2008. I. félév

Az Erdőkürti Andezitbarlang felfedezése

Magyarország legnagyobb andezitbarlangját fedezte és térképezte fel az elmúlt napokban Erdőkürtön egy salgótarjáni geológus, Prakfalvi Péter. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságán döntenek majd a látogathatóságáról. (Népszabadság • Tarnóczi László   • 2008. június 23.)


A barlang a bányaudvar ösvényéről nézve.


A barlang jobb oldali nyílása.


A bal oldaliból a jobb oldali nyílás látványa.Prakfalvi Péter a felfedező.


A barlang alaprajza, felmérve 2008. június 6-án.
Felmérték: Gaál Lajos, Prakfalvi András és Prakfalvi Péter


Prakfalvi Péter Szentes György (sárga pólóban)
és Eszterhás István (sisakban) társaságában.

Fotók: STY


Parkgondozás

Az "Együtt Erdőkürtért" Baráti Kör szorgalmasan gondozza a műemlék előtti parkot. Rendszeresen megkapálják a virág ágyásokat, esténként meglocsolják a virágokat, összegyűjtik az eldobált szemetet, lecserélik a virágtartókban a vágott virágot, a faluvédők segítségével feljavítják az ágyások földjét. Munkájuk eredménye a szép park.

Fotók: STYÓvónéni búcsúztató

Június 19-én az óvoda dolgozói, az iskola tanári kara, az önkormányzat képviselői elbúcsúztatták a nyugdíjba menő Erzsi óvónénit. Több mint 30 éven keresztül nevelte, gondozta, oktatta és indította útra a  legkisebbeket. Hálás köszönet érte!           


                              Nyugodt, boldog nyugdíjas éveket kívánunk!
Fotók: Németh Tibor


Júniusi séta

Akik június 15-én részt vettek volna a Természetjáró Szakosztály délutáni kirándulásán ilyennek látták volna Erdőkürtöt és környékét:


Merje valaki azt mondani, hogy nem csodálatos!

Este pedig a szakosztály megtartotta évadzáró partiját. A délutáni nagy melegekre való tekintettel átmenetileg felfüggeszti a túrákat, és újra indítja, amint a hőmérséklet kirándulásokra alkalmasabb lesz.

Fotók: STYÉvzáró és ballagás - 2008.


Az iskolában június 14-én volt az évzáró és a ballagás.

Fotók: Németh TiborGála - 2008.

Az iskola június 8-án tartotta szokásos évi gála műsorát. A gálán az iskolások bemutatják,  hogy a tananyagon kívül mi minden mást sajátítottak el az adott tanév során. Így azután van tánc,  különböző hangszereken előadott zeneszámok, népi tánc, vers, gyermek táncok szlovákul, magyarul, színi előadás - egyszóval színes a műsor. A falu lakossága mint mindig, az idén is nagy érdeklődéssel várta a bemutatkozást.

Fotók: Németh TiborAz óvodások ballagása - 2008. május 30.


Mi  játékosan búcsúzunk.


Csak menjetek ...


Még együtt vonatozunk egyet.Nemsokára mi is ballagunk.


Nyugdíjba vonuló óvónénit is köszöntünk!


Nekünk ez az utolsó nap az oviban.A tarisznya már a vállunkon.


Sziasztok!


Én ősszel már iskolás leszek!

Fotók: Németh TiborGyermeknap az iskolában - 2008. május 23.

Déleltőtt vetélkedők, délután zenés szórakoztató műsor.
A vetélkedők házigazdái a nyolcadikosok voltak, mindegyikük más-más témakörben. Volt vers felismerés idézett részlet alapján, zenedarab felismerés kotta, illetve dallam alapján, ízek felismerése, rejtett tárgyak felkutatása, célbalövés, lufi-arc- és igazi arc- festés, tájak- városok felismerés, olvasási verseny, egyszóval sokminden. A versengő csoportok menetlevéllel mentek egyik állomásról a másikra, amelyben a  kapott pontszámokat  könyvelték el. A végén összesítés és eredményhirdetés.
Délután az ovodásokkal együtt folyt a móka.


