2013. I. félév


 

Galga Kupa Sakkverseny - Aszód, 2013. május 31.

Az Aszódi Evangélikus Gimnázium meghívásos egyéni sakkversenyt rendezett általános és középiskolások részére EGA - GALGA KUPA SAKKVERSENY néven. A versenyen 5 iskola tanulói vettek részt, Erdőkürt 8 versenyzővel. Az erdőkürtiek a következő helyezéseket érték el:

Név
Korcsoport
Helyezés
  Orgoványi Melinda
4.
1.
  Ferenczi Evelin
3.
1.
  Orgoványi Dóra
2.
1.
  Benedek Réka
2.
3.
  Bratkovics Zoltán
2.
5.
  Krausz Roland
1.
2.
  Bratkovics Ádám
1.
4.
  Vidák Zoltán
1.
9.

(Boda Károly szakosztályvezető, felkészítő tanár)  Gyermeknap - 2013. május 24.

Minden iskolával kapcsolatos rendezvényre - így a gyermeknapra is - elmondhatjuk, talán ez volt az utolsó, ilyen nyolc-osztályos formában. Vajon lesznek-e még játékos vetélkedők, ügyességi versenyek, fejtörők, vidám arcfestések és a végén egy jó üdítő?Fotók:Havjár ZoltánAnyák napja az óvodában - 2013. május 3.

Az óvodások május 3-án köszöntötték az édesanyákat, versekkel, dallal, tánccal. A kicsik közül sokan népviseletbe öltöztek, ezzel is emelve az ünnep szépségét.
Fotók: Farkasné Dudok TündeErdőkürti Nefelecs Óvoda 2013

Óvodánk életében szerkezeti változás történt. 2013 január elsejével az erdőkürti általános iskola működtetését és fenntartását is átvette az állam. Eddig az óvoda az iskola tagintézményeként működött. 2013 jan.1 óta Erdőkürt település Önkormányzata az óvoda fenntartója. Ezen időponttól intézményünk új nevet választott, miszerint „ Erdőkürti Nefelejcs Óvoda” lett az elnevezés.Eső - 2013. április 3.

A megelőző héten esett kb. 15 - 20 cm hó, az azt elmosó húsvét vasárnapi zápor, és az azóta is leesett csapadék az alacsonyabban fekvő kertekben a képeken is látható belvizeket eredményezte. Talán ennyi eső egyenlőre elég lenne!

Fotók: STY


 

Sakk Diákolimpia, csapatversenyek - 2013. március 23.

A Nógrádmegyeren megrendezett csapatversenyeken tanulóink a következő helyezéseket érték el:

Lány III. - IV. korcsoport  4. helyezés (6.5 pont)
Fiú I. - II. korcsoport        I. csapat:  6. helyezés (12.0 pont)
II. csapat  9. helyezés (10.5 pont)
Fiú III. - IV korcsoport  5. helyezés (14.0 pont) 

Húsvétváró tojásfestés - 2013. március 22.

Még egy hét, és itt van húsvét. Az iskola és a Nefelejcs Óvoda elhatározta, hogy megtanítja a gyerekeket hogyan kell hagyományos módon tojást festeni.
Ne gondoljuk azt, hogy tojást festeni olyan egyszerű dolog. Kezdődik azzal, hogy a pörkölt alá kerülő hagyma lepucolt héját már egy évvel korábban el kell kezdeni gyűteni, hogy elegendő mennyiség legyen a festéshez. A következő nagy megpróbáltatás a megfelelő minta előteremtése. Gyerekeink erdőt, mezőt, rétet jártak, hatalmas víztócsákon  keltek át, hogy  mintának alkalmas, zöld leveleket találjanak. Végül, de nem utolsó sorban kell a tojás (nem kifújt, nem műanyag, nem létojás és egyebek). És ezzel csak az előkészületeken vagyunk túl.
A számunka szépnek ítélt levelet a tojásra helyezzük, leszorítjuk egy már kiselejtezett harisnya darabjával és erősen lekötjük. Mostmár mehet a hagymahéjtól nyert, forró festővízbe. Addig főzzük, míg egyrészt a tojás meg nem fő, másrészt a hagymahéjtól szép vörös színt nem kap. Tehát rajta kicsik - nagyok, indulhat a tojásfestő nagyüzem!
Túl nagy üzem azért nem lett, mert Pali bácsi villanyrezsóját nem lehett nagyobb teljesítményre ösztökélni, hármas fokozaton pont úgy melegített, mint az elsőn - hiába, biztattuk. Eszter néni C-fokban kalibrált ujja 79 fokra taksálta a fürdő hőfokát, de azért egy fél órás áztatás után már elég szép színt kaptak a tojások, és kb. félkeményre (vagy inkább lágyra) főttek. Következett a kicsomagolás - és láss csodát, szebbnél-szebb mintázatok születtek.A hagyományos tojásokon túl, voltak műanyag tojások is. Azokat tényleg ecsettel, festékkel kellett festeni, kivágott figurákkal díszíteni. Ez is örömet okozott apróknak és nagyoknak.


