Hírek, események, beszámolók

A német 503. páncélos hadosztály veszteségei Erdőkürtön - 2022. szeptember 23.

A művelődési ház nagytermében tartott előadást Gere József helytörténész A német 503. nehézpáncélos osztály erdőkürti vesztesége címmel. Először bemutatta a német páncélosokat (a fejlesztések során kialakult típusokat), a kiszolgáló gépezetet, és utána tért át a páncélos osztály erdőkürti jelenlétére. A front közeledtével az osztály Balassagyarmat irányába indult. Az előadás minket érdeklő, első felében a Bicske környéki eseményekig követte a páncélosok sorsát. A fotók elbeszélik a részleteket. A második felvétel az előadót mutatja, a harmadik pedig egy királytigris makettet, amely megtekinthető volt a helyszínen.
Fotók: STYAz új kenyér ünnepe - 2022. augusztus 20.

A szokásoshoz képest helyszínváltozás történt. A kedvezőtlen időjárási előrejelzés miatt az Emlékmű-park helyett a művelődési ház nagytermében gyülekeztek a falusiak az ünnepre.A Himnuszt követően a polgármester asszony tartotta az ünnepi beszédet, ezután egy vers hangzott el.

Az ünnepélyes szavak után a helyettes püspök atya áldotta meg az új kenyeret, melyet a polgármester asszony vágott fel.


Az ünnep résztvevői megkóstolhatták az új búzából készült kenyeret és a Szózat eléneklésével fejeződött be itt az ünnepség, a katolikus templomban pedig misével folytatódott.
Fotók: STY1 úton: zarándokút Mátrakeresztes - Muzsla (2022. augusztus 20.)

Betegség miatt, tulajdonképpen a meghirdetett időpont utáni héten lett a zarándokút teljesítve, viszont az eredeti tervek szerint. Az indulási pont a mátrakeresztesi parkoló volt, ott tértünk a piros kereszt jelzésű turistaútra.

Itt egy pillanatra letértünk a piros keresztről, hogy útba ejtsük a Zsivány-barlangot.Ez az, amit tudni lehet róla a természetjárók honlapján található. (A Mátrakeresztes határában, az Alsó-vízesés közelében található üreg Vidróczki nevét viseli, bár egyes térképeken Zsivány-barlangként találjuk meg. Ennek alapján feltételezhetjük, hogy már régebb óta a hegységben bujkáló szegénylegények szálláshelyéül szolgált. A faluhoz közeli búvóhely ideális volt Vidróczki számára is, közel a segítőkész lakossághoz, mégis szabadon, a hatóságok elől menekülve a hegyek oltalmában. Persze nem lehetett túl kényelmes, mivel az üreg alacsony és csupán 5 méter hosszú. Forrás: https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/barlang/vidroczki-barlang-zsivany-barlang-/57181179/)
Elég vadregényes, az tény.
Akkor tovább, bükkösökön és vegyes erdőkön át, szép kitekintésekkel.Egyszer csak, egyik pillanatról a másikra, közel a Nyikom-réthez, szó szerint bele futottunk egy felhőbe.
A felhőben mentünk egészen a Muzsla-nyeregig, de itt lett igazán zord az idő. Alig lehetett a ködben látni, süvített a szél, mintha csak a Himaláját másztuk volna meg.Ilyen körülmények között értül el a csúcsot.


Amit a Muzsláról tudni érdemes: A 805 méter magasságú Muzsla a Mátra nyugati, északkelet-délnyugati csapásirányú gerincének legmagasabb pontja. A tetőt a gerinc hosszabb szakaszon 700 méteres magassággal övezi, ezért Pásztó felől, a zagyva völgyéből jól kivehető, markáns csúcsnak látjuk. Pedig sok mátrai társához hasonlóan lapos forma jellemzi - amit látogatásunk során érzékelünk is. A turistaút a gerincen haladva keresztezi, és mindkét irányból izzasztó, de rövid emelkedővel vág neki. A tetőn információs táblát és egy csúnya betontömböt találunk. A gerinc a Muzsla körül vékonnyá válik, mindössze 3-8 méter szélességű.
1935-ben a Magyar Kárpát Egyesület Pásztói Mátra Osztálya gerendakilátót épített a csúcsra (Dénes Ferenc-kilátó). Ennek már nyoma sem látszik a tetőn (pontosabban a beton talpak még látszanak - szerkesztői megjegyzés). Forrás: https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/magaslat/muzsla-teto/23645943/


Azután visszafelé menet a felhőt elvitte a szél, kitisztult az ég és kitágult a látóhatár.


A vissza utat a Mocsár-bükki-rétnél rövidre zártuk és visszatértünk Mátrakeresztesre. Az út 12,5 km hosszú volt, 4,5 órát vett igénybe.


Fotók: STYKürt községek találkozója - Strekov, 2022. július 9.

A Kürt községek találkozója az idei évben Strekov-ban volt. A találkozó egyik legnagyobb eseménye a kispályás labdarúgó torna. Az erdőkürti csapat többnyire azokból a fiatalokból állt össze, akik fociztak az Erdőkürti SK-ban is, most viszont a héhalmi csapatot erősítik. Öten jöttek onnan és jött még négy barátjuk Herédről, illetve Kökényesről. Az így összeállt kürti csapat kitett magáért, a harmadik helyezést érték el. Amikor Erdőkürtön volt a Kürtök találkozója, akkor mindkét alkalommal negyedikek lettek. Gratulálunk a szerepléshez.

Fotók: Hegedűs Gábor


Észrevételeiket, a programokat és beszámolókat a faluvedo@erdokurtfaluvedo.hu címre várjuk!<< VISSZA A KEZDŐLAPRA