ERDŐKÜRT - Praki-barlang


Fotó: STY

A Népszabadság cikke:

           Magyarország legnagyobb andezitbarlangját fedezte és térképezte fel az elmúlt napokban Erdőkürtön egy salgótarjáni geológus, Prakfalvi Péter. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságán döntenek majd a látogathatóságáról. 

Forrásvizek felmérése közben került a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal nógrádi munkatársa megyéje nyugati felébe. Prakfalvi Péter úgy gondolta, ha már Erdőkürtön jár, szétnéz a falutól távol eső, elhagyott andezitbányában. Itt talált rá arra az üregre, amely - mint később kiderült - egy háromágú barlang bejárata. Olyan üregrendszerről van szó, amelyet a vulkánkitörés idején a szétrobbanó forró kőzetdarabok és különböző gázok törmelékárja a nedves kőzetre ráfolyva alakított ki.

 Az erdőkürti barlang évmilliókig zárvány lehetett a föld felszíne alatt, amely csak a kőbányászati tevékenység nyomán nyílt meg. A geológus szerint a barlangban semmiféle képződménynek - azaz sem emberi, sem állati életnek - nem találta nyomát.

 A harminc méter hosszú és 2-2,5 méter magas Praki-barlang különlegessége, hogy az egyidős a körötte lévő kőzetekkel, vagyis 15 millió éves. Bejáratát feltehetően az egykori erdőkürti kőbányászattal nyitották meg, valamikor a két világháború közötti időben.

 Vulkanikus kőzetekben találhatók olyan úgynevezett konzekvenciabarlangok is, amelyek nem egyidősek az azokat körülvevő kőzetekkel. Azoktól jóval később, valamilyen emberi beavatkozás nyomán alakultak ki. Szakemberektől megtudtuk: a Salgótarjánt körülvevő hegyekben ilyenek a szilváskői hasadékbarlangok, amelyek az elhagyott szénbányajáratok beszakadása nyomán keletkeztek. Ezek hossza akár több száz méter is lehet, ám ekkora méretű, természetes módon kialakult vulkanikus barlangot még nem fedeztek fel. A leghosszabb mostantól a harmincméteres erdőkürti andezitbarlang, amelyet felfedezőjének rövidített családnevéről Prakinak neveztek el.

 A történethez hozzátartozik: a kőbányászok tudhattak az üregről, igaz, erre már a faluban élő idősek sem emlékeznek. Tudományos berkekben és a nagyközönség előtt azonban mind ez idáig rejtve volt Magyarország legnagyobb andezitbarlangja. Mivel a hazai andezitbarlangok jeles kutatója, Eszterhás István betegsége miatt nem tudott az erdőkürti kőbányába elmenni, így Prakfalvi Péter fiával, Andrással és Szlovákiában élő geológus kollégájával, Gaál Lajossal, végezte a hitelesítést, majd készítette el a barlang dokumentációs anyagát.

 Mint megtudtuk, a felfedezést a tudományos előírások szerint hivatalos úton bejelentették a területen illetékes Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának, ahol döntenek majd látogathatóságáról, annak módjáról s az ehhez szükséges kiépítésről. Információink szerint az erdőkürti barlangot várhatóan szigorúan védetté nyilvánítják.


Népszabadság • Tarnóczi László   • 2008. június 23.

Praki erdőkürti andezitbarlangja:

Jobb oldali nyílás fotói

A jobb oldali nyílás mögötti rész.                                                 A bal oldali nyílás fotói
Fotók:  STY

Független Hírügynökség:

Prakfalvi Péter arról is beszélt, hogy körülbelül kétszáz nem-karsztos barlangot tartanak nyilván Magyarországon. Ezek között csak üreg méretűek, azaz csak két-három méter hosszúak vannak, ezért különleges a mostani felfedezés.

Magyarországon jelenleg 4022 barlang található, 152 Budapest területén. A 4022 barlangból 145 fokozottan védett, 304 pedig megkülönböztetett védelem alatt áll. Hazánkban 8 barlang tartozik az úgynevezett idegenforgalmi barlangok kategóriájába, ezeket 2006-ban 440 ezren látogatták meg. További 9 barlangban engedélyezett az úgynevezett kalandturizmus.

Nport.hu:

           Hazánk eddigi legnagyobb andezitbarlangjára bukkant pár hete a Nógrád megyei Erdőkürt határában Prakfalvi Péter salgótarjáni geológus-mérnök. Források mérése közben lelt rá a háromágú, harminc méter hosszú képződményre. A barlang látogathatóságáról a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága dönt. 
(A baloldalil nyílás szájából a barlang előtér és a jobb oldali nyílás látszik. Hasonlóképpen mint a Népszabadság felvételen. Megjegyzések: STY)

Prakfalvi Péter geológus vendége volt az erdőkürti 9. Honismereti tábornak.


A tábor résztvevői a banlangban.


Prakfalvi Péter geológus-mérnök, a felfedező.


Az andezit.

Fotók: STY

A geológus a tábor résztvevőinek és a helyszínen megjelent érdeklődőknek elmesélte a barlang felfedézésének körülményeit és a barlang keletkezésének feltételezett módját. Kitért arra is, hogy a barlang hivatalos neve: Erdőkürti Andezitbarlang (Praki Barlang), zárójelben a felfedezőjéről kapott név.
<< VISSZA