Hírek, események, beszámolók

Rák köszönt a tél - 2020. november 2.

Lassan utolér minket a tél. Láthatjuk, amit az Opánszky-árokban, a Magas-bércen, a Gombás-völgyben, a Nagy-tónál és a Vaddisznós-kertben eltűnik a nyár, és fák közé benyomul a rideg, ködös ősz. És ez is legalább olyan szép, mint a többi évszak, érdemes gyönyörködni benne.


Fotók: STYAz államalapítás és az új kenyér ünnepe - 2020. augusztus 20.

Az ünneplők az Emlékmű-parkban gyülekeztek 8 óra előtt. A polgármester asszony üdvözölte a megjelenteket és a Himnusz eléneklésével elkezdődött a megemlékezés.
Először két óvodás köszöntötte az ünneplőket, utánuk a polgármester asszony beszéde következett, végül Havjár Zoltán egy verssel zárta az ünnepi műsort.


Joel atya megáldotta az új kenyeret, melyet a polgármester asszony szegett meg, majd ezt követően mindenki megkóstolhatta. A Szózat hangjaival ért véget az ünnepség.

A megmaradt kenyérből mindenki kedvére vehetett, akár az otthon maradottaknak is vihetett.


Fotók: STY1 úton: zarándokút Mátrakeresztes - Mátrakeresztes (2020. augusztus 15.)

Erre az útra már tényleg elfogytak az 1 utasok, két főre csökkent a csapat. Ezek után úgy döntöttünk, hogy autóval elmegyünk Mátrakeresztesig, teszünk egy kört a Mátrában, majd visszatérve a kiindulási helyre, autóval visszajövünk Erdőkürtre. Előre megterveztünk egy 13 km-es utat, turista utakra és részben a Mária út egy szakaszára.


A parkolóból elindulva a piros jelzésen haladtunk a Csörgő-patak mentén. Egyik oldalunkon a patak csörgedezett, a másik oldalon meredek hegyoldal, óriási szikla darabokkal, néhol szinte kerülgetni kellett a nagy köveket.
Pár kilométer után elértük a kijelölt Mária-utat, átkeltünk a patakon és a Mária-úton haladtunk tovább fel a hegyre. A környék bővelkedik forrásokban, a Böske- és Borcsa-források után, jó magasan találtuk a Holtner-forrást. Ezek a források kis hozamúak, messze nem olyanok mint a mi Rózsa-kutunk, de egy-egy pohár vízre elegendőek (nem is mindegyik vize iható).


A völgy fái magasra nőtek, szinte a hegyek fölé szerettek volna kerülni. A háttérben lévő csúcs Ágasvár.


A tengerszint feletti 780 m-es magasság körül elértük, a közigazgatásilag Mátraszentimréhez tartozó, Fallóskút zarándokhelyet. A kegyhelyhez faragott kapun lehet belépni, a kápolna előtt különlegesen szép, egyedi tűzzománc stációkkal. Az új, Erdők királynéja kápolnát 1990-ben szentelték fel, alatta a Szűz Mária szobor márványból készült, a szabadtéri oltár előtt istentiszteleteket lehet tartani, a Béke királynője templomot 2006-ban szentelték fel.

"Ó Szűzanya, erdők királynéja, vezess a jó útra!" fohásszal hagyjuk el a kegyhelyet, és folytatjuk utunkat Mátraszentimre felé egy csodálatosan szép erdőn keresztül.Vannak errefelé is vicces emberek, valaki megjelölte és figyelmeztető táblát helyezett ki az erdő bejáratához, mely szerint kéretik azt szabadon hagyni.


Közben vissza tértünk a Csörgő-patak völgyébe, amely pár kilométer vadregényes út után visszavezetett Mátrakeresztesre, a kiinduló ponthoz.Fotók: STY

Magunkkal hoztuk a Csörgő-patak nyugtató csobogását - hallgassuk!

Észrevételeiket, a programokat és beszámolókat a faluvedo@erdokurtfaluvedo.hu címre várjuk!<< VISSZA A KEZDŐLAPRA