PALÓC ÍZEK FESZTIVÁLJA

Erdőkürt, 2019. augusztus 10.


Kellemes nyári nap köszöntött ránk augusztus 10-én. Az ökumenikus istentiszteleten már túl voltunk a megelőző este. Azt mindenképpen meg kell említeni, hogy az istentisztelet utáni barokk zenei koncert, melyet Lachegyi Imre két hölgy társaságában adott elő, igazán művészi és nagyon szép volt. Ez jó választás volt a rendezők részéről.
Augusztus 10-e munkanap volt, ez már nem volt olyan jó választás, de legalább nem volt nagy a zsúfoltság.

Ízekről lévén szó, először nézzük a főző mestereket. Nem voltak túl sokan.

Na, és ugye a központi konyha. Ott folyt igazán a sütés-főzés, árusítás.

Volt még kézműves foglalkozás,


ugrálóvár,


sakk és ping-pong kicsiknek, nagyoknak,jurta,író-olvasó találkozó,


Palóc út,


lovas bemutató,gyermekműsor,bajvívó bemutató,


és persze vásári forgatag.
A műsoros rész délután, a Himnusz eléneklésével kezdődött (ebben a Pávakör volt a jelenlévők segítségére), majd a polgármester asszony és az országgyűlési képviselő üdvözölte a fesztivál résztvevőit.Az üdvözlő beszédek és a megnyitó után Budai Mihálynét köszöntötte az önkormányzat annak kapcsán, hogy Terka egy összefoglaló könyvet szerkesztett a falu történetéről, életéről, szokásairól  Harangoznak a mi kis falunkban címmel. A könyv a falunapot megelőzően meg is jelent, és rögtön nagy népszerűségre tett szert.


A kulturális műsort a Pávakör kezdte, a Fonó című összeállítás bemutatásával, amelyben a régen volt fonókhoz kapcsolódó énekeket, táncokat, szokásokat elevenítették meg.
Az El kéne indulni, meg kék házasodni magánszámban a lehetőségek alapos számbavétele és mérlegelése után, ezúttal is, továbbra is maradt a legénység és a borosüveg - jöhetett a tánc.


Aki eddig nem ismerte, most megismerhette a kender hányattatott útját a vetéstől a szövésen át, a ruha elkoptatásáig.
A népviseletbe öltözött pávakörösök után egy népviseletbe öltöztetett babát adott át a polgármester asszonynak az erdőkürti születésű Kovács Bálintné Kondella Teréz, aki mintegy 40 éve foglalkozik babakészítéssel.


A Pávakör műsorához ifj. Budai József és Budai Sámuel szolgáltatta a zenét, de önállóan is előadtak több számot.


Az Aba Sámuel Történelmi Daloskör katonadalokat énekelt.


A Charme együttes könnyűzenei számokkal lépett színpadra.


A Csillag Musical Társulat operett slágereket adott elő.


Erdőkürti lányok ZUMBA bemutatót tartottak.


Következett a Muzsla Néptáncegyüttes. A 36 éve alakult együttes számos nemzetközi- és hazai díjat tudhat magáénak, a világ számos helyén léptek, és lépnek fel. Üveges, botos és csárdás táncokat adtak elő. A kísérőzenekar a Pásztó Folk Band zenekar volt, ők külön, bodrogközi dallamokkal is szórakoztatták a közönséget.


A néptánc után ismét a Csillag Musical Társulat volt látható, ez úttal retro-party műsorral.Időközben megtörtént az eredményhirdetések előkészítése. Először a főzőverseny helyezettei váltak ismertté.


A harmadik díjat a Barátok csapat vehette át, akik szarvasgulyást készítettek. A második helyezett a Tetkós séf lett édes töltött paprikájával, és kiosztásra került egy különdíj is, melyet a Sörivók a palóc palacsintáért érdemeltek ki.Az első díjat a Magyar ép. holding kapta a marhapörköltért, és ők vihették el az arany vándorfakanalat is.


A sportversenyek díjait Boda tanár úr, az örökös versenymester adta át. A férfi asztalitenisz győztese Balázs Bertold lett, a női asztaliteniszé pedig Virág Julianna, míg a fiú asztalitenisz versenyt Blázs Bende nyerte meg. A sakkozók között a fiúk közül Krausz Roland lett a legjobb, a férfi felnőtt legjobb pedig Bazsó András lett.
Kisorsolták a Kürtölő keresztrejtvény megfejtők nyertesét is, a szerencse Szvetlik Pálnénak kedvezett.


A tűzijáték előtti utolsó fellépő Happy Gang páros volt.
A hajnalig tartó báli zenét Palócok Együttes szolgáltatta.

Fotók: STY<< VISSZA A KEZDŐLAPRA