Aki megérdemelte, puszit kapott.


Volt aki szivecskét ...


Borzasztó lehet az íze!A védelem igen komoly.


Ezt jól megcsináltuk!


Csak óvatosan!Vajon hol lehet?


Az irányításon múlik minden.


Jópofa, igaz?Igen, igen ... én mondom méktek!


Vigyázat, vízzel vagyok és sietek!


Pödört bajúsz, szigorú tekintet - igazi harci szellem.Legalább ma legyünk vidámak!


Ügyesek voltatok!


Nézzétek milyen lufim van!

Fotók: STY


Iskolabál - 2008.

A Vöröskereszt helyi szervezete május 11-én hangulatos iskolabált szervezett.Az igazgatónő röviden bemutatta az iskola életét, majd az iskolások tánca nyitotta meg a bált. A szinpad egyik felében egyszemélyes zenekar szolgáltatta a zenét, a  másik felében pedig fotók és mozgóképek jelentek meg egy vetítővásznon az iskolások életéről, szerepléseikről. A bál jó hangulatban hajnalig tartott. 
Fotó: STY


Madarak és Fák Napja - 2008.

A Madarak és Fák Napja alkalmából a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bükki helyi csoportja "Fészkelődő" címmel odúkészítő pályázatot hirdetett. Az iskola három tanulója a fotókon látható szép odúkat készítette a pályázatra (felvételek április 29-én készültek), a munkákat május első napjaiban  juttaták el a leadóhelyre. Május 10-én már az étékelés is megtörtént, az erdőkürti tanulók helyezést nem értek el, de oklevelet és 1-1 természeti értékeinket bemutató plakátsorozatot kapnak jutalmul (forrás: www.mme.hu / Madárbarát kert / Odúkészítés).

Fotók: STY


A kézműves csoport új műhelye - 2008. április 17.

A Kézműves Csoport a Posta melleti új székhelyére költözött. A helyiséget rendbehozták, a bejárati ajtóra és az ablakra saját maguk  által készített függönyök kerültek, a főfalra pedig egy nagyon szép falfestményt alkottak a gyerekek. A székek szintén a maguk készített szőnyegekekkel lettek leterítve. A falakra még további  kollázs képek készülnek rongyból. A szövőszéket már nem kell minden foglakozás befejezésekor szétszedni és kivinni, ahol egyik nap abbahagyják, a következő alakalommal ott tudják folytatni a munkát. 


A főfali freskó


A nagy függöny


A bejárati ajtóA tarisznya szövés a végéhez közeledik


Kollázs képek készülnek a falakra


Öröm a falfestmény előtt dolgozni

Fotók: STY


    
Élőlánc a kisiskolákért

2007. októberében az Élőlánc Magyarországért, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Független Pedagógus Fórum, a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete és a Kós Károly Alapítvány Élőlánc a kisiskolákért Mozgalom néven széleskörű kezdeményezést indított a kistelepülési iskolák fennmaradási esélyeinek javítása érdekében.
Ezen belül élőlánc váltófutást szerveztek, amely március 27-én, csütörtökön 8:30-kor indult Telkibányáról.
A futólánc Telkibányától Budapestig gyűjtötte és vitte a kistelepülések gyermekeinek, lakóinak és önkormányzatainak a kormányzathoz szóló üzeneteit a kistelepülési intézmények megtartásának fontosságáról.
Március 30-án vasárnap, a futók útvonala: Pásztó - Alsótold - Cserhátszentiván - Herencsény - Cserhátsurány - Cserháthaláp - Magyarnándor - Nógrádkövesd - Galgaguta - Nógrádsáp - Nézsa - Keszeg – Penc volt.
Az élőláncba Erdőkürt Galgagutánál csatlakozott. Az erdőkürti civil szervezetek petíciót fogalmaztak meg konkrétan az erdőkürti iskola megmentése érdekében, továbbá összeállítottak egy, az iskola tanulóinak kimagasló aktivitását bemutató DVD-t, és ezeket Garai Árpád önkormányzati testületi tag továbbításra átadta az élőlánc képviselőjének.


