PALÓC ÍZEK FESZTIVÁLJA

Erdőkürt, 2021. augusztus 7.2020-ban a pandémia miatt nem volt falunap. Egy év kihagyással a palóc ízek új lendülettel tért vissza a megszokott kerékvágásba. Jól bevált szokás szerint az ökumenikus istentisztelet az előző nap délután lett megtartva, ezúttal az evangélikus templomban. Szombaton már reggel 8-kor el lettek indítva a versenybe szálló főzőcsapatok. Amíg az ételek készültek könnyed programok szórakoztatták a gyerekeket, felnőtteket. A kulturális műsor az ünnepi megnyitó után folyamatos volt egészen az esti tűzijátékig.

Az ökumenikus istentisztelet után Mekis Péter orgonaművész és Selmeci Noémi szoprán énekes adott élvezetes koncertet, utána a hallgatóság és a fellépők az önkormányzat vendégei voltak egy sütemény-üdítőitalos állófogadásra az iskolakertben.


A falunapi program az alábbiak szerint lett meghirdetve:


Így tehát szombat a főzőversennyel indult. Meglepő módon nagy számú csapat szállt versenybe. 11 csapatot vettek nyilvántartásba, voltak akik több ételféleséget is készítettek. Ez a verseny vissza idézte a régi szép falunapokat, amikor 15-16 csapat is benevezett. Tehát csapatok és ételek:
Külön kell szólni Gazdagék süteményéről, melyet az iskola javára ajánlottak fel, és Kati néni, az iskola-mindenes árusította a pénztárban megvásárolható fabatkákért.


Nézzük mi minden volt a "várási forgatagban":


Hidaskürti Önkéntes Tűzoltók

VIP sátor

Répa, Retek, Mogyoró


Aktív gyermek foglalkozás

Kézműves

Kézműves


Kézműves

Sakk

Asztalitenisz


Mesterségek sátra

Bazár

Vattacukor


Csillámfestés

Körhinta (még készülőben)

Help Mentőcsapat


Ugrálóvár

Lovagoltatás

Fiatal érdeklődő


Íjászat

Jurta


Önkéntes tűzoltók felszerelései

Tűzoltó rohamkocsi

A nap különlegessége volt a Mesterségem címere nevezetű bemutató, melyben különböző szakmák képviselői mutatták be szerszámaikat, alkotásaikat, sőt, ahol a mesterek is jelen voltak, szakmai bemutatót tartottak az érdeklődő látogatóknak.
A délutáni kulturális rész a Himnuszok eléneklésével, azt követően a polgármester asszony köszöntőjével kezdődött. A rövid üdvözlés után az Erdőkürti Pávakör műsorát konferálták fel, ezzel indult a műsorfolyam.


A Pávakör katonadalokat adott elő, a Kriván zenekar kíséretével.A Pávakör után a Kriván zenekar önálló műsorral is fellépett.


Következett a Sramlikings bajor mulatós együttes. Előadásukban többnyire operettek, "sramlisított" operettek voltak hallhatók, azt nem nagyon lehet elmondani róluk, hogy a sramli királyai lettek volna.


A Mihálygergei Mazsorettek bemutatója két blokkot foglalt magában, egyet a főzőverseny eredményhirdetése előtt, egyet utána. Az első blokkban a változatosság kedvéért ők "mazsorettesített" operetteket adtak elő (tőlük hallhattuk másodszor a 46-os sárga villamost), a másodikban táncdalok szerepeltek.


A főzőverseny harmadik helyezettje a Földönkívüliek csapata lett lecsóval, a második a Pocak FC a Cimbalmos vacsorája című étellel.


A verseny abszolút győztese a Fő a "rock" csapat lett, csülkös, velős, körmös pacallal. Ők köthették fel az aranyfakanálra a nevüket őrző szalagot, és vihették magukkal a vándorfakanalat.Az eredményhirdetés és a mazsorettek után, hogy az operett sem maradjon ki a kínálatból, Szabó Szilágyi Éva és Újvári Gergely operettműsora következett. 3/4 órás műsorukban, talán nem túlzás azt állítani, a teljes operett irodalom széles skáláját felvonultatták.Asztalitenisz és sakk eredményhirdetés következett. A női asztalitenisz III. helyezettje Orgoványi Melinda, II. Bánfi Dzsenifer, és az I. helyezett Proksza Éva lett.A férfi asztalitenisz III. helyezettje Balázs Bertold, II. Franyó József (róla nem készült felvétel, nem volt jelen az eredményhirdetésen), és az I. helyezett Zelnik Zoltán lett.


A férfi sakk helyezések: III. helyezett Szabó Pál (róla nincs felvétel, nem volt jelen), II. helyezettet nem hirdettek, mert két első helyezett lett, mégpedig Tóth Péter és Balázs Bertold.


A sporteredmények után Busch Tibor zenés műsora következett. Musical részletek, magyar és olasz slágerek (ezek olasz nyelven) szerepeltek előadásában. Fülbemászó, könnyű műfaj, de legalább nem operett ismét.A műsorfolyamot a Grácia hegedűtrió előadása zárta. A lányok virtuóz hegedűjátékkal kápráztatták el a közönséget, és az volt benne a nagyszerű, hogy Bizet, Offenbach, Brahms, Monti átiratok voltak a repertoáron, mellette népdal adaptációk is. Egyetlen szépséghibája volt az egész előadásnak a háttérben nyomatott gépi dobolás.Utolsó mozzanatként került sor a tombola sorsolásra.


A falunap előkészítését is segítő diákmunkásokat külön köszöntötte a polgármester asszony - ők tombola nélkül is nyertek tortát.


Lassan elfogytak a sorsolásra váró tárgyak, a végére fődíjnak egy kapszulás kávéfőző maradt, de ezt is megnyerték.


A Visszhang zenekar foglalta el a színpadot, ők hajnalig ott is maradtak, miután ők szolgáltatták a zenét a bálhoz.


Végezetül pár fotó az esti tűzijátékból.
Fotók: STY<< VISSZA A KEZDŐLAPRA