És lehetett hajtogatni, tortalapból virágot, színes papírból tojásban ülő csibét, lehetett mintákat vágni színes lapokba, vagy figurákkal díszíteni azokat. Azután voltak akik nagyon szép nárciszokat készítettek krepp-papírból. Nem volt olyan, aki ne talált volna kedvére valót. Végül persze az óvodások, akik szülői felügyelettel ugyan, de minden műfajban nagyokat alkottak. Jöhet a húsvét!Fotók: STY


 

Sakk Diákolimpia, egyéni versenyek - 2013. március 16.

A Karncslapujtőn megtarott egyéni versenyeken nem sikerült az erdőkürtiektől megszokott eredményeket hozni, de a versenyzők számához képest tanulóink mégis szép eredményeket értek el.

Fiú I korcsoport (51 versenyző)
Bratkovics Ádám 3. helyezett (6.0 pont holt versenyben)
Krausz Roland     9. helyezett (5.0 pont)
Vidák Zoltán        13. helyezett (4.5 pont
Fiú II. korcsoport (55 versenyző)
Bratkovics Zoltán 20. helyezett (4.0 pont)
Hegedűs Dávid    53. helyezett (2.0 pont)
Fiú III. korcsoport (39 versenyző)
Futó Máté   3. helyezett (5.5 pont)
Fiú IV. korcsoport (26 versenyző)
Horváth Ádám  8. helyezett (4.5 pont)
Petrás Mátyás  10. helyezett (4.0 pont)
Proksza Manó  15. helyezett (3.0 pont)
Lány III. korcsoport (14 versenyző)
Ferenczi Evelin  5. helyezett (4.0 pont)
Balla Vivien       9. helyezett (3.0 pont)
Lány IV. korcsoprt (15 versenyző)
Orgoványi Melinda 3. helyezett  

Civil szervezetek éves közgyűlései - 2013. március 16.

A civil szervezetek éves közgyűléseiket a művelődési ház házasságkötő termében tartották. Az egyesületi tagok szép számban megtisztelték az összejövetelt - úgy a jó,  ha pótszékeket kell beállítnai, és nem úgy, ha üresen maradnak a meglévők is. Köszönjük mindenkinek a megjelenését!
Mindhárom szervezet ugyanazon napirendi pontokat tárgyalta, mégpedig:
A beszámolókat a szervezetek elnökei, illetve pénztárosai adták elő, sorrendben a Sportkör, a Faluvédő Egyesület és a Művelődési kör.

A Sportkör beszámolója kapcsán felmerült kérdés a futballmeccsek látogatottságát illetően, melyre a választ itt adjuk meg, hiszen ez sokakat érdekelhet:

Szezon
Mérkőzés napja
Mérkőzésszám
Nézőszám
Legtöbb néző
Mérkőzés
Dátum
  2011 ősz
  Szombat
5
190
46
  Erdőkürt - E.Gerge
  2011.10.01.
  2012 tavasz
  Szombat
6
230
64
  Erdőkürt - Felsőtold
  2012.04.30.
  2012 ősz
  Vasárnap
5
285
86
  Erdőkürt - Szátok
  2012.09.09.

Megjegyzések a táblázattal kapcsolatban: a nézőszám oszlopban a teljes szezon alatt mért nézőszámot, a legtöbb néző alatt pedig azt a nézőszámot értjük, amelyet az egyetlen, és megnevezett mérkőzésen mértünk. Az iskolás korú gyermek nézőket 2012 őszén már számláltuk, de az ezt megelőző szezonokban csak becsült számokkal szerepelnek a statisztikában. Ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket a falu lakosságának, az iskolásoknak, hogy szép számmal eljönnek a mérkőzésekre és szurkolnak a csapatnak. (Amikor mi játszunk idegenben, sok esetben a csapatot elkísérő kürti szurkolók adják a nézőközönség zömét!)


Fotók: STYA forradalomra emlékeztünk - 2013. március 15.

Ebben az évben a megemlékezés minden mozzanata a kultúrház nagytermébe szorult - az időjárás kényszerített erre. Az iskola igazgatónője köszöntötte az ünneplőket, őt követte a polgármester asszony ünnepi beszédével, majd az óvodások és az iskolások az ünnepre összeállított műsorral.


Az óvodások dalocskái, táncai mint mindig, most is kedvesek voltak.Az iskolások műsora összetett és látványos volt. Emlékezetük végigkísérte a szabadságharcot a forradalom kitörésétől a leveréséig, nem feledve a hősök emlékét.
A megemlékezést az igazgatóasszony szavai zárták.

Fotók: STY


 

Acsai Petőfi Napok - 2013. március 8.

Az acsai iskola neve Petőfi Sándor Általános Iskola. Petőfi Sándor tiszteletére minden évben megrendezik az úgynevezett Petőfi Napokat. Ez egy hétig tartó program. A program keretén belül március 8-án sakkversenyt is rendeztek. Erre a versenyre az idei tanévben is meghívtak minket. Eredmények:
Alsós korcsoport:
1. Bratkovics Ádám /Erdőkürt/
2. Krausz Roland /Erdőkürt/
3. Bodolóz Tamás /Galgamácsa/
Felsős korcsoport:
1. Proksza Manó /Erdőkürt/
2. Futó Máté /Erdőkürt/
3. Petrás Mátyás /Erdőkürt/

Fotók: Acsai Petőfi Sándor Iskola felvételei  Farsang - 2013. február 9.

