PALÓC ÍZEK FESZTIVÁLJA

Erdőkürt, 2022. augusztus 5-6.

Péntek, augusztus 5.

A falunap ebben az évben is két napos volt. Az első napon kora délután kezdődött az ökumenikus istentisztelet a katolikus templomban. Az istentiszteletet a művelődési ház udvarán a Mikszáth szobor felavatása követte. Ennek előzménye, hogy 50 évvel ezelőtt készült el a falu új művelődési háza, amely 1972. augusztus 20-án került átadásra. Az intézmény akkor Mikszáth Kálmán nevét vette fel, mint Mikszáth Kálmán Klubkönyvtár. Az önkormányzat képviselő testülete úgy határozott, hogy az ötven éves évforduló alkalmából megerősíti a korábbi névadást és szobrot is emel a névadó tiszteletére.
A szoboravató ünnepségen jelen voltak Nógrád Megye Önkormányzatának, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóságának, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár, a Mikszáth Kálmán Társaság magas rangú képviselői.

Az ökumenikus istentisztelet házigazdája Varga Lajos segédpüspök atya, az igehirdető pedig a vendéglelkész Mekis Ádám esperes volt. A szertartás egy-egy közös énekkel kezdődött és végződött.Az események a művelődési ház udvarán folytatódtak, ahol a szoboravatásra gyülekeztek a falusiak és a vendégek. A polgármester asszony nyitotta meg az ünnepséget és ismertette az esemény apropóját.Őt követték a vendég intézmény vezetők, akik Mikszáth Kálmán életútját, munkásságát, jelentőségét méltatták.

A mikszáthi életút méltatása után került sor a szobor leleplezésére, maga a szobrászművész, Koltai László közreműködésével.
Varga Lajos segédpüspök atya imát mondott és megáldotta az emlékművet, Mekis Ádám esperes Isten áldását kérte a falu népére és az értük dolgozókra. Menyhárt Éva (egyébként módszertani referens) pedig két szép énekszámmal tette még ünnepélyesebbé az eseményt.
Koszorúzások következtek. Megkoszorúzták az emlékművet az önkormányzat, a szlovák kisebbségi önkormányzat, a Művelődési Kör, és az intézmények képviselői.
Némileg módosult a művelődési ház eddigi Mikszáth Kálmán Klubkönyvtár elnevezése is Mikszáth Kálmán Közösségi Színtér és Könyvtár névre.


Befejezésként a Szabad Ötletek Színház művészei Mikszáth összeállítást adtak elő a szoboravatáson résztvevőknek.
Szombat, augusztus 6.

Másnap, szombaton a palóc ízek fesztiválja a főzőverseny indításával kezdődött. 8 csapat szállt be a versenybe olyan ételek készítésével, mint marhapörkölt, szarvasragu leves, babgulyás, tenkeshegyi sertéstokány, csilis bab és mások. A főzőversennyel párhuzamosan számos szórakozási lehetőség is adva volt, hogy jól teljen az idő az ételek elkészültéig. A nagyteremben sakk és pingpong versenyek folytak, külön interaktív előadásban vehettek részt a gyerekek, bemutatkoztak hagyományőrzők, volt kézműves sátor, lovagoltatás és kirakodó vásár. A központi konyhán pedig készült a palacsinta.

A főzőverseny szereplői.


Árusok.Sakk, ping-pong.


VIP sátor és jegyárusítás.


Készül a palacsinta.

Épül a jurta.
Hagyományőrzők.Lovagoltatás.Kézműves foglalkozás.Tűzoltó autó.


Íjászat.Gyermekműsor, Masni és Pocó bábok, illetve mozgatóik közreműködésével.


Délután a kulturális műsoroké volt a főszerep. Először az Erdőkürti Pávakör készült a színpadra. A polgármester asszony köszöntötte a falunap résztvevőit, majd szokás szerint a Himnusz és Magyarországi Szlovákok Himnusza következett a Pávakör közreműködésével.


És mivel a Pávakör már úgyis színpadon volt, előadták a Katonadalok és a Bagi táncok című összeállításukat, a Kriván zenekar kíséretével.

A Pávakör után Pintér Timi műsora következett.A következőkben az iskolások adták elő a nyári tábor ideje alatt tanult táncukat.
A tánc befejeztével a polgármester asszony megköszönte a nyári tábor szervezőink munkáját egy-egy virágajándék kíséretével.
Szabó Ádám zenész, énekes, harmonikás (a 2011-es Csillag születik második helyezettje, a 2014-es X-Faktor ötödik helyezettje, A Dal 2015 második helyezettje, A Dal 2017 résztvevője, a 2020-as Sztárban Sztár nyertese) fergeteges műsora következett - érthető módon, rendkívül magával ragadta a hallgatóságot.
Pihenésképpen a sporteredmények kihirdetése következett.
Még délelőtt folyamán, Urbán Attila és Hegedűs Gábor szervezésével jöttek létre azok a kispályás mérkőzések, melyek a futballpályán zajlottak. Négy csapat mérte össze erejét körmérkőzések formájában. Az alábbi eredmények születtek:
1- ESK2  (Erdőkürti ifi csapat, az utóbbi Kürtök találkozóján is ők képviselték falunkat): 7 pont
2.- Pesti csapat   (Egy kispályás csapat, többször neveztek már együtt kispályás tornákra):  5 pont
3.- Deko Kartal   (Kartali kispályás csapat): 2 pont
4.-ESK1  (Erdőkürti, volt öregebb csapat tagok, akik két éve nem futottak, mióta megszűnt az ESK): 1pont
A csapatfotók az eredmények sorrendjét követik. A jól sikerült rendezés láttán, a polgármester asszony említette, hogy a jövőben bevenné a falunapi délelőtti programba a kispályás labdarúgó tornát is.A művelődés házi versenyek közül az ifjúsági lány sakkverseny első helyezettje Tóth Fanni, az ifjúsági fiú sakkverseny első helyezettje Balázs Botond, a felnőtt férfi asztalitenisz győztese Pethő Balázs, a felnőtt női sakk első helyezettje Orgoványi Melinda, a felnőtt női asztalitenisz győztese Polgár Enikő lett (helyette hozzátartozója vette át a díjat). A felnőtt férfi sakkverseny első helyezésén Tóth Péter, Petrás Kristóf (nem volt jelen a díjátadáson) és Balázs Bertold osztozott.
A főzőverseny harmadik helyezettje A kocsmából jövök-megyek csapat, második helyezettje a Földönkívüliek csapata, míg a győztes a C3D Group csapat lett. Ez a csapat vihette el az arany fakanalat (ők láthatók a fotókon).Külön díjat kapott a Tetkós séf.


Következett Cozombolis könnyűzenei műsora.
A tombola fődíját a héhalmi tűzoltó vitte el.


A tombolával már beköszöntött az este, kezdődött a bál és a tűzijáték.
Fotók: STY


<< VISSZA A KEZDŐLAPRA