszöntő szavai után


 az alsósok rövid műsora következett,


búcsúzván a tanévtől és a nyolcadikosoktól.


A rövid bevezetőt követően az igazgatónő értékelte az elmúlt tanévet, majd könyvjutalomban részesítette a kitűnő bizonyítványt szerzett tanulókat (19 tanulót). A jutalmak után átadta a Nagymama díjat, melyet az idén Rubik Brigitta érdemelt ki.
Elismerő oklevelet kaptak a természetjárásban jeleskedő iskolások az Erdőkürti Sportkörtől.


Az értékelések és elismerések után kezdetét vette a nyolcadikosok ballagási ceremóniája. A hetedik osztály részéről Horváth Roxána búcsúztatta az elmenőket, a nyolcadikosok részéről Balla Vivien búcsúzott az iskolától, tanároktól és a tanulóktól. Az igazgatónő útravalója után a nyolcadikosok átvették bizonyítványaikat az osztályteremben és búcsút vettek az iskolától.
Fotók: STY  50 éves osztálytalálkozó - 2015. június 13.


2015. június 13-án 50 éves osztálytalálkozó volt Erdőkürtön a Művelődési ház nagytermében. Az 1965-ven végzett osztály 19 főből állt, melyből mostanra 14-en maradtunk. Az elhunytakra mécsesgyújtással és a sírjaikra kivitt virággal emlékeztünk. Három tanítónk is jelen volt a találkozón. Osztályfőnöki óra keretében mondtuk el röviden életünk alakulását, majd az ebéd elfogyasztása után meghitt, vidám beszélgetés következett. Ebből az alkalomból készült egy emléklap is, melyre az eredeti tablókép, osztálynévsor, idézet és a mostani csoportkép is rákerült. (Budai Józsefné - Szvetlik Erzsébet)Tanítóink, köszöntésük és a régi osztály ma:

Fotók: STY  Gála - 2015. június 7.

Az igazgatónő üdvözlő szavai után Havjár Zoltán tanár úr köszöntötte a kedves vendégeket a 2015. évi gálaműsoron. Mint mondta, nagy öröm, hogy évről évre megtelik a művelődési ház nagyterme olyanokkal, akik kíváncsiak mindarra, amit a gyerekek a tanév során megtanultak.
Nyitótáncaként charlestont láthatott a közönség, majd a műsor az 1. – 2. osztályosok előadásával folytatódott, akik a szlovákórák kedvenc dalait, játékait adták elő. Őket követte Futó Annamária és Nánai Boglárka furulyaduója.
Az idén, a hangszer-tárból ismét előkerült a citera, és páran a gyerekek közül megismerkedtek vele a hagyományőrző szakkör keretein belül. Most ez a kis zenészekből alakult zenekar mutatta be műsorát, őket a 3 – 4. osztályosok szlovák összeállítása követte.

Fotók: STYFotók: Havjár Zoltán

A szlovák összeállítás után a drámások léptek színpadra. Badacsonyi Angéla: A beszélő fa című művének átdolgozását adták elő. A darab érdekessége, hogy a díszletet és a jelmezt is a kézműves szakkör tagjai készítették, Lajkó Anita tanárnő segítségével. Őket Anita tanár néni követte gitár kísérettel előadott dallal, majd igazi látványosság volt a Kreszta tanár bácsi által betanított aerobik-produkció.


Fotók: Havjár Zoltán

A II. rész az alsósok skót táncával kezdődött. Ezután meghallgathatunk Rubik Brigitta előadásában egy szlovák verset. Bár az iskolában már nem a régi formájában működik a hagyományőrző kör, a nyolcadikosok nem akartak elballagni anélkül, hogy még utoljára, táncosként színpadra ne álltak volna. A fiúk egy rövid verbunk-összeállítást táncoltak A tánc zenéje címmel, a lányok előadásában pedig a Régi tánc új köntösben című, talán sokunk számára már ismerős koreográfiát láthattuk.


Fotók: Havjár Zoltán

A műsor befejezéseként „Jáger János és barátai” egy, a Jászfényszaru város zenei életének magját adó együttes akusztikus összeállítással lépett fel. A vendégzenekar a gyerekek záró számának idejére is a színpadon maradt, és velük együtt hangzott el a finálé. Ezt követően a gyerekek, illetve a polgármester pedagógus nap alkalmából köszöntötték a tanárokat.


Fotók: Havjár Zoltán

Az ünnep befejezéseként a polgármester asszony köszöntötte a gyémánt diplomás Budai Józsi bácsi tanár urat, majd Nagy Kálmán igazgató úr a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elismerő oklevelét adta át Hegedűs Anita tanító néninek ugyancsak a pedagógus nap alkalmából.

