Hírek, események, beszámolók

Missziói nap - 2023. május 13.

Az Északi Ev. Egyházkerület, ahová az erdőkürti evangélikus gyülekezet is tartozik, rendezett missziói  napot Csömörön. Tőlünk 8 fő vett részt a rendezvényen, aminek a sportcsarnok adott helyet. Külön autóbusz vitt a találkozóra az acsai testvérekkel együtt.

Az indulás és a megérkezés pillanatai:
A találkozó Kendeh K. Péter, a helyi gyülekezet lelkészének áhítatával kezdődött, ezt ének követte Bence Gábor vezetésével, majd népviseletbe öltözött asszonyok adtak elő dalokat magyarul és szlovákul. A nap házigazdája Huszárik Kata színművész volt, az ő köszöntése után Fabinyi Tamás püspök és Fábri István polgármester üdvözölte a résztvevőket.
Csömörön volt már korábban is missziói nap, ennek jelképét jelentő keresztet a csömöriek megőrizték a mai napig.


A program egy szekcióbeszélgetéssel indult Szlaukó-Bobál Orsolya moderálásával, néhány résztvevővel.11:30-tól szekcióprogramok kezdődtek. Ezek egyike volt az evangélikus templomban az Igehirdetés a zene nyelvén témájú előadás. Egy profi előadást hallhattunk az egyházzene rövidített történetéről és fejlődéséről Bence Gábor, a Fóti Kántorképző Intézet vezetője részéről.


Visszatérve a sportcsarnokba, a harmad- és negyedéves teológus hallgatók passió történetét tekinthettük meg. A történet a Jézus közelében élők élményeit, megtapasztalásait, aggódásait jelenítette meg, egy-egy képpel utalva a Biblia szerinti szenvedéstörténetre (pl. csodatételek, Jézus bevonulása Jeruzsálembe, a kufárok kikergetése a templomból, Jézus elfogatása).

A napot úrvacsorai istentisztelet zárta Mekis Ádám esperes és Kendeh K. Péter lelkész szolgálatával, illetve Fabinyi Tamás püspök és Cserhátiné Szabó Izabella püspökhelyettes dialógusprédikációjával. A prédikáció után lehetett úrvacsorát venni, majd az Erős vár a  mi Istenünk himnusz eléneklésével zárult a missziói nap.


Fotók: STYEvangélikus Énekkar - 2023. május 7.

Több éves kihagyás után, cantate vasárnapján ismét volt énekkari találkozó. A fóti gyülekezet volt a vendéglátó. A szokásosnál ugyan kevesebb, csupán 8 énekkar, köztük az erdőkürti jelezte részvételét az eseményre. Ahogyan eddig mindig, a délelőtti istentiszteleten előadták azokat a számokat, melyekkel a találkozóra készültek.
Fotók: STYAnyák napi ünnepség - 2023. május 6.

Anyák napja előestéjén megtelt a művelődés ház nagyterme az ünnepre készülő gyerekekkel és szülőkkel. A polgármester asszony köszöntötte az egybegyűlteket. Az ünnepi műsort az óvodások kezdték. A kislányok népviseletben, a fiúk fehér ingben. A táncos bevezető után egyenként köszöntötték az édesanyákat, majd miután minden köszöntés elhangzott az ajándékokat átadták az édesanyjuknak.
Az iskolások egy egész kis jelenetet adtak elő, amely egy versíró versenyt mutatott be a Négyszögletű Kerek Erdőből vett minta alapján. A végén ők is egyenként köszöntötték édesanyjukat, sőt édesapjukat is. Mindenki óriási tapsot kapott.
Fotók: STYÁttörés - 2023. május 6.

Na nem a csatornaépítési projektben történt lényeges áttörés, hanem a Kossuth út és a Kőároki út közötti áttörés vette kezdetét. Elkezdték tehát a fő gerincvezetékek összekötését. A Kossuth úti gerincvezetéket a Mária-kerten keresztül kötik össze a Kőároki úti gerinccel. Első lépésként egy gátat építettek a Céklás-patakon át, melyen azután a gépek közlekedni képesek, hogy az árkot ki tudják vájni.
Fotók: STYPetőfi emlékünnep - 2023. április 14.

