2008. II. félév

Betlehemezés

Ádvent végén, karácsony előtt kedves színfoltot jelentenek a falu életében a betlehemező gyerekek. A néhány fős csapatok házról házra járják a falut, megkérdik szabad-e betlehemmel bemenni, és előadják játékos pásztor-történetüket a kisjézus születéséről. Örülünk, hogy tartjátok e szép szokást!
Fotók: STY


Nyugdíjasok napja - 2008. december 14.

Régi, szép hagyomány, hogy a községi önkormányzat nyugdíjas találkozót szervez decemberben. Az idén 14-én volt ez a nap. Az önkormányzat 209 nyugdíjast tart számon, közülük nagyon sokan eljöttek. Akiknek a mozgás már nehezére esik, azokat a falugondnok szállította a találkozóra. Műsorról az iskola tanulói és az acsai hagyományőrzők gondoskodtak. A találkozón jelen volt Végh Péter, gróf  Wilczek Frigyes az iskola névadójának unokája és felesége. Az iskolai tanulói őket külön is köszöntötték. Íme néhány felvétel a találkozóról:

Néhány fotó a kulturális műsor egy-egy pillanatáról:Fotók: Németh Tibor


Az óvodások mézeskalácsot készítettek karácsonyra - 2008. december 10.


Remélem, semmit nem felejtettem ki!


Ez csapatmunka.


Minden a kidolgozáson múlik.A kivágott tészta mehet a sütőbe.


Végül a díszítés: fehérrel,


rózsaszínnel.

Fotók: Máthé Ágnes


Mikulás az óvodában - 2008. december 4.

A messze északról ellátogatott hozzánk is a Mikulás. Nem is mehetett volna jobb helyre, mint az óvodába. Örültek is a gyerekek ...


Megérkezett a Mikulás bácsi.


Köszöntsük őt!


Mit mondhatnék? A Mikulás bácsi mindent tud.Bizony, igaz!


Ígérem, jobb leszek!


Köszönöm Mikulás bácsi!De szép csomag.


Tessék, ezt te kapod.


Ezentúl legyél jó kisfiú!Fogd, a tiéd!


Tessék, megérdemled!


Nagyon vártam már!Nagyfiú, te is kapsz!


Köszönöm!


Ezentúl szót fogadok!Mostantól jól viselkedjél!


Köszönöm, kedves Mikulás bácsi!


Ez a tiéd!Kislányok, csak így tovább!


Köszönjük neked Mikulás bácsi!


Ha jók lesztek, jövőre is eljövök!

Fotók: Máthé ÁgnesTanulmányi kirándulás

Az erdőkürti Szlovák Kisebbségi Önkormányzat és Helyi Szlovák Szervezet 2008. október 11-12-én tanulmányi kirándulást szervezett Tokaj-Hegyaljára és Szlovákiába.
Az első napon Tállyán néztünk meg egy tokaji borpincét borkóstolóval összekapcsolva. Hollókői Mihály pincészetében jártunk, aki az Európa borásza cím tulajdonosa. Ő szakszerűen elmagyarázta az aszúkészítés módját. Sárospatakon volt a szállásunk a Főiskola kollégiumában. Itt is étkeztünk. Jó idegenvezető segítségével megnéztük a Makovecz tervezte Művelődési Házat, a Szt. Erzsébet templomot, a könyvtárat és a várat. A vörös toronyba is felmentünk.
Másnap Kassán Rákóczi sírját, rodostói házát és a székesegyházat látogattuk meg. Majd Kraszna Horka várába mentünk. A Betléri vadászkastélyt is útba ejtettük. Ezt követően Losonc felé hazaindultunk. Este 9 órára itthon is voltunk.
A kiránduláson 27 fő vett részt jutalomként a falunapon bemutatott szlovák lakodalmasért. (A beszámolót Budai József készítette.)


Tállyai katolikus templom.


Hollókői Mihály pincéjében.


Borkóstolás.


Sárospatakon a művelődési ház előtt.


Sárospatak - Rákóczi vár.


Sárospatak - Panoráma a Vörös Toronyból.


Kassa - II. Rákóczi Ferenc emlékháza.


II. Rákóczi Ferenc szarkofágja.


Kassa - Székesegyház.


Betlér - Andrássy kastély.


Betlér - Séta a parkban.


Kraszna Horka.

Fotók: Nedeliczki János


Nyugdíjas búcsúztató - 2008. október 8.