Fotók: STYCsaládi nap - 2015. május 1.

Az önkormányzat idén többedik alkalommal rendezte meg a május 1-i családi napot. A programot a Karancs Speciális Mentőszolgálat szakemberei, felszerelései, a Holló Lovasklub, Mollini bűvész, a Krately duó zenebohócok, és nem utolsó sorban a kézművesek Eszter néni és Györgyi biztosították. A palacsintát Orgoványi Mari néni csapata sütötte, a bablevest a Tekse házaspár főzte. A helyi vadászok kemencében sütött vadmalaccal ajándékozták meg a majálisozókat.


Felvonultak a lovasok,


 a Karancs Speciális Mentőszolgálat tűzoltóautóval,


és kutya bemutatóval.A mentőszolgálat szakemberei különlegesen képzett kutyák segítségével


mutatták be a bűnözők ártalmatlanításárakidolgozott különféle technikákat


számos szituációban.Mari néni


 csapata


készítette a  majáliselengedhetetlen


 kellékeit,


Tekséék pedig a bablevest ebédre.A kézműves sátorban szivecskét


 és csuhé virágot lehetett készíteni anyák napjára.


Kávé, tea és zsíros kenyér a rendező sátorban.A színpadon Mollini bűvész,


akit Kriszti,


Milán és Zsófi segített ki.A zenebohócok


 is segítségre


szorultak.A gyerekek örömmel voltak tűzoltók,


 kötélen egyensúlyozók,


vagy terep motorosok.Az extrém sportot kedvelők


 csúszhattak a magasból


kötélen.Amikor a színpad kiürült,


 megtelt


a kézműves sátor.A nyúlfuttatás


 főként a kicsik


mulatsága volt.


A majális elkapott pillanatai:


Fotók: STYBöllérverseny - 2015. április 25.

Huszonöt csapat, mintegy 250 versenyző mérte össze tudását április 25-én a Héhalomban zajló Böllér Bajnokok Ligájában, és amelynek bevételét a kárpátaljai Sárosoroszinak ajánlották fel - mindezt Bakos József  Héhalom polgármestere mondta el. Erdőkürtöt a "Palócíz Őrök" csapat képviselte, munkájukról a következő fotók készültek:Fotók: Az első kép az Internetről származik a többi a Kondella család tulajdonaEmlékezés J.S. Bachra - 2015. március 22.

1685. március 21-én született Johann Sebastian Bach. Az Evangélikus Énekkar rövid ünnepséggel emlékezett meg a születésnap évfordulójáról, hiszen repertuárukban sok mű szerepel Bachtól. A tisztelendő úr rövid bevezetője után, két részletben 8 művet adott elő az énekkar.


Fotók: STY


 

Emlékezés a szabadságharcra - 2015. március 13.

A forradalom évfordulójának előestéjén emlékeztünk az 1848-as szabadságharcra. A Himnusz eléneklése után az iskola igazgatónője köszöntötte a falu lakóit, a tanárokat és az iskola tanulóit, majd a polgármester asszony mondott ünnepi beszédet. Az iskolások színes műsorral emlékeztek a forradalom és szabadságharcra.


Az ünnepi megemlékezés után a résztvevők fáklyákat, illetve a tanulók a maguk készítette lámpásokat gyújtották meg, és közösen vonultak az iskola udvarába, ahol a falu és az iskola képviselői megkoszorúzták a Petőfi Sándor emlékművet.
Fotók: STYFalusi disznótor - 2015. február 21.

Az önkormányzat hagyományos falusi disznóvágást rendezett a disznótorhoz kapcsolódó szokások felelevenítése céljából. A kettő sertés levágva, már 7 órakor a helyszínen volt, így a műveletek a pörzsöléssel kezdődtek. A pörzsölést mosás, tisztítás, a disznók szétszedése és behordása követte.

Amikor már minden a teknőben volt, megkezdődött a feldolgozás. Ezzel párhuzamosan ment a reggeli készítés is. Míg kint az üstökben a szalonna abálása folyt, bent készült a resztelt máj, vese-velő.


