2014. I. félév


Az evangélikus templom felújításának kezdete - 2014. május 19.

Kárpótlási pénzből kezdődhetett meg a templom felújítása, melynek során a templom külsejéről leverik a vakolatot és új, jó minőségű, lélegző vakolat kerül rá. A külső vizesedést meggátolását „drén-csöves” megoldással fogják biztosítani. Ez azt jelenti, hogy egy bordás, perforált, lyukacsos pvc vízgyűjtő cső kerül a templom köré kb. 70 cm mélységbe, kavicságyba, amely kiválóan alkalmas lesz a talajvíz, esővíz gyűjtésére és elvezetésére. A templomtető új, piros, hódfarkú cserepet kap. A külső bádog felületeket újrafestik. Az elavult villámhárító rendszert kicserélik. A torony lábazatát másfél méter magasságig díszkővel burkolják. A templom belsejéből a régi padok el lettek távolítva, a korhadt gerendák ugyancsak fel lettek szedve. A vakolat bent is kb. 1 m magasságig ki lesz cserélve légáteresztő vakolatra. A templom belülről is ki lesz festve. Az új templompadok tágasabbak, kényelmesebbek, szebbek lesznek a régieknél. Végül új burkolat kerül a padlóra.


Fotók: STY


 

Faluvédő Egyesület és Művelődési Kör éves közgyűlései - 2014. április 25.

A két civil szervezet közösen tartotta éves közgyűlését, melyen beszámolók hangzottak el az elmúlt évi tevékenységekről, elfogadták az elmúlt gazdasági év pénzügyi beszámolóit, és végül megbeszélték a 2014. év terveit.


Fotók: STYErdőkürti Sportkör éves közgyűlése - 2014. március 21.

A Sportkör megtartotta vezetőségválasztó közgyűlését. Az alapszabály értelmében a megválasztott vezetőség mandátuma 3 évre szól, és ez a mandátum 2014-ben lejárt. A tagság elfogadta a leköszönő vezetőség beszámolóját az elmúlt évi tevékenységről, az elmúlt év pénzügyi beszámolóját, majd megválasztotta az új vezetőséget. Így új elnöke, elnökhelyettese, pénztárosa lett az egyesületnek, a szakosztályok közül a természetjárónak lett új vezetője. Végül az ezévi tervek megbeszélésére került sor.

Fotók: STY  Gergely-járás - 2014. március 12.

Most volt a hagyományos Gergely-járás, mely során nem annyira a tanítónak, mint inkább az iskolának gyűjtötték a diákok az adományokat. Toboroztak volna újabb diákokat is, de manapság ez már nem úgy megy, mint a régi szép időkben.

Fotók: STY  Farsang - 2014. március 1.

A bál ezúttal is a felsősök nyitótáncával kezdődött és őket (a korábbi hagyományoktól eltérően), egy másik nyitótánc követte kicsik, nagyok részvételével. Mindkettő fergeteges volt.A nyitótáncok után jött az óvodások, majd az iskolások jelmezes bemutatója.


Sellő - I.


Sellő - II.


Indiai táncosnőKiselefánt


Sellő - III.


Régész (közönség I.)Titkos ügynök (közönség II.)


Lámpás, a 8. törpe (zsűri III.)


Méhecske (zsűri II.)Karneváli hölgy (zsűri különdíj)


Erik a viking (zsűri I.)


Nindzsa (közönség III.)Két kicsi legó (közönség, csoportos III., zsűri csop. I.)


A szakács és a tyúk (közönség, zsűri csoportos II.)


Paródia (zsűri csoportos III.)


A végén következtek a díjazások, rengeteg tortával, édességgel. Az óvodások közül a zsűri döntése alapján mindenki első helyezett lett, és egy szép, finom torta boldog tulajdonosai!


Fotók: Havjár ZoltánÓvodás télűző farsang - 2014. február 28.


Óriási színes kavalkád amikor az óvodások jelmezt öltenek. Nehéz lenne találni olyan további lehetőséget, amire az óvodások nem gondoltak volna, íme:
Miután mindenki felöltötte szépséges ruháját, rövid műsor kezdődött mondókával, majd a kör közepére állva bemutatták jelmezeiket a többieknek.
Külön verset mondtak a pillangók, a tündérek, a kiscsoportosok, a nagyobbak, végül a nagycsoportosok.

A mondókák és versek után játékos versenyek következtek, ki-ki a saját korcsoportjában rajtolhatott. Szívószálas ivó verseny, lufi-fújó verseny, székfoglaló verseny, kukorica evő verseny, seprű adogatás, zsákbamacska ajándékok kibontása, horgász verseny.
A versengő játékok után jött a tombola.


A végére maradt a télűzés rítusa kiszebábu égetéssel, tavaszváró rigmusokkal. Az intenzíven szemerkélő eső ellenére a kiszebábu nagy lángolással teljesen elégett, remélhetőleg a tél is vele együtt semmisült meg.

Fotók: STYVasárnapi teadélutánok (az első összejövetel 2014. január 12-én volt)

Az "Együtt Erdőkürtért" Baráti Kör szervezésében ebben az évben ismét lesznek tea kóstolással egybekötött filmvetítések a könyvtárban. Az összejövetelek  vasárnaponként 14 órakor kezdődnek, melyekre a szervezők ezúttal is szeretettel várják az érdeklődőket. Az idén gyógynövény-teákat kóstolunk, a teázás közben élvezhető filmek a táblázatban láthatók. Az összejövetelek időtartama kb. 2 óra.

Dátum A filmek címe A filmek tartalma
   2014. január 12.      Farsang – 2013   A 2013. évi farsangi bálon készült felvételek (nyitótánc, kicsik tánca, jelmezek
  felvonulása, eredményhirdetés, díjazás, tombola).
   2014. január 19.      Kürtök találkozója – 2012   A 2012. évi falunap, Kürtök találkozója eseményei.
   2014. január 26.      Gála – 2012   Az iskolások 2012. évi gálaműsora.
   2014. február 2.   Klubkönyvtár átadás – 2013    A felújított klubkönyvtár átadás ünnepi műsora.
   2014. február 9.   Nyugdíjasok napja – 2012    A 2012. évi nyugdíjasok napján készült felvételek.

Fotók: STY

<< VISSZA