Az igazgatónő üdvözlő szavai után a felsősök nyitották a bált, őket a kicsik követték. Mint mindig, a kis táncosokra szavazni lehetett. Az idén a Benedek Máté és Benedek Réka páros kapta a legtöbb szavazatot a közönségtől, de szépen táncolt Bratkovics Zoltán és Futó Annamária, Pántis Péter és Nánai Boglárka, Hegedűs Dávid és Rubik Brigitta és nem utolsó sorban Vidák Zoltán és Oszolik Nóra is.


A nyitó táncok, és egy rövid átöltözési szünet után következett a jelmezesek felvonulása. A jelmezeseket egy zsűri és a közönség is díjazta egyéni és csoportos kategóriákban. Számos szép és ötletes jelmezt láthattunk, ezek közül csak néhány:


Sellő (Zsűri eI. és közönség eII. díj)


 Ludas Matyi és Döbrögi (Zsűri csII. díj)


Pók (Zűri eIII. díj)Tom és Jerry


 Tündér (Közönség eI. díj)


HastáncosnőSpagetti az asztalon (Zsűri eII., közönség eIII díj)


 Skarlát íbiszek (Zsűri csIII., közönség csI. díj)


Bátor táncosokDJ


Tündér


Őrült professzor (Közönség csIII. díj)Rögbi játékos (Zsűri eII. megosztott díj)


 Vadász


Gáspár család (Zsűri csI, közönség csII díj)


Amíg a zsűri a jelmezeseket értékelte, a tanárok "egy perces" játékokkal szórakoztatták a gyerekeket.
És végül az elmaradhatatlan tombola. Ebben az évben is gazdára talált a speciálisan erre az alkolomra készített fődíj: a fatörzstorta.

Fotók: Havjár Zoltán

Ovis farsang - 2013. február 6.

Az ovisok rendszerint megelőzik az iskolások nagy farsangi bálját, ők saját köreikben rendeznek bemutatót, felöltik jelmezeiket, játszanak és táncolnak. Érdemes megnézni őket!


Fotók: Máthé ÁgnesMadáretető készítő verseny értékelése - 2013. január 23.

Polgármesterünk, Szebenszkiné Palik Katalin madáretető készítő versenyt hirdetett óvodások, kisiskolások és családok részére. A rendezvény fő támogatója a Pilisi Parkerdő Gödöllői Erdészetének vezetője, Macsek Lajos úr volt. A felhívásra összesen 11 pályamű készült, melyeket a ma délutáni összejövetel során zsűri értékelt.Népes, szülőkből és gyerekekből álló érdeklődő tábor gyűlt össze az alkalomara, akiket a polgármester asszony köszöntött. Ezt követően Szegedi Zoltán vadőr tartott előadást a téli madáretetésről, az itt telelő madarakról, sőt a madararak ellenségeiről is. Elmondta a gyerekeknek mivel szabad, és mivel nem szabad a madarakat etetni, mire kell ügyelni az etetők kihelyezése során.Míg az előadás folyt, aközben egy háromtagú, felkért zsűri értékelte a pályaműveket, és állapította meg a helyezések sorrendjét.


Az előadás után kis kézműves foglalkozás következett, a gyerekek madár figurákat készítettek. Az előre kiszabott papír-formákat színezték, szárnyakat adtak nekik, és az elkészült madárkák el is foglalták a nekik tetsző madáretetőket. Az aktív tevékenységtől mindenki megéhezett, a madár etetés után ideje volt a gyermek etetésnek, tehát jól esett a csörögefánk és a tea.A legnagyobb izgalmat természetesen a művek értékelése és a díjak kiosztása jelentette. A rengeteg könyv-ajándékot és csokoládét a polgármester asszony adta át a díjazottaknak és a résztvevőknek.


Fotók: STY

Helyezések
Óvodás korcsoport
Kisiskolás korcsoport
Családban alkotók
   I.
    Őszi Barnabás
   Farkas Levente
   Benedek család (Réka és Máté)
   II.
    Farkas Bálint
   - (nem volt nevezés)
   Fehérvári család (Flóra és Péter)
   III.
    Dudok Dóra
    Pántis Patrik
   -
   Vidák Zoltán családja

A kiosztott jutalmakon túl, minden gyerek, aki madáretetőt készített, ingyenes belépést nyert a Budakeszi Vadasparkba. A belépőjegyet és a vezetést szintén a Macsek Lajos úr adja támogatásként. A kirándulás időpontját a tavaszi szünet idejére tervezzük, a pontos időpontról majd később értesítjük a gyerekeket és a szülőket. (Aki többet szeretne tudni a Pilisi Parkerdőről a http://www.parkerdo.hu/ oldalon informálódhat, itt betekinthet a Budakeszi Vadasparkba is, a központi honlapon pedig érdekes erdőjáró játékot is talál.)


<< VISSZA A KEZDŐLAPRA