A magyar költészet napja alkalmából - egy kicsit rendhagyóan - nem április 11-re, hanem néhány nappal későbbre lett meghirdetve egy különleges születésnapi party. Mégpedig Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója adott okot erre a kis módosításra. A megemlékezésre bárki hozhatta magával kedvenc Petőfi versét, és azt elő is adhatta szavalva, felolvasva, vagy akár énekelve is. Volt jelentkező szép számmal, kicsik, nagyok egyaránt. A belépőket költészet napi tablók fogadták a kellemesen berendezett nagyteremben.Anikó nyitotta meg a megemlékezést egy Petőfi úti beszámolóval, hogy versen kívül legyen próza is. Őt követték a gyerekek remek módon előadott versekkel, a Távolból címűt szépen énekelve Hanna előadásában.
Következtek a felnőttek. Aki motiváltabb volt, két verset is mondott. És amikor Maresz a Nemzeti dalt énekelte (a Tolcsvai fivérek zenéjére - Anikó kíséretével), a refrént az egész ünneplő gyülekezet vele harsogta.
Befejezésként a születésnapi torta.

Fotók: STYEvangélikus Énekkar 2023. április 2., április 9.

Hosszú kihagyás után az énekkar rendszeresen próbál, és az ünnepeken pedig szolgál az istentiszteletek alkalmával. Így volt ez virágvasárnap és húsvét vasárnapján is. Tovább folytatódik a felkészülés az énekkari találkozóra, amely ebben az évben ismét lesz, most tavasszal Fóton.

Fotók: STYFalusi farsang - 2023. február 18.

A vírusos zárlatok után visszatérhettünk a régi farsangi menetrendhez. A több éves kihagyás nagy várakozást is szült, hiszen nagyon régen volt már olyan, hogy 30 gyerek is jelmezt öltsön. Ismét születtek szép, ötletes, jól megtervezett és kivitelezett jelmezek. A nagyterem, mint régen, megtelt érdeklődőkkel, az óvodások és az iskolások is a szokásosnál több műsorszámmal készültek. A "meglepetés betét" sem maradt el a korábban megszokottaktól, szóval fergeteges volt a hangulat.

Akik túljutottak a bejáratot őrző tekinteteken és persze megvették a belépőt, azokat a polgármester asszony köszöntötte.


A jelmezeseket szakavatott zsűri értékelte.


De mindenek előtt remek műsorszámok. Az iskolások először az Álomutazó Bárányfitnesz című számra mutattak be táncot, utánuk az óvodás fiúk L. Amstrong Go down Moses dalára táncoltak, az óvodás lányok pedig a Jégvarázs mesefilm Legyen hó című betétdalára. Befejezésül ismét az iskolások léptek fel a NOX együttes Tűztánc dalával.

És jöttek a jelmezesek. A fellépőket a zsűri értékelte, (Zs) csoportos (Cs) és egyéni (E) kategóriákban állapították meg a helyezetteket. A közönség (K) is szavazhatott ugyancsak csoportos (Cs) és egyéni (E) kategóriákra (a helyezések zárójelben a jelmezesek mellett).Pókember


KrokodilTraktoros (Zs E III.)


Denevér bébi (Zs Cs III., K Cs II.)Minyon (K Cs III.)


Oroszlán (K E II.)Sellő


MéhecskeInkvizítor


Gnóm (Zs E II.)Focisták


Fűszoknyás lányok (Zs Cs II.)Rabló


Szörnyella és kutyuskái (Zs Cs I.)Pestis doktor


FocibíróKutyus


Wednesday (K E III.)Ki vagyok akadva


Csillámló tenger (Zs E I.)Pestis doktor


TűzoltóŐzike


Öregapó (Különdíj)Star wars pilóta (K E I.)


VarázslóObi-Wan Kenobi


WednesdayAnya, lánya, unokája (K Cs I.)


Az összes fellépő


Meglepetésként, és egyben 27-es versenyzőként a Transformers című tánc - volt meglepő alakváltozás.