Úgy kilenc körül megjelentek a gyerekek is. Ők malac-kitűző készítésében, illetve gyöngymalac-fűzésben jeleskedhettek, vagy éppen filemeket nézhettek a színpadon berendezett mozi teremben. Ha megéheztek, volt sütemény és tea. A kürti kézműves pultnál a legkülönfélébb sajtok között lehetett válogatni.
A konyhán jól megszervezett módon egymást követték a feldolgozási műveletek, húsdarálás, keverés, kolbász töltés és már mehetett is a sütőbe. A kinti üstben sült a tepertő, a másikban készült a toros káposzta. Az abáló üstben már a hurkához valók főltek. Amikor a kolbász már kész volt, jöhetett a hurka készítés. A hozzávalók darálása, rizs hozzáadás, ízesítés, keverés, töltés, gyors főzés és mehetett a hűtő asztalra, majd a sütőbe. Közben a háj feldolgozás is megtörtént.
Disznóvágás nem lehet meg pálinka nélkül. Ezért az emeleten három tagú zsűri értékelte az év pálinkaversenyére benevezett párlatokat. Ez is emberpróbáló feladat volt, hiszen 24 nevezett ital közül kellett kiválasztani a legjobbakat, pálinkák és pálinkából készített italok kategóriákban. A zsűri hősies munkája meghozta az eredményt. A pálinkák közül, igen szoros versenyben, aranyérmes lett Ocskai Mihály körtepálinkája 57 ponttal, ezüstérmes Benedek László barackpálinkája 56 ponttal és bronzérmes lett Pazsiczki Mihály birspálinkája 55 ponttal (maximális adható pontszám 60 volt). A pálinkából készített ízesített italok közül aranyérmes lett Styevko Mihály Kürti keserűje 59 ponttal, ezüstérmes Orgoványi János diólikőrje 54 ponttal és bronzérmes Boda Károly áfonyás pálinkája 52 ponttal.Fotók: STY  Sulifarsang - 2015. február 14.

A sulifarsang a felsősök és az alsósok nyitótáncával kezdődött az utóbbi nem csak a kisebbek, de a nagyok részvételével is. A felsősök cselsztont, a kisebbek skót táncot táncoltak csodaszépen.Most nézzük a jelmezeseket! Általánosságban elmondható, hogy nagyon ötletes, szép, egyéni jelmezek kerültek bemutatásra és a beöltözők is többen voltak a korábbi évekhez képest. Négy kategóriában születtek díjak. Díjazott a közönség egyéniben (Ke) és csoportosban (Kcs), valamint a zsűri, szintén egyéniben (Zse) és csoportosban (Zscs).


Farsangi versmondók (Kcs.III.)


 Hófehérke (Ke.II. és Zse.III.)


MacskaHőlégballon (Zse.III.)


 Pókember


Monster highMéhecske (Zse.II.)


 Piroska (anyukával)


Álommanó (Zse.II.)Balerina


 Méhecske - 2


AranyhajDáma


 Bohóclány (Ke.III. és Zse.II.)


KetrecharcosJapán gésa (Ke.I. és Zse.I.)


 Százlábú (Zse.I.)


Közmunkás (különdíj)Varázsló (Zse.III.)


 Pókember - 2


Macska duett (Kcs.I. és Zscs.II.)Méhecske - 3


 Székesfehér-vár


Asterix és Obelix (Zscs.I.)Harry Potter és tanítványai (Kcs.II.)


Rendőr


Focisták (Zscs.III.)Évszakok (Zscs.II.)


 Hóférke és a 7 törpe (Kcs.III. és Zscs.I.)


Végülminden jelmezes


 együtt látható


a színpadon.Néhány örömteli mosoly


 a díjazottak


arcán.


A jelmezek bemutatása és a díjazások után a tombolasorsolás következett. Rengeteg nyeremény talált gazdára, a fődíj most is az Orgoványi-féle fatörzs torta volt. A nyertes szám kihúzását mindig nagy, és reményteli várakozás előzi meg, de csupán egy valakire mosolyog a szerencse. Most Bálint volt a szerencsés!

Fotók: Havjár ZoltánVasárnapi teadélutánok - január 18 ÷ február 15.

Az "Együtt Erdőkürtért" Baráti Kör szervezésében idén is megrendezésre kerültek a tea kóstolással egybekötött filmvetítések a könyvtárban. Az összejövetelek  vasárnaponként 14 órakor kezdődtek, melyekre bárki eljöhetett. Japán zöldteák kóstolgatása után megtekintett filmek a táblázatban láthatók. Az összejövetelek időtartama alkalmanként kb. 2 óra volt.

Dátum A filmek címe A filmek tartalma
   2015. január 18.      Farsang – 2014   A 2014. évi farsangi bálon készült felvételek (nyitótánc, kicsik tánca, jelmezek
  felvonulása, eredményhirdetés, díjazás, tombola).
   2015. január 25.      Falunap – 2014   A 2014. évi falunap, polgárőrnap eseményei.
   2015. február 1.      Gála – 2014   Az iskolások 2014. évi gálaműsora.
   2015. február 8.   Nyári tábor – 2014    A nyári tábor eseményei fotókon és mozgóképeken.
   2015. február 15.   Nyugdíjasok napja – 2014    A 2014. évi nyugdíjasok napján készült felvételek.

Fotók: STY

<< VISSZA