PALÓC ÍZEK FESZTIVÁLJA

Erdőkürt, 2023. augusztus 12.


Augusztus közepe táján illik, hogy káprázatos nyári napsütéses idő legyen. Ilyen volt a falunapon. Ahogyan évek alatt kialakult a szokás, volt központi konyha és voltak akik versenyszerűen főztek. Nem is kevesen próbálkoztak palóc ízekkel felkötni a szalagot az aranyfakanálra (mint tudjuk, ez a főzőverseny győztesének adatik meg).
Boda tanár úrnak köszönhetően nem maradtak el a sakk és ping-pong versenyek sem, sőt, minden nagyobb híresztelést mellőzve még kispályás focimeccsek is voltak a sportpályán (ennek megszervezése pedig Hegedűs Gábor érdeme volt).
A délelőtti hangos, csinnadratta gyerekműsor helyett csendes kézműves foglalkozás várta a kicsiket (Györgyi és Eszter néni vezetésével), széleskörű érdeklődés mellett.
A kulturális kínálat szerényebb volt a korábbi évekétől, a színvonalat viszont a Pávakör és a csömöri Furmicska táncegyüttes garantálta.

A fabatka-pult (a fabatka mint egyetemes, palóc ízekre bevezetett forgalmi értékjegy) már kora délelőtt nyitva állt az érdeklődők részére (csak zárójelben megjegyzendő, hogy a fabatkát is utolérte az irtózatos magyar infláció - egy-egy adag ételért már minimum 5-6 fabatkát kértek, képletesen, némi iróniával szólva a fabatka már fabatkát sem ért). A központi konyhán toroskáposzta és fánk (ezek elég palócosnak tűnnek) készült, a minőséget a konyhafőnök gyakori mintavételezéssel szigorúan ellenőrizte.
A folyóparton pedig a jobbnál jobb, és különlegesnél különlegesebb ételek készültek (persze ennek meg is volt az ára, lásd fentebb).
A gyereksereg (helyenként anyuka, apuka hathatós, és szükséges támogatásával) mindeközben rendületlenül alkotott.

Sakk és asztalitenisz - minden korosztály képviseltette magát. Buda tanár úrnak nem lehetett könnyű dolga a versenytisztaság megőrzése terén.
A jurta rendkívül látványos volt, mármint belülről. Kívül inkább az íjak látványa volt érdekfeszítő.A legkisebbek is találtak maguknak való szórakozást.Egy szó mint száz, vidám, vásári volt a hangulat.

Közben készülődés a délutáni műsorhoz, vendégek is érkeznek és élvezetes a vattacukor:


És kezdődött a kulturális műsor a Himnusszal, majd a Magyarországi szlovákok himnuszával. Ezt követően röviden szólt a hallgatósághoz dr. Egyedné Baránek Ruzsenka a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke, aki férjével villámlátogatást tett a falunapra.


Az Erdőkürti Pávakör volt az első fellépő, Dalcsokor gyűjteményüket adták elő. Bevezetőül Balázs Blanka és Urbán Hanna két népdalt énekelt.
Az acsai Csibaj Banda a legkülönfélébb magyar és szlovák tájegységek népdalait hozta el.Következett a csömöri Furmicska Néptánc Egyesület táncok sokaságával a Csibaj Banda zenéjére.
Közben (amíg a táncosok ruhát váltottak) a Csibaj Banda szlovák dalokat adott elő.
Rövid megszakítás a Csibaj Bandával, majd ismét Furmicska.Ilyen színes folklór műsorban réges-régen nem volt része kürti közönségnek.


A vidám utazás 2023 műsorban világslágerek és néhány Hungária sláger hangzott el.

A nem régen alakult Erdőkürti Tánccsoport moldvai táncokat adott elő.

A sportrendezvények eredményei közül a sakk versenyek két győztesét láthatjuk:


A sportpályán 4 csapat mérkőzött (sorrendben): Domony, Kartal és két kürti csapat, az SK1 és SK2.A főzőverseny harmadik helyezettje a Kürti gyütt-mentek csapata lett babgulyással, a második helyezett Proksza Ádám csapata pásztortarhonyával, az első pedig a Tetovált séf szabolcsi káposztával. Ő kötötte fel a győztes szalagját az aranyfakanálra.A Cowboy country show két férfi tagja nevükhöz híven countryzenét is adott elő, de többnyire régi Bergendi, Ihász, Skorpió stb. slágereket.A tombola előtt a polgármester asszony köszönetet mondott a diákmunkásoknak, akik kivették részüket a falunap előkészületeiben, és átvették a jutalomtortát.


Nem maradt hátra más, mint az éjfélig tartó bál.


Közben, pihenés-képpen egy 6-7 perces tűzijáték:Fotók: STY


<< VISSZA A KEZDŐLAPRA