Amíg a zsűri értékelt, lehetett játszani. A limbó-hintó volt a legnépszerűbb.

A helyezettek átvehették nyereményeiket, de minden jelmezes kapott legalább egy csokoládét.A legvégén tombola, értékesebb és kevésbé értékes nyereményekkel utoljára a fődíj tortával.

Fotók: STYA csatorna kiépítés folytatódik - 2023. február 14.

Az elmúlt év végén a csatornafektetés eljutott a Kossuth út Mária-kert melletti szakaszáig.


Az év végén és januárban is voltak esős időszakok, amikor bizony nehézkessé vált a kivitelezők és a falusiak dolga is.
Január 10. után indultak be ismét a munkálatok. Először befejeződött a Dózsa út és a Kőároki út felső szakaszának rendbe tétele, következett a Hárs út, Hárs köz fővezeték kiépítése, valamint a csatlakozási pontok elhelyezése.Február 1-én a Petőfi úton is elkezdődött a csatlakozási pontok behelyezése az ingatlanokra.Február 9-től pedig a Kőároki út alsó felén kezdődött a gerincvezeték lefektetése.

Napközben a gépek és a kitermelt föld eléggé eltorlaszolja az utakat, a munkaidő végeztével azonban megszűnik a felfordulás.

Fotók: STYMegújult temető bejárat - 2023. február 1.

Az elmúlt év végén kezdte el az önkormányzat egy új temetőkerti bejárat kiépítését, amely ez év elején be is fejeződött. Szép lett így a bejárat, a megkopott gyalogút is új aszfalt burkolatot kapott. Amikor a régi kerítésoszlopok is elbontásra kerülnek, akkor tökéletes lesz az összkép.Fotók: STY


 

Ökumenikus imahét 2023. január 16., január 20.

Idén világszerte január 15. és 22. között rendezik meg az ökumenikus imahetet. A programsorozat anyagát – mely kiemelten foglalkozik a rasszizmus kérdésével – az Amerikai Egyesült Államokban működő Minnesotai Egyházak Tanácsa állította össze, a bibliai mottót Ézsaiás próféta könyvéből választották: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra!" (Ézs 1,17)  Hazánkban az imahét megvalósulását a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) koordinálja.
Nálunk, Erdőkürtön már sok éves hagyomány, hogy az imahéten hétfői napon az evangélikus, pénteken a katolikus templomban gyűlnek össze a hívek. A szolgálatot a lelkészek közösen végzik, de fordított rendben. Az evangélikus templomban a kezdő imát a katolikus lelkész mondja, a hitvallást az evangélikus vezeti, az igét a katolikus hirdeti és így tovább. A katolikus templomban fordítva történik mindez. Áldást közösen, felváltva osztanak, mindenki a saját szokása szerint.Fotók: STYAz új üzemcsarnok - 2023. január 8.

A 2021. évi II. negyedévi Kürtölőből értesültünk, hogy a C3D Kft. a Petőfi út végén egy 740 m2 alapterületű, acél szerkezetű műhelyépület építését tervezi, az ehhez szükséges irodákkal és szociális részekkel (női és férfi öltöző, zuhanyzó és mosdó, étkező), raktárral. A csarnok fém alapanyagok présműhelyeként fog működni hidraulikus és excenter présgépekkel. A tereprendezés hamarosan el is kezdődött, 2022. február 20.-án pedig ennyi volt látható:


Március 13-án már építő gépek voltak a területen, a csarnok egyes tartóelemei a helyükön voltak, a burkolóelemek kötegekben álltak:Június 21-én, amikor a nyári tábor esti túrázott, a csarnok nagy része már állt.


Szeptember 11-én a homlokzatnál tartottak.


Múlt év október 16-án zárult az épület.


2023. január 8-án már majdnem  kész. A terepen bőven van még alakítani való.


Fotók: STY


Észrevételeiket, a programokat és beszámolókat a faluvedo@erdokurtfaluvedo.hu címre várjuk!<< VISSZA A KEZDŐLAPRA