Az óvodában eltöltött több mint 32 évi munka után elbúcsúztattuk mindenki szakács nénijét, Orgoványi Marika nénit. Nap mint nap főzte a finom ebédeket a sok-sok gyereknek és a falu időseinek. Köszönet a búcsúztatón megjelenteknek, gyerekeknek és a szülőknek!
Marika néninek nyugodt, boldog nyugdíjas éveket kívánunk!Fotók: Orgoványi Helga

Hálaadó istentisztelet

Az  Erdőkürti Evengélikus Gyülekezet szeptember 28-án hálaadó istentiszteletet tartott abból az alkalomból, hogy Mekis Ádám lelkész, esperes 25 éve szolgál Erdőkürtön. Az istentiszteleten részt vettek az erdőkürti evagnélikus és katolikus hívek egyaránt, az esperes úr családtagjai, és az ünneplő gyülekezetet megtisztelte jelenlétével Fabiny Tamás püspök úr, Kapás Attila plébános, Benczúr László kerületi felügyelő, Czöndör István püspöki titkár, a katolikus gyülekezet vezetői, valamint a község polgármestere. 
Elsőként, az alkalomhoz illően, a gyülekezet elénekelte az evangélikusok "himnuszát" (Erős vár a mi Istenünk), majd Mekis Péter J.S. Bach G-moll preludium és fúgáját adta elő. Az orgonajátékot a konfirmandusok szavalata és az énekkar gyönyörű énekszámai követték. A gyülekezet nevében Havjár Zoltán, majd a megjelent vendégek külön-külön köszöntötték az esperes urat.
Az ünnepi istentisztelet alatt az esperes úr és a püspök úr közösen szolgált, a gyülekezet a szószékről Fabiny Tamás püspök úr igehirdetését hallgathatta.
Az istentisztelet felemelő élmény volt minden jelenlévő számára. A püspök úr szép igehirdetése, kedves érdeklődése úgy a gyülekezet, mint a falu élete iránt mindannyiunkat elbűvölt.


Beszélgetés a gyülekezet vezetőivel.


A püspök úr és az esperes úr az istentisztelet után.


Az énekkarral közösen az ünnepi asztalnál.

Fotók: STY


Őszi szezon indítás

A Sportkör beindította az őszi sport-szezont. Minden iskolást, mozogni vágyót szeretettel várunk a foglalkozásokra. Mozogjunk minden nap!

Fotók: STY


Palóc Ízek Fesztiválja - 2008.

Képes beszámoló az augusztus 30-i fesztiválról


Készül a fesztivál-címer.


Íme a színpad.


Volt: kézműves kirakodó vásár,gobelin kiállítás,


jurta,


csúszda.Voltak versenyek: pingpong,


sakk,


íjászat.Készültek finom ételek: pl. lapcsánka borral (a kézben),


pörköltek,


kürtős kalács és sok más.Mint minden rendes helyen, itt is volt főnök.


Gondosan mérlegelt a zsűri.


És szépen együtt volt a falu.Akciók sorozata: színfogó kendő a háziasszonyoknak,


névadó ünnepség,


fagylalt a gyerekeknek.Az iskolai tanévnyitón a névadótábla leleplezése.


Az iskola új neve és a névadó.


Örömlufik a levegőben.Délután kulturális műsor: Pitypang néptánc csoport.


Lipa néptánc együttes.


Ismét Lipa néptánc együttes.A ráckevei néptánc együttes.


A gobelin kiállítás legszebb gobelinje díj átadása.


Az Erdőkürti Hagyományőrző Csoport.Az Ifjúsági Klub western tánca.


Az erőkürti hajrázó lányok.


A Művelődési Kör lakodalmasa.Az est fénypontja a tűzijáték,


majd bál


és kareoke.

Fotók: STY

Szépen búcsúztattuk a nyarat.


 
XIII. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál

Augusztus 2-án Bánkon tartották a XIII. Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztivál záró programját, egyben a 42. Nógrád megyei nemzetiségi találkozót, és a Magyarországi Szlovákok 12. Folklór fesztiválját. A program része volt a lakodalmas menet, népviseletes menyasszonyok, vőlegények felvonulása, örömkalácsok bemutatása és népművészeti kirakodó vásár. Az erdőkürtieket a Művelődési Kör, az  "Együtt Erdőkürtért" Baráti Kör és a Faluvédő Egyesület tagjai képviselték.
Fotók: STY


IX. Honismereti tábor - 2008.

Július 7. és 13. között került megrendezésre a IX. Honismereti tábor (teljes nevén Szlovák anyanyelvű népismereti- és ifjúsági tábor). Az idén  minden eddiginél több résztvevője volt a tábornak, 105 fő. Igen gazdag program várta a gyerekeket: a barlang látogatástól kezdeve, egész napos tanulmányi kirándulás a közelben lévő nevezetesebb helyekre, tánctanulás, régi szlovák ételek készítése, kézműves foglalkozás és erdei kiránduláson keresztül nagyon sok minden. A kötelező foglalkozások között játék és mozgás.
Pillanatképek a tábor életéből:
Papp Rita és STY felvételei


<< VISSZA