Az élőlánc megérkezik


Garai Árpád képviselő a petícióval


A petíció átadása az élőláncnakAz élőlánc képviselője átveszi a petíciót


Az élőlánc trikója


A futók tovább haladnak

Fotók: Horváthné Franyó Ildikó

A befutókat március 31-én Budapesten a Parlament előtt a kezdeményező szervezetek vezetői várták, s az összegyűlt leveleket a mozgalom szakpolitikai ajánlásaival együtt adták át Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének.


Nemzeti ünnep

Március 15-én a falu lakossága együtt ünnepelt az iskolásokkal és óvodásokkal.

Fotók: Németh Tibor


Sakk - diákolimpia

Március 14-én Karancslapujtőn egy időben két sakkverseny megtartására került sor. A megyei egyéni sakk diákbajnokság lányok - III. korcsoport első helyezettje Kondella Mirtill, a fiúk - I. korcsoport győztese pedig Proksza Manó lett. Így az erdőkürtiek több más díj mellett a megyei diákbajnokság  8 aranyérme közül kettőt nyertek el.
Az iskolák közötti Gordos Rezső sakk emlékverseny vándorkupáját szintén az erdőkürti iskola tanulói hozták el.
Szívből gratulálunk a csapatnak! Őszinte elismerés illeti azokat, - elsősörban Boda Károly tanár urat - akik megteremtették Erdőkürtön a sakk szeretetét, újabb és újabb tanulóknak adták át a tudást, és köszönjük az eredményeket azoknak is, akik tovább viszik a "lángot"! Öröm ezekre a gyerekre nézni - őrizzük meg ezt a kincset!

Fotók: Németh TiborSzlovák nyelvű istentisztelet - 2008. március 2.


Március 2-án vasárnap szlovák nyelvű istentisztelet volt az evangélikus templomban. Igét hirdetett Gulácsiné Fabulya Hilda az Országos Szlovák Önkormányzat lelkésze. Az istentiszteleten részt vettek a katolikus és az evangélikus testvérek is.
Fotók: STY


Farsangi bál - 2008.

Február 2-án nagyszerű farsangi bál volt a kultúrházban. A bált az iskola rendezte, a rendezvényt támogatták a Faluszépítők és számos magánszemély. A Helyi Vöröskereszt palacsintát sütött a résztvevőknek. A nagyok tánca varázslatos, a kicsik tánca elbűvölő volt.

Fotók: Németh Tibor
Fotók: Nedeliczki János

Nyáridéző

A télben egy kis nyár, emlékezzük az elmúlt évi gyermeknap kedves pillanataira!

Fotók: Burcsányi Péter


  
Teadélutánok - 2008.

A Művelődési Kör, a Faluvédők és a Baráti Kör szervezésében vasárnaponként a Művelődési Házban tartott filmvetítéssel egybekötött tea-délutánokon legalább 10 – 13 azok száma, akiket érdekel a falu életével kapcsolatos filmek bemutatása.

Fotók:  STY

Ezek az összejövetelek március elejéig, a tavaszi munkák beköszöntéig lesznek rendszeresek.


Induló sportélet - 2008. január

Csütörtökönként és szombatonként szép számmal (10 – 15 fő) megjelennek az érdeklődők a pingpong foglalkozásokon. A labda pattogtatás mellett egy pár sakktáblán is mozognak a bábuk. Legkevesebb 1,5 – 2 óráig bírják a fiatalok.

Vasárnaponként a természetjáró túrákon 15 – 20 érdeklődő vesz részt. A táv 8 – 10 km körül van, időben pedig 3 – 3,5 óra. Igen kellemes, felüdítő kikapcsolódás vasárnap délutánra.

Fotók: STY, Czeba József

Reméljük a későbbiekben sem lankad az érdeklődés.


Hímzések

Gyönyörködjünk néhány szőttes- és hímzés-mintában a Baráti Kör fotói közül:


Fotók: STY


<< VISSZA